Lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről az uszító kijelentései miatt botrányba keveredett Bartha Barna

2022. november 10. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről, de továbbra is a párt védelmét élvezi Bartha Barna, aki a nemzeti radikális párt székelyföldi szervezetépítő turnéjának sepsiszentgyörgyi helyszínén beszélt Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának felakasztásáról és „a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító” televíziós programokról.

Lemondását Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke jelentette be az ATV Magyarország Egyenes beszéd c. műsorában. A pártelnök szerint Bartha Barna a Mi Hazánk tagja lesz ezután is, azonban a párt belső vizsgálata, és Toroczkai és Bartha beszélgetését követően arra jutottak, hogy Bartha Barnának le kell mondania a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről.

Toroczkai közlése szerint azonban Barthának nem azért kellett lemondania, hogy egy erdélyi újságíró felakasztásáról beszélt vagy ahogyan a zsidókról nyilatkozott, hanem azért, mert Parászkával kapcsolatban „rosszul fogalmazott”.

A belső kivizsgálást pedig eleve az tette indokolttá, mert állítása szerint „a romániai román újságírók úgy írnak le szó szerint dolgokat, amik nem úgy történnek”. A pártelnök ugyanakkor a televízióban is idézett Bartha Barnától származó kijelentés első, a zsidókra vonatkozó részét olyan véleménynek tekinti, amivel ő maga is egyetért.

„Ami viszont a felakasztást illeti, emiatt büntetőeljárások indultak Bartha Barna ellen, és ezt azért ki kellett vizsgálni. Ez teljesen egyértelmű, és ő maga is elmondta, hogy nem úgy gondolta. Ez a mondat, amit kiragadott a román sajtó, az egy kommunikációs hiba volt, hiszen nem úgy gondolta, hogy meg akarja ölni Parászka Borókát – akiről azért tegyük hozzá, hogy magyarellenes uszító, aki valóban a román közszolgálati rádió munkatársa… Nyilván nem így értette, hogy kiiktatni kellene, de a kommunikációs hiba miatt már nem elnöke a nemzetpolitikai kabinetnek”

– bagatellizálta Bartha Barna szavainak súlyát a pártelnök.

Mivel azonban szerinte a román hatóságok „gyilkosságra való felbujtás” miatt indítottak eljárásokat Bartha Barnával szemben, Torczkai kitért arra is, hogy állítása szerint a történetnek a valódi áldozata maga Bartha Barna, akit a Mi Hazánk meg fog védeni.

„Meg fogják hurcolni Bartha Barnát, a mi politikusunkat, és valójában azt gondolom, hogy ő az áldozata ennek a történetnek, nem Parászka Boróka, mert ő lesz egy koncepciós eljárásban meghurcolva”

– fejtegette még Toroczkai.

Az ügyről elsőként a Transtelex számolt be: tudósításunk szerint a Maros megyei származású magyarországi politikus pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett amellett, hogy az újságíró felakasztásáról beszélt.

A beszélgetés egy pontján a székely és a magyar nép „elcigányosodásáról” esett szó, mivel a politikus szerint sok helyen a romák a gazdagok, ezért a magyar fiatalok már őket utánozzák, az ő hanghordozásukat, szóhasználatukat alkalmazzák.

Bartha ezután arról beszélt, hogy ha Ceaușescu kétszer annyit élt volna, akkor se tudott volna akkora kárt okozni a székely népnek, mint „az RTL Klub és a bandája”, de most már a Duna TV-t is ide sorolja. A naiv és tiszta székely nép óhajtotta a magyar szót, „és akkor megjelent a Magyar Televízió a maga mocskával a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító programokkal, mocsokkal” – jelentette ki.

Bartha Barna nyilatkozatát Nicolae Ciucă miniszterelnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is eljárást indított saját hatáskörben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!