Lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről az uszító kijelentései miatt botrányba keveredett Bartha Barna

2022. november 10. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről, de továbbra is a párt védelmét élvezi Bartha Barna, aki a nemzeti radikális párt székelyföldi szervezetépítő turnéjának sepsiszentgyörgyi helyszínén beszélt Parászka Boróka, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójának felakasztásáról és „a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító” televíziós programokról.

Lemondását Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke jelentette be az ATV Magyarország Egyenes beszéd c. műsorában. A pártelnök szerint Bartha Barna a Mi Hazánk tagja lesz ezután is, azonban a párt belső vizsgálata, és Toroczkai és Bartha beszélgetését követően arra jutottak, hogy Bartha Barnának le kell mondania a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetjének vezetéséről.

Toroczkai közlése szerint azonban Barthának nem azért kellett lemondania, hogy egy erdélyi újságíró felakasztásáról beszélt vagy ahogyan a zsidókról nyilatkozott, hanem azért, mert Parászkával kapcsolatban „rosszul fogalmazott”.

A belső kivizsgálást pedig eleve az tette indokolttá, mert állítása szerint „a romániai román újságírók úgy írnak le szó szerint dolgokat, amik nem úgy történnek”. A pártelnök ugyanakkor a televízióban is idézett Bartha Barnától származó kijelentés első, a zsidókra vonatkozó részét olyan véleménynek tekinti, amivel ő maga is egyetért.

„Ami viszont a felakasztást illeti, emiatt büntetőeljárások indultak Bartha Barna ellen, és ezt azért ki kellett vizsgálni. Ez teljesen egyértelmű, és ő maga is elmondta, hogy nem úgy gondolta. Ez a mondat, amit kiragadott a román sajtó, az egy kommunikációs hiba volt, hiszen nem úgy gondolta, hogy meg akarja ölni Parászka Borókát – akiről azért tegyük hozzá, hogy magyarellenes uszító, aki valóban a román közszolgálati rádió munkatársa… Nyilván nem így értette, hogy kiiktatni kellene, de a kommunikációs hiba miatt már nem elnöke a nemzetpolitikai kabinetnek”

– bagatellizálta Bartha Barna szavainak súlyát a pártelnök.

Mivel azonban szerinte a román hatóságok „gyilkosságra való felbujtás” miatt indítottak eljárásokat Bartha Barnával szemben, Torczkai kitért arra is, hogy állítása szerint a történetnek a valódi áldozata maga Bartha Barna, akit a Mi Hazánk meg fog védeni.

„Meg fogják hurcolni Bartha Barnát, a mi politikusunkat, és valójában azt gondolom, hogy ő az áldozata ennek a történetnek, nem Parászka Boróka, mert ő lesz egy koncepciós eljárásban meghurcolva”

– fejtegette még Toroczkai.

Az ügyről elsőként a Transtelex számolt be: tudósításunk szerint a Maros megyei származású magyarországi politikus pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett amellett, hogy az újságíró felakasztásáról beszélt.

A beszélgetés egy pontján a székely és a magyar nép „elcigányosodásáról” esett szó, mivel a politikus szerint sok helyen a romák a gazdagok, ezért a magyar fiatalok már őket utánozzák, az ő hanghordozásukat, szóhasználatukat alkalmazzák.

Bartha ezután arról beszélt, hogy ha Ceaușescu kétszer annyit élt volna, akkor se tudott volna akkora kárt okozni a székely népnek, mint „az RTL Klub és a bandája”, de most már a Duna TV-t is ide sorolja. A naiv és tiszta székely nép óhajtotta a magyar szót, „és akkor megjelent a Magyar Televízió a maga mocskával a zsidók által pontosan kitalált bomlasztó pusztító programokkal, mocsokkal” – jelentette ki.

Bartha Barna nyilatkozatát Nicolae Ciucă miniszterelnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is eljárást indított saját hatáskörben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!