A Riporterek Határok Nélkül és az ActiveWatch is elítélte a Marosvásárhelyi Rádió újságírója elleni uszítást

2022. november 4. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritását fejezte ki az ActiveWatch bukaresti jogvédő szervezet Parászka Borókával, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójával a Mi Hazánk politikusának őt érintő kijelentései miatt, és kérte a legfőbb ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást az ügyben.

A szervezet közösségi oldalán közzétett közleményében határozottan elítéli Bartha Barna szélsőséges, az újságíró elleni erőszakra felbujtó, valamint az újságírókat és a roma és zsidó kisebbségeket diszkrimináló nyilatkozatát.

Az ActiveWatch szerint ezek a kijelentések büntetőjogi kategóriába tartoznak, ezért a szervezet kéri a legfőbb ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást uszítás és gyűlöletkeltés vádjával. A civil szervezet ugyanakkor üdvözli, hogy a Maros megyei rendőrség már bejelentette, hivatalból nyomoz az ügyben.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières – RSF) nemzetközi újságírószervezet is posztolt arról a Twitter-oldalán, hogy elítéli az erdélyi újságíró megfenyegetését és kéri, hogy indítsanak büntetőeljárást az ügyben. (A RSF tévesen azt írja Bartháról, hogy a magyar Országgyűlés tagja, szerk.)

A Transtelex tudósítása szerint Bartha Barna, a Mi Hazánk politikusa pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán akasztásról beszélt Parászka Boróka nevének említése mellett, illetve zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett.

Bartha Barna nyilatkozatát Nicolae Ciucă miniszterelnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is hivatalból eljárást indított az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!