A Riporterek Határok Nélkül és az ActiveWatch is elítélte a Marosvásárhelyi Rádió újságírója elleni uszítást

2022. november 4. – 19:39

Másolás

Vágólapra másolva

Szolidaritását fejezte ki az ActiveWatch bukaresti jogvédő szervezet Parászka Borókával, a Marosvásárhelyi Rádió újságírójával a Mi Hazánk politikusának őt érintő kijelentései miatt, és kérte a legfőbb ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást az ügyben.

A szervezet közösségi oldalán közzétett közleményében határozottan elítéli Bartha Barna szélsőséges, az újságíró elleni erőszakra felbujtó, valamint az újságírókat és a roma és zsidó kisebbségeket diszkrimináló nyilatkozatát.

Az ActiveWatch szerint ezek a kijelentések büntetőjogi kategóriába tartoznak, ezért a szervezet kéri a legfőbb ügyészséget, hogy hivatalból indítson eljárást uszítás és gyűlöletkeltés vádjával. A civil szervezet ugyanakkor üdvözli, hogy a Maros megyei rendőrség már bejelentette, hivatalból nyomoz az ügyben.

A Riporterek Határok Nélkül (Reporters Sans Frontières – RSF) nemzetközi újságírószervezet is posztolt arról a Twitter-oldalán, hogy elítéli az erdélyi újságíró megfenyegetését és kéri, hogy indítsanak büntetőeljárást az ügyben. (A RSF tévesen azt írja Bartháról, hogy a magyar Országgyűlés tagja, szerk.)

A Transtelex tudósítása szerint Bartha Barna, a Mi Hazánk politikusa pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán akasztásról beszélt Parászka Boróka nevének említése mellett, illetve zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett.

Bartha Barna nyilatkozatát Nicolae Ciucă miniszterelnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is hivatalból eljárást indított az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!