Szent a béke a koalícióban, Kelemen Hunor tisztázta az Orbán Viktor tusványosi beszéde miatt felmerülő kérdéseket

2022. augusztus 19. – 09:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypártok vezetőinek legutóbbi találkozóján Kelemen Hunor kielégítő magyarázatot adott Orbán Viktor tusnádfürdői beszédére, megteremtve a feltételeit „a politikai stabilitás fenntartásának és a kormánykoalíció működésének” – jelentette ki csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő.

Sinaián tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a koalíció ülésén az RMDSZ vezetője kifejtette, hogy jómaga nem vett részt a magyar kormányfő tusnádfürdői beszédén, és nem vonható felelősségre más politikusok nyilatkozatai miatt. Kelemen Hunor a koalíciós partnerekkel közölte azt is, hogy Orbán Viktor beszédének voltak olyan kifogásolt elemei, amelyeket árnyaltan kell kezelni, és ezekre a későbbiekben magyarázatot ad – tájékoztatott Ciucă az Agerpres szerint.

„Ami a fontos, és amit szerintem kommunikálni kell: a megbeszéléseinkből világosan kiderült,

hogy sem Kelemen Hunor, sem az RMDSZ nem távolodik el az euroatlanti demokratikus értékektől és elvektől (...) Olyan magyarázatot adott, ami jelenleg lehetővé teszi számunkra a politikai stabilitás fenntartását és a koalíció működését” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor világszinten nagy port kavaró kijelentései nyomán a romániai politikai pártok vezetői, de még Klaus Iohannis állmfő is felszólította az RMDSZ-t, hogy nyilvánosan foglaljanak álláspontot ebben a kérdésben, hiszen meglátásuk szerint „súlyos hiba és egyenesen elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai közjogi méltóság a fajelméletre épülő beszéddel lépjen a nyilvánosság elé”, ezt pedig több RMDSZ-es politikus is megtapsolta.

Kelemen Hunor ekkor úgy reagált, hogy régóta ismeri a magyar miniszterelnököt és határozottan állítja, hogy Orbánban egy csöppnyi rasszizmus sincs, a vádakat pedig a szokásos vádaskodásnak vélte. Az RMDSZ-es politikusok tapsolásáról azt mondta: nem lehet megakadályozni, hogy a tusnádfürdői közönség tapsoljon a tisztelet jeléül vagy más megfontolásokból.

A Tusványos után érezhetően feszült hangulat alakult ki a romániai közéletben, a központi sajtóban számtalan olyan „budapesthez köthető” történetet szellőztettek meg, amiért RMDSZ-es miniszterek, például Tánczos Barna is magyarázatra kényszerült. A bukaresti sajtó egy része azt a következtetést vonta le, hogy az RMDSZ vezetői azért hallgatnak a magyar miniszterelnök kijelentései kapcsán, mert a magyar kormány évek óta több száz millió euró közpénzt pumpál egy kiterjedt, magánszemélyekből és alapítványokból álló erdélyi hálózatba.

Nemsokkal ezután Novák Eduárd sportminiszterről terjedt el a hír, hogy Nicolae Ciucă menesztené a szaktárca éléről, úgy ahogy a PNL-s energiaügyi minisztert és a PSD-s védelmi minisztert is. A sajtóinformációk egyelőre nem váltak be, az RMDSZ is alaptalannak tartotta a felröppenő híreket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!