Klaus Iohannis élesen bírálta Orbán Viktor tusványosi beszédét, és nyilvános tisztázásra szólította fel az RMDSZ-t

2022. július 29. – 12:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva



Klaus Iohannis egy sajtótájékoztatón Orbán Viktor Tusványoson elhangzott beszéde kapcsán kijelentette, szerinte súlyos hiba, és elfogadhatatlan, hogy egy magas rangú európai politikus a 20. század legszörnyűbb katasztrófájához vezető fajelméletre épülő beszéddel lépett a nyilvánosság elé. A román államfő szerint ez a lehető legszomorúbb emlékű elmélet, és elfogadhatatlan, hogy bárki ezt használja fel politikai célkitűzéseinek igazolására.

Románia államelnöke hangsúlyozta, hogy a beszéd Európa-ellenes üzenetét is elítélendőnek tartja, és nehezményezi, hogy ezek a kijelentések Románia területén hangzottak el, Orbán Viktornak erdélyi magánlátogatásán.

„Igaz, hogy Orbán Viktor miniszterelnök időközben Bécsben megpróbálta visszavonni vagy valamilyen módon átértelmezni a kijelentéseit, ez annak a jele, hogy rájött, ez a diskurzus nem működik az EU-ban. Nem az én feladatom, hogy politikai vagy szónoki leckéket adjak, de nem tehetek mást, mint hogy egyértelműen elhatárolódom az ott elhangzott gondolatoktól” – részletezte Iohannis.

Az államfő szerint az RMDSZ részéről nyilvános tisztázásra van szükség, mivel a szövetség vezetőségének és minisztereinek jelentős része jelen volt ezen az eseményen.

„Meg kell majd magyarázniuk, hogy egyetértettek-e az általuk megtapsolt beszéd tartalmával, ami rendkívül bonyolult lenne, vagy nem értették, miről van szó, és úgy tapsoltak, hogy nem tudták, mit tapsolnak. Bármi legyen is a magyarázat, annak léteznie kell, és a koalícióban a tisztázó megbeszélést kell folytatni” – jelentette ki a román államfő.

Iohannis azt mondta, senki sem akar kormányválságot előidézni egy magánlátogatásra érkezett politikus nyilatkozatai miatt, azonban „nem lehet úgy tenni, mintha ezeket a dolgokat nem mondták volna ki”, mint ahogy azt sem lehet elnézni, hogy az elhangzottakat az RMDSZ politikusai megtapsolták.

Kelemen Hunor Orbán tusványosi beszéde után öt nappal nyilatkozott az ügyben, és kijelentette, hogy a magyar miniszterelnökben „csöppnyi rasszizmus sincs”. A romániai kormánypártok, az RMDSZ koalíciós partnerei azonban már a hét elején kijelentették, hogy az elhangzott kijelentések vállalhatatlanok és nehezményezték, hogy a kevertfajúságról szóló elméletét Orbán Viktor épp Romániában adta elő.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!