A román sajtó arról ír, hogy a magyar kormány eurók százmillióit pumpálja „az RMDSZ alapítványaiba”

2022. augusztus 8. – 14:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is téma a bukaresti médiában Orbán Viktor hírhedté vált tusványosi beszéde. Az egyik legnézettebb hírcsatorna, a Digi24 elemzésében azt a következtetést vonja le, hogy a magyar miniszterelnök évek óta több száz millió eurót pumpál magyar állami pénzekből egy jelentős „erdélyi alapítványi hálózatba”, ezzel magyarázható szerintük, hogy az RMDSZ vezetői hallgatnak a magyar miniszterelnök kijelentései kapcsán.

A Digi24 azt írja, hogy Budapest az elmúlt tíz évben „milliárdos” nagyságrendű összeggel támogatta főleg az erdélyi magyar közösséget. Arról írnak, hogy a források jelentős része különböző alapítványoknál köt ki, külön kiemelik, hogy 2019-ben a Pro Economica Alapítvány 3700 mezőgazdasági és turisztikai ágazatban tevékenykedő magánszemélynek juttatott kis összegű támogatásokat.

A Bethlen Gábor Alap szerepét is kiemelik a támogatások szétosztásában. A Digi24 szerint 2020-ban és 2021-ben a Magyarországról érkező közel félmilliárd eurónyi finanszírozás kifizetésében a BGA-nak szerepe jelentős volt. Az Átlátszó Erdély korábbi tényfeltáró anyagára hivatkozva megjegyzik, hogy az Iskola Alapítvány, amelyet Nagy Zoltán Levente, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kabinetigazgatója vezet, 5 millió eurót kapott magyarországi forrásokból különböző projektek megvalósítására. Rámutatnak, hogy Nagy Zoltán Levente vezeti azt az Eurotrans Alapítványt is, amely 790 ezer euró támogatást kapott a magyar kormánytól a magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatos ügyintézés egyszerűsítésére.

A Pro Economica Alapítvánnyal kapcsolatban azt emelik ki, hogy 44 millió euró értékben bonyolítottak le pályázatokat turisztikai és mezőgazdasági projektek számára. Külön kitérnek arra, hogy nemrég Sepsiszentgyörgyön átadtak egy négycsillagos hotelt, amely egy 5 millió eurós beruházás eredményeként éppen ezekből a forrásokból készült, az átadón pedig Kozma Mónika, az Pro Economica Alapítvány elnöke mellett, aki mellesleg RMDSZ-es megyei tanácsos is, ott volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes is.

A sepsiszentgyörgyi hotel átadója – Fotó: János Kocsis Boldizsár / Kelemen Hunor Facebook-oldala
A sepsiszentgyörgyi hotel átadója – Fotó: János Kocsis Boldizsár / Kelemen Hunor Facebook-oldala

Írnak a Székelyhon és Krónika lapokat is kiadó Erdélyi Médiatér Egyesületnek utalt 20 millió eurós támogatásról, valamint arról, hogy a forrásoknak köszönhetően az egyesület az elmúlt időszakban jelentős részesedéseket szerzett számos erdélyi magyar médiacégben.

A G4Media portálhoz hasonlóan arra is rámutatnak, hogy több millió eurót kapott magyarországi forrásokból a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által elnökölt Mens Sana Egyesület, amelyhez a Székelyföldi Jégkorong Akadémia létrehozása és működtetése köthető. Arra is kitérnek, hogy szintén a Mens Sana Alapítványon keresztül finanszírozta a magyar kormány a Csíkszeredai Megyei Kórház intervenciós sebészeti központjának felszerelését.

Kitérnek a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet működtető Sapientia Alapítvány támogatására is, amely 2017 és 2021 között 70 millió eurót kapott. Emellett arra is rámutatnak, hogy a bonchidai Bánffy-kastélyt gondozó Transylvania Trust Alapítvány is kapott pénzt, amelynek az elnöke Hegedüs Csilla, az európai beruházásokért felelő minisztérium RMDSZ-es államtitkára.

A Digi24 cikkében egy korábbi, a román kormány által a parlamentnek intézett dokumentumot is idéz, amely legfontosabb következtetése, hogy a magyar kormány által az erdélyi magyarságnak juttatott források pontos összegét nagyon nehéz kiszámolni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!