Megosztja a koalíciót a székely himnusz eléneklése: szembement az RMDSZ a román kormánypártokkal

2022. május 10. – 14:42

frissítve

Megosztja a koalíciót a székely himnusz eléneklése: szembement az RMDSZ a román kormánypártokkal
Az RMDSZ elnöke szolidáris azokkal a székelyföldi hokisokkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak – Fotó: Andre Ringuette / HHOF-IIHF Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ mindkét koalíciós partnere, a szociáldemokraták és a liberálisok politikusai is támadták a román hokiválogatott székelyföldi tagjait, akik elénekelték a székely himnuszt a Magyarország elleni mérkőzés után. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: az RMDSZ szolidáris azokkal a sportolókkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak, Novák Eduárd sportminiszter pedig értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja a székelyföldi hokisok megbüntetését.

Cikkünk frissül

Semmilyen alapja nincs Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes kérésének, hogy a sportminiszter büntesse meg a román válogatott magyar nemzetiségű játékosait, amiért elénekelték a székely himnuszt a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után – közölte kedden Facebook-oldalán Kelemen Hunor, a kormány másik miniszterelnök-helyettese.

Az RMDSZ elnöke bejegyzésében leszögezte: büszke arra, hogy a román csapat kilencven százalékát székely játékosok alkotják, akik román nemzetiségű csapattársaikkal sokat dolgoztak a világbajnokságra való kijutásért.

„Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül – ahogyan azt a szállításügyi miniszter kéri a székely himnusz elénekléséért. Semmilyen alapja nincs annak a kérésnek, hogy a székely himnusz elénekléséért – amely egyébként a meccset követően történt – a sportminiszter megbüntesse a székely játékosokat. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak” – írta bejegyzésében.

Kelemen Hunor arra utalt, hogy Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és kormányfőhelyettes „alávaló gesztusnak” nevezte azt, hogy a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. Az RMDSZ koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a „lehető legszigorúbb” szankciók kiszabását kérte a játékosokra a Román Jégkorong Szövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől.

Megszólalt a PSD elnöke, Marcel Ciolacu is, aki az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

Támadta a székely himnuszt éneklő játékosokat, az RMDSZ másik koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is. Egyikük alelnökük, Adrian Cozma azt kérte Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést.

Az RMDSZ politikusa, aki korábban a Román Jégkorong Szövetséget is vezette, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.

Adrian Cozma a közösségi oldalán közölt bejegyzésében mindenesetre minősíthetetlen gesztusnak ítélte a székely himnusz eléneklését. Szerinte ezzel megalázták Romániát, és Tánczos Barna a jelenlétével biztosította ezt. „Románia jelképei szentek minden román számára, bármilyen nemzetiségű legyen is. Aki nem tiszteli a haza szimbólumait, nem lehet tagja Románia kormányának” – jelentette ki a politikus.

Csoma Botond leoroszügynöközte Simiont

De támadta a székelyföldi hokisokat ellenzék is. A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion a képviselőház plénumában az RMDSZ-en kérte számon, hogy a sportolók miért nem a román himnuszt énekelték, és azt hangoztatta, hogy „Székelyföld és a székely himnusz nem létezik”.

Válaszként Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője a plénumban kifejtette: a székely himnusz olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Fontos, hogy megértsük (...) az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként” – hangsúlyozta a politikus.

Simion és Csoma vitája azonban ezzel nem ért véget. Az AUR elnöke a román újságíróknak tartott folyosói sajtótájékoztatója közben is lerohanta az RMDSZ frakcióvezetőjét. Csoma a Transtelexnek elmondta: miután Simion arra szólította fel, hogy énekelje el ő maga a román himnuszt, kikérte magának az utasítgatást, és orosz ügynöknek nevezte az AUR elnökét. A román újságírók előtt kijelentette: szerinte Simion Oroszországból azt a parancsot kapta, hogy etnikai feszültséget keltsen Romániában.

Novák Eduárd: ez az ügy nem székely himnuszról szól

Megszólalt az ügyben Novák Eduárd sportminiszter is, aki Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja a székelyföldi sportolók megbüntetését. A tárcavezető leszögezte: a hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon.

Emlékeztetett arra, hogy a mérkőzést a magyar válogatott nyerte. A szabályzat pedig nagyon világosan előírja, hogy ilyen jellegű sporteseményeken a győztes ország himnuszát éneklik el. „Ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát” – jegyezte meg. Novák Eduárd az RMDSZ politikusaihoz hasonlóan azt hangoztatta: a székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!