Megosztja a koalíciót a székely himnusz eléneklése: szembement az RMDSZ a román kormánypártokkal

2022. május 10. – 14:42

frissítve

Megosztja a koalíciót a székely himnusz eléneklése: szembement az RMDSZ a román kormánypártokkal
Az RMDSZ elnöke szolidáris azokkal a székelyföldi hokisokkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak – Fotó: Andre Ringuette / HHOF-IIHF Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ mindkét koalíciós partnere, a szociáldemokraták és a liberálisok politikusai is támadták a román hokiválogatott székelyföldi tagjait, akik elénekelték a székely himnuszt a Magyarország elleni mérkőzés után. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: az RMDSZ szolidáris azokkal a sportolókkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak, Novák Eduárd sportminiszter pedig értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja a székelyföldi hokisok megbüntetését.

Cikkünk frissül

Semmilyen alapja nincs Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes kérésének, hogy a sportminiszter büntesse meg a román válogatott magyar nemzetiségű játékosait, amiért elénekelték a székely himnuszt a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után – közölte kedden Facebook-oldalán Kelemen Hunor, a kormány másik miniszterelnök-helyettese.

Az RMDSZ elnöke bejegyzésében leszögezte: büszke arra, hogy a román csapat kilencven százalékát székely játékosok alkotják, akik román nemzetiségű csapattársaikkal sokat dolgoztak a világbajnokságra való kijutásért.

„Nekünk most köszönetet kell mondani, és nem kell senkit megbüntetni minden alap nélkül – ahogyan azt a szállításügyi miniszter kéri a székely himnusz elénekléséért. Semmilyen alapja nincs annak a kérésnek, hogy a székely himnusz elénekléséért – amely egyébként a meccset követően történt – a sportminiszter megbüntesse a székely játékosokat. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket méltánytalanul támadnak” – írta bejegyzésében.

Kelemen Hunor arra utalt, hogy Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter és kormányfőhelyettes „alávaló gesztusnak” nevezte azt, hogy a magyar és a román válogatott vasárnapi mérkőzése után a román válogatott székelyföldi tagjai a magyar válogatott tagjaival és a magyar szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt. Az RMDSZ koalíciós partnere, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa a „lehető legszigorúbb” szankciók kiszabását kérte a játékosokra a Román Jégkorong Szövetségtől és Novák Eduárd sportminisztertől.

Megszólalt a PSD elnöke, Marcel Ciolacu is, aki az ukrajnai háború összefüggésében „tűrhetetlen provokációnak” nevezte a himnuszéneklést. Kijelentette: biztos benne, hogy a koalícióban megtárgyalják az ügyet.

Támadta a székely himnuszt éneklő játékosokat, az RMDSZ másik koalíciós partnere, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is. Egyikük alelnökük, Adrian Cozma azt kérte Nicolae Ciucă miniszterelnöktől, váltsa le tisztségéből Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert, aki – a román sajtó közlése szerint – a nézőtér magyar szektorában nézte végig a mérkőzést.

Az RMDSZ politikusa, aki korábban a Román Jégkorong Szövetséget is vezette, a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben tisztázta, hogy más román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset, tőle pár méterre egy román család a román válogatott mezét viselte.

Adrian Cozma a közösségi oldalán közölt bejegyzésében mindenesetre minősíthetetlen gesztusnak ítélte a székely himnusz eléneklését. Szerinte ezzel megalázták Romániát, és Tánczos Barna a jelenlétével biztosította ezt. „Románia jelképei szentek minden román számára, bármilyen nemzetiségű legyen is. Aki nem tiszteli a haza szimbólumait, nem lehet tagja Románia kormányának” – jelentette ki a politikus.

Csoma Botond leoroszügynöközte Simiont

De támadta a székelyföldi hokisokat ellenzék is. A szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion a képviselőház plénumában az RMDSZ-en kérte számon, hogy a sportolók miért nem a román himnuszt énekelték, és azt hangoztatta, hogy „Székelyföld és a székely himnusz nem létezik”.

Válaszként Csoma Botond, az RMDSZ frakcióvezetője a plénumban kifejtette: a székely himnusz olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Fontos, hogy megértsük (...) az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként” – hangsúlyozta a politikus.

Simion és Csoma vitája azonban ezzel nem ért véget. Az AUR elnöke a román újságíróknak tartott folyosói sajtótájékoztatója közben is lerohanta az RMDSZ frakcióvezetőjét. Csoma a Transtelexnek elmondta: miután Simion arra szólította fel, hogy énekelje el ő maga a román himnuszt, kikérte magának az utasítgatást, és orosz ügynöknek nevezte az AUR elnökét. A román újságírók előtt kijelentette: szerinte Simion Oroszországból azt a parancsot kapta, hogy etnikai feszültséget keltsen Romániában.

Novák Eduárd: ez az ügy nem székely himnuszról szól

Megszólalt az ügyben Novák Eduárd sportminiszter is, aki Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja a székelyföldi sportolók megbüntetését. A tárcavezető leszögezte: a hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon.

Emlékeztetett arra, hogy a mérkőzést a magyar válogatott nyerte. A szabályzat pedig nagyon világosan előírja, hogy ilyen jellegű sporteseményeken a győztes ország himnuszát éneklik el. „Ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát” – jegyezte meg. Novák Eduárd az RMDSZ politikusaihoz hasonlóan azt hangoztatta: a székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!