Csoma Botond szerint nem vonhatók felelősségre a sportolók a székely himnusz spontán eléneklése miatt

2022. május 10. – 13:28

Csoma Botond szerint nem vonhatók felelősségre a sportolók a székely himnusz spontán eléneklése miatt
Fotó: RMDSZ

Másolás

Vágólapra másolva

Ez az ügy a legtalálóbban a „vihar a biliben” régi szólással jellemezhető – jelentette ki kedden Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője a parlamentben, arra reagálva, hogy a Románok Egyesülésért Szövetség képviselője, Dan Tanasă, majd Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes is támadta a román válogatott magyar nemzetiségű játékosait, amiért elénekelték a székely himnuszt a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után.

„Számomra felfoghatatlan, hogy ma, amikor keleti szomszédunkban háború dúl, gazdasági válság sújtja a térséget, az ország elöljáróinak az a legnagyobb problémájuk, hogy a hokiválogatott néhány tagja spontánul elénekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon. A játékosokat a spontán éneklésért sem a szakszövetség, sem a minisztérium nem vonhatja felelősségre. És nem a sportminiszternek kell magyarázatot adnia ezért, mint ahogyan a szállításügyi minisztert sem terheli felelősség azért, hogy a vonaton a jegyellenőr és az utasok mit dalolnak” – mutatott rá Csoma Botond.

Az RMDSZ politikusa kifejtette, a székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. „Különösen fontos, hogy megértsük, főleg ezen a napon, amikor Románia függetlenségét ünnepeljük, május 10-én: az országban sokféle regionális identitás van – így a székely is –, és ez csak erősebbé tesz bennünket közösségként, országként, az együttgondolkodás az ország valamennyi állampolgára érdekében történik. A közös problémákra, az új kihívásokra együtt kell megoldásokat találnunk és nem olyan álproblémákon vitáznunk, amelyek önös politikai érdekeket szolgálnak” – hangsúlyozta Csoma Botond.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!