Dan Tanasă kiakadt, mert Tánczos Barna miniszter a román-magyar hokimeccsen a magyar szektorban szurkolt

2022. május 9. – 18:39

Dan Tanasă kiakadt, mert Tánczos Barna miniszter a román-magyar hokimeccsen a magyar szektorban szurkolt
Fotó: Tánczos Barna miniszter Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét a magyarok ellen hergel a magyarellenességéről ismert blogger-politikus, Dan Tanasă. A Románok Egységéért Szövetség (AUR) képviselője most Tánczos Barna környezetvédelmi minisztertől kérte számon, hogy vasárnap a magyar és román válogatott szlovéniai hokimeccsén a román helyett a magyar szurkolócsapat sorait erősítette szalmakalapjában és csíkszeredai hokis mezben.

A szélsőjobboldali AUR politikusa szerint mivel Tánczos Románia minisztere és a román államtól kapja a fizetését, gesztusa elfogadhatatlan és sértő a román nemzet számára. Hogy ez megtörténhetett, az pedig a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) köszönhető, akik „Magyarország rabszolgájával”, az RMDSZ-szel koalíciós partnerek.

A GSP.ro sportlap egy másik „botrányos pillanatot” is kiemelt, amikor a sportolók a mérkőzés végén felsorakoztak, a román és a magyar válogatott együtt énekelte a székely himnuszt. A román lap ezt azzal magyarázta, hogy a román hokisok voltaképp magyar nemzetiségűek, hozzátéve, hogy a román csapatból 3 játékos nem tartott a csapattársakkal.

A mostani meccsen Magyarország 4-2-re nyert Románia ellen.

A román válogatott csapata:

Kapusok: Polc Patrik, Tőke Zoltán, Onodi Ottó.
Csatárok: Szilárd Rokaly, Csanád Fodor, Mircea Constantin, Balázs Péter, Roberto Gliga, Molnár Zsombor, Daniel Tranca, Casaneanu Eduard, Albert Zagidullin, Részeg Tamás, Jevgenyij Skachkov, Rokaly Norbert
Védők: Boriszenko Pavlo, Timur Rasulov, Farkas Tamás, Jemelianenko Jevgenyij, Bors Huba, Berdila Catalin, Csibi-Ferencz Róbert, Kozma Zsolt.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a román hokiszövetség volt elnöke megerősítette, hogy ott volt a meccsen, hogy a helyszínen buzdítsa a csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és brassói hokisokat, akik mindent megtettek azért, hogy Románia válogatottja bent maradjon a divízió I A csoportjában.

„A sajtóban megjelent információkkal kapcsolatban, miszerint a magyar lelátóról néztem a meccset, el kell mondanom, hogy még a román szurkolók is a magyar lelátóról nézték a meccset. Tőlem pár méterre szurkolt egy román család is, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Megjegyzem, én a kedvenc csapatom, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viseltem” – tette hozzá a miniszter.

A GSP azt is felidézte, hogy a román U18-as jégkorong-válogatott játékosai 2017 áprilisában szintén székely himnuszt énekeltek a világbajnokságon. Illetve arról is írnak, hogy 2011-ben a román válogatott győzte le 4-1-re Magyarországot, a romániai sportolók ekkor a magyar himnuszt énekelték el.

A HSC Csíkszereda játékosa, Becze Tihamér pedig azt mondta, valójában Székelyföld verte meg Magyarországot, mert „a románoknak gyakorlatilag nincs kapcsolatuk a jégkorong-válogatottal, de általában ezzel a sporttal sem”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!