„Alávaló gesztus” – szigorúan megbüntetné a román hokiválogatott székely himnuszt éneklő játékosait Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes

2022. május 10. – 10:07

„Alávaló gesztus” – szigorúan megbüntetné a román hokiválogatott székely himnuszt éneklő játékosait Sorin Grindeanu kormányfőhelyettes
A román válogatott Szlovéniában – Fotó: Tánczos Barna

Másolás

Vágólapra másolva

A „lehető legszigorúbban” meg kellene büntetni Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes szerint a román hokiválogatottnak azokat a tagjait, aki elénekelték a székely himnuszt a szlovéniai világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után.

A szociáldemokrata politikus hétfő este a Facebook-oldalán közölte: sürgős intézkedéseket vár el a Román Jégkorong Szövetségtől és a sportminisztériumtól.

„Temesváriként tökéletesen értem, mit jelent egy multikulturális és többnemzetiségű közösségben élni. Nem tudom azonban megérteni és eltűrni a román hokiválogatott azon tagjainak az alávaló gesztustát, akik elénekelték az úgynevezett székely himnuszt. Ez sértés és szégyentelen tiszteletlenség Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben. És remélem, hogy nem marad büntetlenül”

– írta bejegyzésében Sorin Grindeanu.

A volt miniszterelnök szerint, aki nem tiszteli Romániát, az ne öltse magára a piros- sárga-kék mezt. „Számunkra ezek a színek jelentenek mindent!” – szögezte le, hozzátéve: tiszteli azt a három román nemzetiségű játékost, akik a székely himnusz eléneklésekor félreálltak.

A szövetség elnöke szankciókat ígér

A Román Jégkorong Szövetség elnöke, Alexandru Hălăucă hétfőn az Agerpresnek elmondta, hogy a szövetség illetékes testülete várhatóan a csütörtöki ülésén megvizsgálja azokat a felvételeket, amelyeken a román válogatott tagjai a magyar szurkolói szektor előtt „vigyázzba állva” a székely himnuszt énekelték.

„Először a magyar válogatott tagjai kezdték el énekelni a himnuszt, miközben játékosaink nagy része vigyázzba állt a magyar szektor előtt. Nem tudom megmondani, hogy velük együtt énekeltek-e, mert én nem voltam jelen, de vannak felvételek, amelyek szerint a lelátó előtt állva a himnuszt énekelték. Meglátjuk, mi a véleménye azoknak, akik ott voltak” – nyiltkozta Hălăucă az Agerpresnek.

Arra a kérdésre, hogy milyen szankciókkal sújthatják a román válogatott himnuszéneklő játékosait, a szakszövetség elnöke nem tudott pontos választ adni. Hozzátette azonban, hogy büntetésre mindenképpen számíthatnak.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy Novák Eduárd sportminiszterrel és Tánczos Barnával is egyeztetni fog, „figyelembe véve, hogy a környezetvédelmi miniszternek Romániát kellett volna képviselnie”. Ezzel arra utalt, hogy RMDSZ politikusa jelen volt a mérkőzésen, de a román sportsajtó és a magyarellenességéről ismert Dan Tanasă parlamenti képviselő vádjai szerint a magyarországi szurkolóknak fenntartott szektorban ült.

„Láttam Tánczos Barna nyilatkozatát, miszerint a válogatott csíkszeredai, gyergyószentmiklósi és brassói hokisainak szurkolt, de a válogatott román játékosokból áll, akik az ország minden tájáról érkeznek. Galacból és Bukarestből is, nem csak az általa felsorolt három városból” – mondta a hokiszövetség elnöke, aki egyetértett Dan Tanasă képviselővel abban, hogy Tánczosnak a román kormány tagjaként a román csapatot kellett volna támogatnia.

Mint ismert, a környezetvédelmi miniszter hétfő este megerősítette, hogy jelen volt a mérkőzésen. Arról, hogy a lelátó magyarországi szurkolóknak fenntartott szektorában ült, azt nyilatkozta: „(…) még a román szurkolók is a magyar szektorból nézték a meccset. Tőlem pár méterre szurkolt egy román család is, akik mindannyian a román válogatott mezét viselték. Megjegyzem, én a kedvenc csapatom, a román bajnok Csíkszeredai Sportklub mezét viseltem”.

A román hokiválogatott tagjai egyébként többségében magyarok.

Frissítés - A keddi nap folyamán az ügy koalíciós vitává terebélyesedett: nem csak a kormányzó szociáldemokraták és az ellenzék, hanem a liberálisok is támadták a román hokiválogatott székelyföldi tagjait, akik elénekelték a székely himnuszt a Magyarország elleni mérkőzés után. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: az RMDSZ szolidáris azokkal a sportolókkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak, Novák Eduárd sportminiszter pedig értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja a székelyföldi hokisok megbüntetését.

Magyarország 4-2-re (2-0, 1-2, 1-0) verte Romániát Ljubljanában vasárnap a jégkorong világbajnokság I. osztályának A csoportjának utolsó mérkőzésén. Románia mind a négy mérkőzést elvesztette, 1-9-re Szlovéniától, 1-4-re Dél-Koreától, 4-5-re Litvániától és 2-4-re Magyarországtól, kiesett a B csoportba, a világbajnokság harmadik szintjére. Szlovénia az első helyen végzett, ezzel elősegítve a világhoki elit echelonját. Magyarország a második helyen végzett, majd Litvánia, Dél-Korea, míg Románia az utolsó helyen állt, pont nélkül.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!