Novák Eduárd: „Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól”

2022. május 10. – 16:08

Novák Eduárd: „Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól”
Novák Eduárd – Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon – szögezte le kedden a Facebook-oldalán Novák Eduárd sportminiszter.

A tárcavezető kijelentésével értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja azoknak a székelyföldi hokisoknak a megbüntetését, akik a román válogatott tagjaként a szlovéniai jégkorong világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után a magyar játékosokkal és szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Bejegyzésében Novák Eduárd emlékeztetett arra, hogy a mérkőzést a magyar válogatott nyerte. A szabályzat pedig nagyon világosan előírja, hogy ilyen jellegű sporteseményeken a győztes ország himnuszát éneklik el. „Ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát” – jegyezte meg.

A sportminiszter szerint voltaképp Ljubljanában az történt, hogy a mérkőzés után a szurkolók elkezdték énekelni a székely himnuszt, ehhez csatlakoztak a válogatott magyar játékosai. „A székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól” – szögezte le Novák.

Mint korábban írtuk, a székely himnusz éneklésének ügye a koalíciót is megosztja. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: az RMDSZ szolidáris azokkal a sportolókkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!