Novák Eduárd: „Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól”

2022. május 10. – 16:08

Novák Eduárd: „Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól”
Novák Eduárd – Fotó: gov.ro

Másolás

Vágólapra másolva

A hokiválogatott nem a román himnusz helyett énekelte a székely himnuszt a Ljubljanában rendezett jégkorong-világbajnokságon – szögezte le kedden a Facebook-oldalán Novák Eduárd sportminiszter.

A tárcavezető kijelentésével értésre adta: bár több román politikus elvárja tőle, nem támogatja azoknak a székelyföldi hokisoknak a megbüntetését, akik a román válogatott tagjaként a szlovéniai jégkorong világbajnokságon a Magyarország elleni hétvégi mérkőzés után a magyar játékosokkal és szurkolókkal együtt elénekelték a székely himnuszt.

Bejegyzésében Novák Eduárd emlékeztetett arra, hogy a mérkőzést a magyar válogatott nyerte. A szabályzat pedig nagyon világosan előírja, hogy ilyen jellegű sporteseményeken a győztes ország himnuszát éneklik el. „Ez nem olyan, mint a futballmeccseken, ahol minden mérkőzés elején eléneklik mindkét ország himnuszát” – jegyezte meg.

A sportminiszter szerint voltaképp Ljubljanában az történt, hogy a mérkőzés után a szurkolók elkezdték énekelni a székely himnuszt, ehhez csatlakoztak a válogatott magyar játékosai. „A székely himnusz egy olyan értéke Románia magyar kisebbségének, tehát a sportolóknak is, amely nem irányul sem a román közösség, sem Románia ellen. Ez a botrány nem a székely himnuszról, hanem a tiszteletlenségről szól” – szögezte le Novák.

Mint korábban írtuk, a székely himnusz éneklésének ügye a koalíciót is megosztja. Kelemen Hunor szövetségi elnök közölte: az RMDSZ szolidáris azokkal a sportolókkal, akiket szerinte méltánytalanul támadnak.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!