Popovici: Az élsportolók állandó nyomásnak vannak kitéve, ami mentális kimerültséghez vezet

2024. augusztus 5. – 11:28

Másolás

Vágólapra másolva

David Popovici a párizsi olimpia után nyíltan beszélt a mentális egészség fontosságáról, olyan témáról, amelyet korábban kevés román sportoló érintett. Az interjúban, amelyet Kyle Sockwell-lel, egykori amerikai úszóval és jelenlegi újságíróval készített, Popovici hangsúlyozta a mentális kimerültség és a mentális egészség megőrzésének jelentőségét a sportolók és a társadalom számára.

Popovici a párizsi olimpiai élményeiről mesélt, ahol hihetetlen hangulatban versenyzett több ezer néző előtt. Elmondta, hogy bár próbálta figyelmen kívül hagyni a hatalmas közönséget, annak energiája és a versenyzők közötti szoros küzdelem nagy nyomást gyakorolt rá. Popovici szerint a siker kulcsa az, hogy a versenyző képes legyen kezelni a közönség energiáját és saját előnyére fordítani azt.

Az úszó karrierjének kezdeteiről is beszélt, amelyet eredetileg gerincproblémák miatt kezdett el. Az úszás azonban hamarosan szenvedélyévé vált, és profi szinten kezdett versenyezni. Popovici hangsúlyozta, hogy a mentális pihenés ugyanolyan fontos, mint a fizikai edzés. Azt tanácsolja más sportolóknak, hogy időnként vegyenek ki szünetet, hogy regenerálódjanak és friss perspektívákat nyerjenek.

Popovici több stratégiát is alkalmaz a mentális egészség megőrzésére, vallotta be az interjú során. Rendszeresen tervez hosszabb szüneteket a versenyek és az edzések után, hogy mentálisan és fizikailag is regenerálódhasson. Elmondta, hogy jelenleg néhány hónapos pihenőt tervez, amely alatt az óceánban szeretne úszni, hogy kikapcsolódjon és feltöltődjön.

Az önismeretről beszélve Popovici hangsúlyozta, fontos, hogy a sportolók figyeljenek a saját mentális állapotukra, és ha szükséges, vegyenek ki egy napot, hogy otthon maradjanak és elengedjék a stresszt. Ő maga is gyakran dönt úgy, hogy kihagy egy-egy edzést, ha úgy érzi, szüksége van elvonulásra.

A pozitív gondolkodás fontosságát is kiemelte, és arról vallott, hogy a legstresszesebb körülmények között is igyekszik pozitívan gondolkodni és nem engedni, hogy a verseny előtti nyomás negatívan befolyásolja. Próbálja elképzelni, hogy egyedül van a medencében, és csak a saját teljesítményére koncentrál.

Az egyensúly megtartásának fontosságáról is beszélt. Hangsúlyozta, hogy a sportolóknak fontos megtalálni a megfelelő arányt a kemény munka és a pihenés között. Azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ne féljenek időnként hátralépni és csak létezni, élvezni az élet egyszerű örömeit, távol a versenyek és edzések világától.

David Popovici nyílt és őszinte beszélgetése Kyle Sockwell-lel rendhagyónak számít a román sportvilágban, mert a profi versenyzőkön lévő nyomásról, és arról, hogy ennek milyen hatása van mentális egészségükre, nem igazán esik szól. Remélhetőleg a fiatal úszó bátor kiállása inspirációt ad más sportolóknak is, hogy figyeljenek mentális egészségükre és merjenek segítséget kérni, amikor szükséges.

Popovici nemcsak ebben az interjúban mondott rendhagyó és bátor dolgokat, korábban a politikumnak üzente, hogy többet kellene fektetni a sportba, azelőtt pedig arról beszélt, hogy az álmokat fel kell vállalni: „ha nekem, egy teljesen átlagos fiúnak sikerült ez a teljesítmény, akkor bárki képes lehet rá, elszántsággal, kitartással, kemény munkával.”

A korábban 200 és 100 méteres gyorsúszásban Európa- illetve világbajnok Popovici a párizsi olimpiai játékokon 200 méteren arany-, illetve 100 méteren bronzérmes lett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!