David Popovici olimpiai bajnok lett 200 méteres gyorsúszásban

2024. július 29. – 21:48

David Popovici olimpiai bajnok lett 200 méteres gyorsúszásban
A brit Matthew Richards gratulál David Popovicinak a 200 méteres gyorsúszás döntője után 2024. július 29-én – Fotó: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási versenyzéssel olimpiai bajnok lett David Popovici 200 méteres gyorsúszásban a párizsi játékokon hétfő este.

Popovici mind az előfutamokban, mind az elődöntőben magabiztos formát mutatott. Mindkét alkalommal már az első métereken az élre állt, és végig kontrollálva a futamokat magabiztosan győzött. Egyértelmű éremesélyesként érkezett a döntőbe.

A fináléban nem ő kezdett a legjobban, a 400 méteren gyorson már olimpiai bajnok német Lukas Maertens és az egyik nagy esélyesnek számító brit Matthew Richards meglepte a románt, amitől mintha megilletődött volna, már nem mutatta az előfutamokban tapasztalt magabiztosságot. 100 méternél „csak” a harmadik helyen fordult, míg 150 méternél a második volt, de látszott, hogy nagyon kell küzdenie, ha érmet akar nyerni. A vége előtt 10 méterrel aztán már látszott, hogy meglehet Popovici győzelme, végül 1:44,72-vel győzött, ami gyengébb eredmény, mint amivel egy nappal korábban döntőbe került, de ilyenkor a győzelem fontosabb. A második helyen a brit Richards jött be, mindössze 2 századdal lemaradva a romántól, míg a bronzérmet az amerikai Luke Hobson nyerte meg 1:44,79-cel, 7 századdal jöve be Popovici mögött.

A 200 méteres gyorsúszás érmesei a dobogón – Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters
A 200 méteres gyorsúszás érmesei a dobogón – Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

Három évvel ezelőtti tokiói olimpián az akkor mindössze 16 éves Popovici a negyedik volt 200 méter gyorson, de azóta világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyert a számban. 2022 volt az eddig legjobb éve, akkor Budapesten világbajnoka lett a 200 méter gyorsnak, majd a római Európa-bajnokságon harmadik úszóként a világon 1:43,00-as időn belül került. Csak Paul Biedermann és Michael Phelps úszott nála jobbat még cápadresszben. 2023-ban aztán gyengébb formát mutatott, Fukuokában elvesztette a világbajnoki címét, sőt, még a dobogóról is leszorult.

Az idei évet teljesen alárendelte az olimpiának, a februári dohai világbajnokságot teljesen kihagyta, hogy nem borítsa fel a felkészülését. Csak júniusi belgrádi kontinensviadalon úszott ideje viszont már jó formát vetített előre, 0,2 másodpercre sikerült megközelítenie a korábbi egyéni csúcsát.

Román sportoló legutóbb 2004-ben nyert érmet az olimpiákon úszásban, Athénban 200 méter női gyorson Camelia Potec aranyérmes volt, míg Răzvan Florea 200 méteres hátúszásban lett harmadik. Egyben az első férfi úszó olimpiai bajnoka, korábban Potecken kívül csak Diana Mocanu nyert aranyérmet úszásban, 100 és 200 háton győzött Sydneyben.

Popovici számára nem ért még véget az olimpia, kedden a 100 méteres gyorsúszásban áll majd rajthoz, ahol szintén éremesélyesnek számít.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!