David Popovici azt üzente a politikusoknak, hogy fektessenek többet a sportba

2024. augusztus 1. – 14:00

Másolás

Vágólapra másolva

„A művelt és egészséges Romániáért többet kell a sportba fektetni. Ez egy üzenet az összes politikusnak, akik beszélnek erről, de egy ponton valahol ez elakad. Tennünk kell valamit. Látod a tévében az átlagemberek reakcióit, a magas pozíciót betöltők reakcióit – mindenki boldog, mindenki örül. Érezzük magunkat gyakrabban jól, legyen több olimpiai bajnokunk, több érmesünk, több döntősünk, több sportolónk, akinek sikerül kvalifikálni a játékokra” – jelentette ki David Popovici a 100 méter gyorson nyert bronzérme után a TVR riporterének.

Popovici láthatóan felszabadult a versenyek jelentette nyomás alól, és bátran nyilatkozott a köztévének.

„Szeretném, ha az érmek ráirányítanák a figyelmet a sportra. Persze, van elég problémánk az országban, de ezek közé tartozik az is, hogy túl keveset fektetünk a sportba, ami pedig az ország legjobb nagykövete lehetne. A hatalmon lévők tudják ezt. Nyomást kell gyakorolnunk” – mondta, ugyanakkor arra is biztatta az embereket, hogy sportoljanak.

„Rengeteg stadionunk van, de uszodák és csarnokok más sportok számára? Abból már kevesebb. Többet kell a sportba fektetni, de ésszel. Nem csak beszélni akarok, tényleg tennünk kell valamit. Én is tenni szeretnék a magam részéről. Nem tudom, hogy ez most mit jelent pontosan, de lesz időm gondolkodni rajta” – mondta Popovici, akinek az elmondása szerint ezt a munkát sokkal fontosabb feladatának érzi, mint olimpiai bajnoki címeket nyerni.

„Sokkal fontosabb küldetés számomra ez, mint leúszni négy hosszt, benyúlni és elvinni az aranyat. Igen, lenyűgöző, nagyszerű, jól érezzük magunkat, de a nap végén nem ez a lényeg, hanem a változás. És minden tőlem telhetőt megteszek ezért” – tette hozzá.

Popovici nyilván tudja miről beszél, hiszen az ő edzéskörülményei sem a legjobbak. Elmondta, hogy olyan ausztrál, brit és amerikai úszókat előzött meg a döntőben, akiknek abszolút minden feltétel adott a versenyzéshez.

„A Lia Manoliu medencében edzek, ezért is barnultam le, és ezért látszik a szemüvegem nyoma, mert nyáron még mindig a szabad ég alatt készülök. Télen pedig, amikor kint hideg van, egy ballon alatt folynak az edzéseim. Aki nem szokott hozzá az ottani körülményekhez, az három perc után fulladozik benne. Kevesen vagyunk kiemelkedőek, de megteszünk mindent” – mondta az olimpiai bajnok, aki szerint nagyon sokszor megígérték, hogy lesz fedett uszoda, de az még nem készült el. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nemcsak az úszóknak mostohák a körülményei.

„Nemcsak nekünk, úszóknak vannak ilyen körülményeink, hanem Romániában minden sportolónak (…) A hétköznapi emberek rendkívüli dolgokra képesek, de semmi sem fog megváltozni, ha csak beszélünk róla. Nyomást kell gyakorolnunk, tennünk a dolgunk, mert csak minden húsvétban van egy-egy olimpiai bajnokunk. Örülök, hogy én az lehetek, bárcsak többen lennének azok országban, bárcsak három úszónál több kvalifikálta volna magát a játékokra. Vannak olyan, a miénknél kisebb országok, amelyeknek háromszor-négyszer nagyobb küldöttségük van, mert többet fektetnek a sportba, fontosabbnak tartják azt” – tette még hozzá.

Popovici boldogan beszélt a 100 méteren Németh Nándor előtt egy századdal célba érve elnyert bronzérméről is.

„A hosszabb távon 100 százalékot nyújtottam, de most egy kicsit többet is beletettem, mert tudtam, hogy ez után a verseny után tényleg megnyugodhatok. (…) A verseny előtt nem akarok az érmekről beszélni, mert az nem segíti a lelkivilágom, ha a jutalomra gondolok, helyette szigorúan a folyamatra koncentrálok, és szerintem az jól sikerült. Nagyon elégedett vagyok magammal, mert megnyertem ezt a két fémdarabot, amikért keményen dolgoztam. Egyáltalán nem vagyok csalódott. Nyugodtabb vagyok, talán még boldogabb is, mint az arany után” – jelentette ki.

„Számomra az érem 500 grammos súlya azt az edzést szimbolizálja, amit bár szerettem volna, mégsem hagytam ki. Az összes edzést, ami olyan kialvatlan éjszaka után következett, amilyeneket öt hónappal az olimpia előtt átéltem. Az összes áldozatot szimbolizálja, amit a szüleim és én hoztunk. Nagyon büszke vagyok rá, mert tudom, hogy mi van mögötte” – tette hozzá, és elmondta azt is, hogy a párizsi menetrend szerint készült, így a szokásosnál később tudott lefeküdni és később is kelt.

Úgy fogalmazott, hogy Párizs eddig nagyon jól bánt vele, még akkor is, ha a legtöbb időt a szállodában, az edzésen, az uszodában, a teszteken és útközben töltötte, de reméli, azért sikerül megnéznie az Eiffel-tornyot és az olimpiai lángot is. „Talán sikerül egy kicsit megnéznem Párizst” – mondta.

Popovici megköszönte a szurkolást mindenkinek, azoknak is, akik a párizsi lelátóról kiáltották a nevét és lobogtatták a román zászlót, de azoknak is, aki telefonjukon vagy a televízión követték a versenyeket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!