Újrajátszatták a magyarellenességbe fulladt meccset, 4-et lőtt a Sepsi OSK

2023. március 16. – 23:23

Újrajátszatták a magyarellenességbe fulladt meccset, 4-et lőtt a Sepsi OSK
A Sepsi OSK játkosai a FCU Craiova elleni mérkőzésen – Fotó: Sepsi OSK

Másolás

Vágólapra másolva

Felpaprikázott légkör, pattanásig feszített idegek csütörtök este a Sepsi Arénában. A hideg és a jeges eső ellenére forró a hangulat, és kilométeres autósor alakul ki a sepsiszentgyörgyi Lidl-től a meccs helyszínéig fél órával a nyitás előtt. Gyalog gyorsabb, én is a lábbusz mellett döntök. Főleg román sofőrök állítanak meg, hogy vajon lesz-e eladó jegy még a pénztárnál. Azt nem tudni, hogy végül kaptak-e. A helyszínen viszont már a meccs előtt elkezdődött a fújolás, a hülye kékezés, ez utóbbi viszont az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának lejátszása után nem hallatszott többé.

A tét nem kevesebb volt annál, minthogy melyik csapat kerül be a rájátszás felsőházába, miután a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának döntése nyomán a piros-fehér színekben játszó Sepsi OSK és a kék mezes FC U Craiova 1948 újra kell játssza azt a mérkőzést, amelyet korábban 3–0-ra az OSK javára ítéltek, mivel a vendégszurkolók magyarellenes és rasszista skandálása miatt a játékvezető kénytelen volt leállítani a meccset. Bár korábban Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke is a meccs újrajátszását kérte, sokan úgy vélik, ezzel következmények nélkül marad a lelátókon egyre erősebben megjelenő magyarellenesség, ezért az OSK a meccset ugyan lejátssza, de az UEFA-hoz fordul az ügyben.

Ilyen háttérrel talán nem meglepő a felfokozott hangulat. A meccs elején ahogy a kékekhez kerül a labda, fújolás tör ki. Érezhetően a piros-fehér szurkolók töltik meg a lelátókat, az ellenfél szurkolóinak alig látható a jelenléte, mert a tiltást követően főleg csak civilben, zászlók és sálak nélkül, ha megjelentek.

Már a hetedik percben megtörik a jég, az OSK 6-os játékosa, Nicolae Păun megszerzi az első gólt. A csapat ezután védekezésbe áll át, de egy szabadrúgás után azonban ismét a Craiova kapuját ostromolják. A 15. percben pedig megint gólt szereznek a piros-fehérek, ezúttal a 44-es Mihai Bălașa az eredményes. A lelátón közben fokozódik a hangulat, a biztonságiak is közbelépnek a szurkolók közötti konfliktusban.

Húsz percnél járunk, amikor a Craiova egyik játékosa lesérül, orvosi csapat szalad be a pályára és a játék rövid ideig szünetel. A craiovai játékos lecseréltetné magát, de nem sikerül neki, várnia kell, a meccs pedig laposztás nélkül folytatódik. Méghozzá elég intenzíven megy a játék, és bár az OSK érezhetően ledominálja a pályát, az éles füttyszó, fújolás elengedhetetlen kellék a lelátón. A piros-fehérek kapuja mögött álló mag, a Székely Légió viszont példamutatóan szurkol, biztatja csapatát: dobbal, énekkel, skandálással, tapssal, ahogy azt illik.

Šafranko gólöröme és a Sepsi OSK drukkerei, akiknek a vérében van a szurkolás – Fotó: Sepsi OSK Šafranko gólöröme és a Sepsi OSK drukkerei, akiknek a vérében van a szurkolás – Fotó: Sepsi OSK
Šafranko gólöröme és a Sepsi OSK drukkerei, akiknek a vérében van a szurkolás – Fotó: Sepsi OSK

A Sepsi OSK játékosai láthatóan értékelik, a 35. percben szögletet piszkálnak ki, két percre rá már gólhelyzetet is összehoznak.

A 43. percben pedig a harmadik gól is a kékek kapujában landol. A gólszerző ezúttal a 77-es játékos, Aganovic Adnan középpályás. Ezzel a sepsiszentgyörgyi csapat egyrészt megismételte korábbi eredményét, de már az első félidőben eléggé stabilan biztosította helyét a felsőházban.

A szünet után azonban a játékosok közel sem elbizakodottak, és újult erővel indulnak neki a második félidőnek. A piros-fehérek a kezdés után szöglettel, szabadrúgással próbálkoznak, majd végül a 18-as Pavol Safranko gólt lő. Ezzel a 49. percben már a 4. góljukat lőtték be a hálóba.

Az 56. percben Craiova is bepróbálkozik, szabadrúgása viszont nem hoz eredményt, a játék pedig ismét az olténiaiak kapuját veszélyezteti. A Sepsi OSK csapata újra és újra próbálkozik.

A lelátón az indulatok elcsitultak, a Székely Légió szurkolói elégedettek, ez azonban nem mondható el a Craiova szurkolóiról, akiket a csapatuk négygólos hátránya feltehetően nem boldogít. Csapatuk viszont folytatja a védekezést, megtesz mindent, amit csak lehet. Nehéz dolguk van, bár a Sepsi OSK az idei szezonban csak a kolozsváriak ellen játszott igazán erőteljesen, most feltámadt bennük a harci hév. Kapusuknak, Niczulynak pedig ezúttal nem sok dolga akad. A játékosok viszont fáradnak, így 70. percben több cserére is sor kerül.

A 76. percben a Sepsi OSK támadása után több játékos is egymásnak esik, lökdösődnek, a szurkolók pedig a „rușine, rușine să vă fie”-t skandálják. A játékvezető két sárga lapot oszt ki, egyet a Sepsi OSK, egyet a FC U Craiova 1948 játékosa kap.

A 80. percben kettős csere a Sepsi OSK-nál, majd a piros-fehérek egyik játékosa sárgalapos figyelmeztetésben részesül. Alig telik el négy perc, és a Sepsi OSK ismét sárgalapot kap. Úgy tűnik a játékosok négy gól után már nem a hálóba szeretnének betalálni.

A 87. percben ismét veszélyes a kapura a Sepsi OSK, de a Craiova jól védekezik, ezután ők indítanak támadást. A piros-fehérek játékosa azonban az utolsó percben, a kapu előtt becsúszással szerezte vissza a labdát.

A bemondó a rendes játékidő letelte után 3 perc hosszabbítást jelentett be. Ennyi ideje van a Craiovának gólt szerezni, az OSK-nak egy ötödiket is bepiszkálni.

Utóbbiak ezzel meg is próbálkoznak, de fölé megy. A végeredmény 4–0 a Sepsi OSK javára és ezzel a szentgyörgyiek bejutottak a felsőházba, amit a székely himnusz eléneklésével ünnepelték meg.

A Román Labdarúgó-szövetség döntésének egyébként azért is volt nagy jelentősége, mert a meccs újrajátszásáról szóló határozat előtt a székelyföldi csapat két ponttal előzte meg az olténiaiakat a Szuperliga tabelláján. A döntés eredményeképpen a két csapat helyet cserélt a tabellán, így az alapszakasz utolsó fordulója, illetve az újrajátszandó meccs előtt immár nem a Sepsi OSK, hanem a FCU 1948 Craiova állt egy pont előnnyel a hatodik – azaz az utolsó felsőházra jogosító – helyen. A csütörtök esti mérkőzéssel a Sepsi OSK viszont ismét előzni tudott.

Mint korábban beszámoltunk róla, a vendégszurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt először 10 percre félbeszakították, majd ezt követően felfüggesztették a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 találkozót a román labdarúgóliga 23. fordulójában. Az eset a román labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elé került, amely többszöri halasztás után végül úgy döntött, hogy a sepsiszentgyörgyi csapat 3–0-ra nyeri a bajnokit, az olténiai klub pedig a következő hat idegenbeli meccsét szurkolói nélkül játssza. Ugyanakkor mindkét csapatnak kiosztottak egy tetemes pénzbüntetést, a craiovaiaknak 22 500 lejt kell befizetnie, míg a háromszéki alakulatot szervezői hiányosságok miatt 25 ezer lejre bírságolták. A craiovai csapat vezetősége fellebbezett az ítélet ellen, szerintük az lett volna a helyes döntés, ha megismételnék a találkozót vagy mindkét csapat elveszítette volna a meccset (3–0). A FRF fellebbviteli bizottságának még múlt csütörtökön kellett volna dönteni a kérdésben, de akkor elhalasztották keddre a döntést. A keddi ülésen aztán ismét halasztásról döntöttek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!