Újrajátszatták a magyarellenességbe fulladt meccset, 4-et lőtt a Sepsi OSK

2023. március 16. – 22:23

Újrajátszatták a magyarellenességbe fulladt meccset, 4-et lőtt a Sepsi OSK
A Sepsi OSK játkosai a FCU Craiova elleni mérkőzésen – Fotó: Sepsi OSK

Másolás

Vágólapra másolva

Felpaprikázott légkör, pattanásig feszített idegek csütörtök este a Sepsi Arénában. A hideg és a jeges eső ellenére forró a hangulat, és kilométeres autósor alakul ki a sepsiszentgyörgyi Lidl-től a meccs helyszínéig fél órával a nyitás előtt. Gyalog gyorsabb, én is a lábbusz mellett döntök. Főleg román sofőrök állítanak meg, hogy vajon lesz-e eladó jegy még a pénztárnál. Azt nem tudni, hogy végül kaptak-e. A helyszínen viszont már a meccs előtt elkezdődött a fújolás, a hülye kékezés, ez utóbbi viszont az Ismerős Arcok zenekar Nélküled című dalának lejátszása után nem hallatszott többé.

A tét nem kevesebb volt annál, minthogy melyik csapat kerül be a rájátszás felsőházába, miután a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának döntése nyomán a piros-fehér színekben játszó Sepsi OSK és a kék mezes FC U Craiova 1948 újra kell játssza azt a mérkőzést, amelyet korábban 3–0-ra az OSK javára ítéltek, mivel a vendégszurkolók magyarellenes és rasszista skandálása miatt a játékvezető kénytelen volt leállítani a meccset. Bár korábban Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke is a meccs újrajátszását kérte, sokan úgy vélik, ezzel következmények nélkül marad a lelátókon egyre erősebben megjelenő magyarellenesség, ezért az OSK a meccset ugyan lejátssza, de az UEFA-hoz fordul az ügyben.

Ilyen háttérrel talán nem meglepő a felfokozott hangulat. A meccs elején ahogy a kékekhez kerül a labda, fújolás tör ki. Érezhetően a piros-fehér szurkolók töltik meg a lelátókat, az ellenfél szurkolóinak alig látható a jelenléte, mert a tiltást követően főleg csak civilben, zászlók és sálak nélkül, ha megjelentek.

Már a hetedik percben megtörik a jég, az OSK 6-os játékosa, Nicolae Păun megszerzi az első gólt. A csapat ezután védekezésbe áll át, de egy szabadrúgás után azonban ismét a Craiova kapuját ostromolják. A 15. percben pedig megint gólt szereznek a piros-fehérek, ezúttal a 44-es Mihai Bălașa az eredményes. A lelátón közben fokozódik a hangulat, a biztonságiak is közbelépnek a szurkolók közötti konfliktusban.

Húsz percnél járunk, amikor a Craiova egyik játékosa lesérül, orvosi csapat szalad be a pályára és a játék rövid ideig szünetel. A craiovai játékos lecseréltetné magát, de nem sikerül neki, várnia kell, a meccs pedig laposztás nélkül folytatódik. Méghozzá elég intenzíven megy a játék, és bár az OSK érezhetően ledominálja a pályát, az éles füttyszó, fújolás elengedhetetlen kellék a lelátón. A piros-fehérek kapuja mögött álló mag, a Székely Légió viszont példamutatóan szurkol, biztatja csapatát: dobbal, énekkel, skandálással, tapssal, ahogy azt illik.

Šafranko gólöröme és a Sepsi OSK drukkerei, akiknek a vérében van a szurkolás – Fotó: Sepsi OSK Šafranko gólöröme és a Sepsi OSK drukkerei, akiknek a vérében van a szurkolás – Fotó: Sepsi OSK
Šafranko gólöröme és a Sepsi OSK drukkerei, akiknek a vérében van a szurkolás – Fotó: Sepsi OSK

A Sepsi OSK játékosai láthatóan értékelik, a 35. percben szögletet piszkálnak ki, két percre rá már gólhelyzetet is összehoznak.

A 43. percben pedig a harmadik gól is a kékek kapujában landol. A gólszerző ezúttal a 77-es játékos, Aganovic Adnan középpályás. Ezzel a sepsiszentgyörgyi csapat egyrészt megismételte korábbi eredményét, de már az első félidőben eléggé stabilan biztosította helyét a felsőházban.

A szünet után azonban a játékosok közel sem elbizakodottak, és újult erővel indulnak neki a második félidőnek. A piros-fehérek a kezdés után szöglettel, szabadrúgással próbálkoznak, majd végül a 18-as Pavol Safranko gólt lő. Ezzel a 49. percben már a 4. góljukat lőtték be a hálóba.

Az 56. percben Craiova is bepróbálkozik, szabadrúgása viszont nem hoz eredményt, a játék pedig ismét az olténiaiak kapuját veszélyezteti. A Sepsi OSK csapata újra és újra próbálkozik.

A lelátón az indulatok elcsitultak, a Székely Légió szurkolói elégedettek, ez azonban nem mondható el a Craiova szurkolóiról, akiket a csapatuk négygólos hátránya feltehetően nem boldogít. Csapatuk viszont folytatja a védekezést, megtesz mindent, amit csak lehet. Nehéz dolguk van, bár a Sepsi OSK az idei szezonban csak a kolozsváriak ellen játszott igazán erőteljesen, most feltámadt bennük a harci hév. Kapusuknak, Niczulynak pedig ezúttal nem sok dolga akad. A játékosok viszont fáradnak, így 70. percben több cserére is sor kerül.

A 76. percben a Sepsi OSK támadása után több játékos is egymásnak esik, lökdösődnek, a szurkolók pedig a „rușine, rușine să vă fie”-t skandálják. A játékvezető két sárga lapot oszt ki, egyet a Sepsi OSK, egyet a FC U Craiova 1948 játékosa kap.

A 80. percben kettős csere a Sepsi OSK-nál, majd a piros-fehérek egyik játékosa sárgalapos figyelmeztetésben részesül. Alig telik el négy perc, és a Sepsi OSK ismét sárgalapot kap. Úgy tűnik a játékosok négy gól után már nem a hálóba szeretnének betalálni.

A 87. percben ismét veszélyes a kapura a Sepsi OSK, de a Craiova jól védekezik, ezután ők indítanak támadást. A piros-fehérek játékosa azonban az utolsó percben, a kapu előtt becsúszással szerezte vissza a labdát.

A bemondó a rendes játékidő letelte után 3 perc hosszabbítást jelentett be. Ennyi ideje van a Craiovának gólt szerezni, az OSK-nak egy ötödiket is bepiszkálni.

Utóbbiak ezzel meg is próbálkoznak, de fölé megy. A végeredmény 4–0 a Sepsi OSK javára és ezzel a szentgyörgyiek bejutottak a felsőházba, amit a székely himnusz eléneklésével ünnepelték meg.

A Román Labdarúgó-szövetség döntésének egyébként azért is volt nagy jelentősége, mert a meccs újrajátszásáról szóló határozat előtt a székelyföldi csapat két ponttal előzte meg az olténiaiakat a Szuperliga tabelláján. A döntés eredményeképpen a két csapat helyet cserélt a tabellán, így az alapszakasz utolsó fordulója, illetve az újrajátszandó meccs előtt immár nem a Sepsi OSK, hanem a FCU 1948 Craiova állt egy pont előnnyel a hatodik – azaz az utolsó felsőházra jogosító – helyen. A csütörtök esti mérkőzéssel a Sepsi OSK viszont ismét előzni tudott.

Mint korábban beszámoltunk róla, a vendégszurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt először 10 percre félbeszakították, majd ezt követően felfüggesztették a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 találkozót a román labdarúgóliga 23. fordulójában. Az eset a román labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elé került, amely többszöri halasztás után végül úgy döntött, hogy a sepsiszentgyörgyi csapat 3–0-ra nyeri a bajnokit, az olténiai klub pedig a következő hat idegenbeli meccsét szurkolói nélkül játssza. Ugyanakkor mindkét csapatnak kiosztottak egy tetemes pénzbüntetést, a craiovaiaknak 22 500 lejt kell befizetnie, míg a háromszéki alakulatot szervezői hiányosságok miatt 25 ezer lejre bírságolták. A craiovai csapat vezetősége fellebbezett az ítélet ellen, szerintük az lett volna a helyes döntés, ha megismételnék a találkozót vagy mindkét csapat elveszítette volna a meccset (3–0). A FRF fellebbviteli bizottságának még múlt csütörtökön kellett volna dönteni a kérdésben, de akkor elhalasztották keddre a döntést. A keddi ülésen aztán ismét halasztásról döntöttek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!