Egészségügy

RSS

CNAS: a új keretszerződés tervezete nem korlátozza a biztosítottak járóbeteg-szakellátáshoz való hozzáférését

Az egészségbiztosítási pénztár cáfolja a felröppent híreket.

Napi 50 bani – ennyit költ az állam egy állampolgár alapegészségügyi ellátására

A családorvosi egyesületek szerint súlyos alulfinanszírozási gondok vannak, a jelenlegi költségvetésük duplájára lenne szükségük.

Egy iaşi-i orvosról kiderült, hogy hat év alatt 1229 napra utalta be a szüleit a kórházba. Menesztették vezetői tisztségéből

Az ügy pénzügyi vonzatait is megvizsgálják, és amennyiben kiderül, hogy anyagi kárt okozott, akkor még súlyosabb büntetést kaphat.

"Nem vagyok azonos a betegségemmel" – Butta Barbarával beszélgettünk a mellrákkal való küzdelméről egy világjárvány idején

Mikor először észlelte a csomót a mellében, annyira próbált hárítani, hogy a kivizsgálás előtt még elutazott egy egyhetes lengyelországi tanulmányútra. Mint meséli, a félelem volt nagyon nehéz, és a tehetetlenség érzése, amit akkor élt meg, amikor megtudta, hogy minden műtétet leállítottak a kórházban, és talán hosszú hónapokat kell várnia, hogy végre eltávolítsák a daganatot a testéből. Utólag viszont úgy érzi, hogy volt pozitív hozadéka is a betegsége időszakának.

Egészségügyi miniszter: egyetlen ország sem készülhet fel tökéletesen egy sok áldozatot szedő tűzesetre

Rafila szerint az elmúlt hét évben történt előrelépés a súlyos égési sérültek ellátását illetően Romániában, ha nem is tökéletes a helyzet.

Alexandru Rafila: Romániában naponta öt ember hal meg kórházi fertőzések következtében

A miniszter szívesebben menne egy olyan kórházba kezelésre, amelyik nyíltan beszámol az ilyen típusú fertőzésekről, mint ahol állítólag egyáltalán nincsenek esetek.

Rácz Éva ráktúlélő: Még mindig úgy érzem, jól jön néha a megerősítés, hogy egészséges vagyok

A Kolozsvári Rádió munkatársa, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Újságírás, illetve Kommunikáció szakának tanára. Rácz Évát arról kérdeztük, hogyan teltek a mindennapjai, amikor egyetemistaként petefészekrákkal diagnosztizálták, hogy zajlott a gyógyulás folyamata és milyen hatással volt a további életére korábbi betegsége.

Szakértő a kórházi fertőzésekről: ezek az esetek csak 20 százalékban lennének megelőzhetők

Kórházi fertőzések gyakorlatilag bárhol kialakulhatnak, nagyon modern és jól működő kórházakban is, állítja Székely Edit mikrobiológus, akit a Maros Megyei Klinikai Kórháznál jelzett eset kapcsán kérdeztünk. Viszont nem mindegy, hogy hogyan viszonyulnak hozzá.

Az európai átlaghoz viszonyítva Romániában kétszer annyian halnak meg szívroham következtében

Minden harmadik romániai lakos halálát valamely szív- és érrendszeri betegség okozza.

Pintér Sándorék változtattak az abortusz szabályain

Mostantól a terhesség megszakítását kérő lapon az orvosnak rögzítenie kell, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta.

Többé nem köthetik Covid-teszthez a beutalást az állami egészségügyi intézmények

A kórházi beutalás előtt viszont továbbra is tesztelhetnek, saját költségre.

Utolsó csepp volt a várandós turista halála Portugáliában

Kedden lemondott Portugália egészségügyi minisztere, miután életét vesztette egy terhes turista, akit nem tudtak fogadni az egyik lisszaboni kórház szülészetén. A kismama halála nagy indulatokat szított az országban, amelyben hónapok óta probléma a szülészeti osztályok működése.

Komolyan azt gondolja bárki, hogy az abortusz a könnyebb út?

Előítélet és tudatlanság az egyik oldalon, szégyen, bűntudat és magány a másikon. Évente több mint húszezer művi vetélést végeznek el az országban, nekünk hét nő mesélte el a saját történetét.

Pert nyert egy páciens az egészségbiztosítóval szemben, mert nem akarták beutalni a kórházba

A három éves pereskedés végét azonban sem a beteg, sem a lánya nem élték már meg, időközben mindketten elhunytak.

Több ezer egészségügyi alkalmazott tüntet Bukarestben

Az egységes bértörvény korrekt és maradéktalan alkalmazását követelik.

Orvosból informatikus: „a környezetem eleinte értetlenkedve fogadta a döntésem”

Egyre gyakrabban hallani, hogy valaki a választott szakmáját elhagyva átképezi magát informatikusnak. Sokan pénzügyi megfontolásból dönthetnek így, de Koncz Tamást például nem az anyagiak csábították az új pályára. Interjú.

Székelyföldi öngyilkosságok: „A sürgősségin azt kellett hallanom a nővérek szájából, hogy bolond vagyok”

Cikksorozatunk második részében azt jártuk körül, hogy az öngyilkossági kísérletet túlélő emberek milyen rossz tapasztalatokkal találkozhatnak az egészségügyi rendszeren belül, és ennek mi az oka.

Elvenné a belügytől és az egészségügyi minisztérium alá rendelné a SMURD-ot Alexandru Rafila

László Attila szerint nem időszerű egy ilyen átszervezés.