Orbán Viktor 2050-ig szóló tervet vázolt fel Tusványoson, amit vagány, nemzeti érzelmű fiatalok valósítanak meg

2024. július 27. – 10:34

frissítve

Orbán Viktor 2050-ig szóló tervet vázolt fel Tusványoson, amit vagány, nemzeti érzelmű fiatalok valósítanak meg
Németh Zsolt, Orbán Viktor és Tőkés László Tusványoson, 2024. július 27-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Szombat délelőtt az erdélyi tusványosi fesztiválon beszélt Orbán Viktor, az eseményt percről perce közvetettük a helyszínről.

Tőkés László református lelkész, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, volt EP-képviselő szólalt fel Orbán Viktor előtt. Azt mondta többek között, hogy a tusványosi fesztivál az elmúlt 35 évben kiállta az idők próbáját, „a nem egyszer ellene indított sanda támadásokat”, és magyar politika kiemelkedő eseményeként szolgálja a közös jövőépítés nemes ügyét.

„Manapság erőnket meghaladó kihívásokkal ostromol bennünket a gonosz” – fogalmazott Tőkés, hozzátéve: bátran szembe kell szállni a gonosz erőkkel. „No war, no migration, no gender. Nem kérünk a háborúból, sem a törvénytelen migrációból, sem a teremtett ember elfajulásához vezető genderideológiából, sem az etnikai manipulációból.”

A tavalyi fesztiválhoz képest a háborús helyzet csak fokozódott Tőkés szerint, sőt, Izraelben újabb háború tört ki.

„A trombita hangja és az ágyúdörej elnyomja a békeszerető emberek szelíd szavát.”

Mindeközben Európa hallgat, és Magyarország a békepárti álláspontjával magára maradt, folytatta.

Arról is beszélt Tőkés, hogy 35 évvel ezelőtt, a rendszerváltás után másmilyen Európáról álmodoztak Orbán Viktorral és Németh Zsolttal. Mint fogalmazott: Európa varázsa mára megfakult, a brüsszeli bürokraták fogságába került, és idegen istenek Európa elrablásán mesterkednek.

Tőkés a következő tusványosi fesztiválra már a Patrióták Európáért pártcsalád tagjait, képviselőit is várja. Reméli, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség két EP-képviselője kilép az Európai Néppártból, és csatlakozik a Fidesz új, európai pártcsaládjához.

A nagyszínpad előtti teret a megszokott módon két részre osztották. Az esemény kezdetére kicsit több, mint a fele telt meg a térnek: a színpadhoz közeli rész egy kicsit szellősebb, jobban lehet látni és mozogni benne. A tér hátsó részében is kevesebben vannak érzésre, mint tavaly, de ez egy választás utáni, viszonylagos nyugalmi időszakban nem annyira meglepő. Az érzésre kisebb tömeghez hozzátartozik az is, hogy a beléptetés lassú volt, hatalmas sor alakult ki a bejáratnál, ami még az esemény kezdetekor is tartott.


Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Németh Zsolt szerint a több esős nap után szombaton kisütött a Nap: nem csak az égen, hanem átvitt értelemben is, hiszen „amikor itt van Tőkés László és Orbán Viktor, akkor nekünk mindig süt a Nap”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A szombatot szokás szerint Németh Zsolt, a fesztivál szervezője, egyébként pedig a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke nyitotta meg, „jó reggelt, Tusványos!” szöveggel.

„Van két előadó, aki mindig velünk volt az elmúlt 33 évben: őket fogom most szólítani: Tőkés László és Orbán Viktor, Isten hozta!”

Ezután felidézte, hogy a fesztivál szerdai megnyitóján átadott egy szippantós autót Tusnádfürdőnek.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter korán érkezett, hogy biztosan ne maradjon le Orbán Viktor beszédéről.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Befutott később Hankó Balázs kulturális miniszter.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Kásler Miklós, az Emmi korábbi minisztere jól bírja a meleget. Korábban 50 fokban műtött, most kabátban ül a napon.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Itt van Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke, országgyűlési képviselője is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Lantos Csaba energiaügyi miniszter MVM-es sapkában hallgatja meg a miniszterelnököt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Németh Szilárd a Fidesz alelnöke fekete szettben és autentikus pólóban érkezett meghallgatni a miniszterelnököt.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Orbán Viktor / Facebook
Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Tusványoson idén tiszteletbeli huszárrá avatták Orbán Viktort, aki erről egy videót is posztolt, amin az őt minden évben fogadó huszár

  • arra kéri a Szentlelket, hogy adja meg neki a bölcsesség adományát élete minden döntésében,
  • hogy vezethesse nemzetünket,
  • Isten, Család, Haza szeretetében.

„Isten áldása kísérje élete minden napját”, mondta Orbánnak a huszár.

Az elmúlt napokban rengeteg cikket és videót készítettünk a tusványosi fesztiválról. Kérdeztünk politikusokat, minisztereket, megnéztük, mikről beszélnek a kerekasztaloknál.

Az összes idei tusványosi cikkünket ide kattintva találja.

Azt már előre megtudtuk Németh Zsolttól, a külügyi bizottság fideszes elnökétől, hogy Kijev, Moszkva, Peking és Washington után még Tusványos is Orbán Viktor békemissziójáról szól, annak „egy fontos állomása”.

Itt a rövid megfejtés.

  • A Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort 1990 óta rendezték meg a romániai Bálványosfürdőn, innen kapta a nevét.
  • A rendezvényt 1997-től Tusnádfürdőre helyezték át, mert a kínálat egyre bővült, és az egyre több résztvevő már csak itt fért el. A szabadegyetem ugyanakkor megtartotta az eredeti nevét.
  • A tusványosi fesztivál elnevezés Tusnádfürdő és az egykori helyszín, Bálványosfürdő nevét olvasztja egybe.

Kik voltak itt, és kik voltak a nagy hiányzók? Mik voltak a legizgalmasabb pillanatok és a legfontosabb mondások? Milyen témákról nem beszéltek, és mit várunk a szombati Orbán-előadástól? Péntek délután élő pop up műsorral jelentkeztünk Tusványosró

l.

Idén is megzavarhatják Orbán Viktor beszédét a tusványosi fesztiválon. Az erdélyi és székelyföldi egyetemistákból álló Szabad Székely Mozgalom fekete alapú, anarchista és Trump öklére is hajazó, de valójában régi munkásmozgalmi jelképpel ellátott pólóban tiltakoznak a kultúra átpolitizálása ellen.

„Most már minden kulturális esemény a politikához kötődik. Erre egy jó példa a Tusványos is, ami valamikor szabadegyetemként indult, jelenleg csak másodsorban ifjúsági fesztivál, elsősorban politikai esemény, ahol nem mellesleg szégyenteljes politikai – és legutóbb fajelméleti – kijelentéseket tesznek, és ehhez felhasználják és lejáratják az egész székelységet. Közben folyamatosan élezik a feszültséget az itt együtt élő népek között” – mondta a Szabad Székely Mozgalom tagja, Juhász-Boylan Pál a Transtelexnek. Az akcióról bővebben itt lehet olvasni.

Vége is a tusványosi fesztiválnak, szombaton szokás szerint Orbán Viktor sztárfellépésével zárul a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor.

A miniszterelnök itt szokta lezárni az előző politikai idényt, és itt jelöli ki a stratégiai céljait is. Itt beszélt először az illiberális demokráciáról 2014-ben, két éve pedig nagy port kavart a kevert fajúságról szóló értekezése.

Az idei fesztiválnak a „jobb pályán” a mottója, a szervezők szerint ez „erősítő jelzőként” fizikai és közéleti-politikai értelemben is helyt áll, mert ha körülnézünk Európában és a világban, akkor azt látjuk, hogy a magyarság a korábbinál jobb helyzetben, jobb pályán van. Németh Zsolt a megnyitón arról is beszélt: a jobb pálya már a kedd esti koncertek alatt megmutatkozott, amikor a szakadó esőben a gumiszőnyegek miatt nem volt akkora sárdagonya, mint korábban.

Tusványosi közönség gyülekezik Orbán beszédére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujzat / Telex
Tusványosi közönség gyülekezik Orbán beszédére – Fotó: Hevesi-Szabó Lujzat / Telex

A program a hagyományok szerint alakult: nappal politikai beszélgetések, este pedig magyar együttesek léptek fel. Idén itt volt Nagy Feró és Ákos is, fellépett még a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája és Kowalsky meg a Vega is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!