Az érvek ütköztetése helyett belső ellenségképzés. Az etnopolitikai vita margójára

2024. május 20. – 18:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az etnopolitika-vitában több mint 15 írás jelent meg és az ennek otthont adó Transtelex mellett, más médiumok, az ÚjSZem, a Maszol, a Főtér, a Krónika és a Magyar Nemzet is bekapcsolódtak. Az 1990-es és 2000-es évek hőskora óta először az RMDSZ csúcsvezetősége is részesévé vált a vitának. Csoma Botond az RMDSZ szóvivője több alkalommal megszólalt, mi több Kelemen Hunor is közzétett ebben a periódusban egy a témához részben illeszkedő esszét.

Mielőtt azonban hátradőlnénk és ünnepelni kezdnénk az pluralizmust és a vitát, vagy még tovább menve, az újraéledt erdélyi magyar nyilvánosságot, ahogy ezt sajnos többen teszik, érdemes megállni egy pillanatra és közelebbről megnézni, hogy a közösségen belül hegemón hatalmi pozícióban levő RMDSZ képviselői hogyan is csatlakoztak a vitához.

Az RMDSZ képviselői sokszor, öt alkalommal szólaltak meg. A főszerep a Csoma Botondé volt, aki az RMDSZ parlamenti képviselője, képviselőházi frakcióvezetője és szóvivője. Ő négy véleménycikkben válaszolt a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport, Borbély András (itt és itt) és Salat Levente felvetéseire. Mellette Kelemen Hunor is közölt egy esszét a vita első periódusában. A Csoma Botond szövegeire fókuszálok, hisz Kelemen Hunor esszéje látszólag nem is vett tudomást a Transtelexen folyó vitáról, nem reagált az ott leírtakra. Az RMDSZ elnöke nem folytatott párbeszédet csupáncsak kinyilatkoztatott. Ezzel szemben Csoma, aki egykor a Szabadelvű Kör elnöke is volt, valószínűleg komolyan gondolja, amit saját közösségi oldalán állít, hogy „a vitát, az érvek ütköztetését” fontosnak tartja. Ha ez így van, akkor a vitában való megnyilatkozásai annál súlyosabb látleletet adnak arról, hogy újabban milyen elvek mentén is épül fel politikai közösségünk.

Csoma szövegei, érdekes ívet írnak le. A Pluralistáknak pontszerűen válaszol. Ezt követően még Salat Leventével is megpróbál az érvek szintjén vitába szállni, még ha a „Salat Levente írásával kapcsolatban némi hiányérzetem van” felütés – ahol végül az AUR-ral szembeni RMDSZ-es kampányretorika hiányát kéri számon a politológuson – egy érvek szintjén megvívott vitában méltatlan is. Borbély András felvetéseire adott (főleg második) válaszában azonban már teljesen más stratégiát alkalmaz, nevezetesen a politikai ellenségképzését, mégpedig úgy, hogy annak minden tankönyvi elemét felsorakoztatja (lásd pl. Szabó Márton: A politikai idegen, vagy a Diskurzív politikatudomány alapjai című munkáit):

  • Habár mindkét Borbélynak címzett szövegben vannak tartalmi elemek is, visszatérő motívum a vitapartner személyének a minősítése. Csoma szerint „a szerző az ideológiai dogmatizmus bűvkörébe kerül”, egy „marxista burokban” él. A szakirodalom ezt perszonifikálásnaknevezi. Lényege, hogy a vita nem a vitapartner politikai programjáról vagy érveiről szól, hanem annak személyére tereli a hangsúlyt és a személyes jellemzők lejáratásán keresztül próbálja lejáratni annak mondanivalóját is.
  • Ugyanakkor, címkézi Borbélyt azzal, hogy cikkében következetesen „marxistákról” beszél, elvéve vitapartnerétől azt a lehetőséget, hogy önmagát pozicionálja, vagy saját identitását megnevezze. Borbély András egyik írásában sem nevezi magát marxistának, gondolkodásmódja és érvelése összetett, még ha abban a baloldali elemek dominálnak is. A „marxista” jelzőt Csoma aggatja rá.
  • A fentiek mellett érdemes kiemelni, hogy Csoma Kelemen Hunorhoz hasonlóan gyakran kinyilatkoztat. Főleg Borbély második szövegére írt reflexiójában nem Borbéllyal vitatkozik, hanem lényegében az általa konstruált csoportról, a marxistákról, és azok jellemzőiről beszél.
  • Kinyilatkozásaiban egyben sztereotipizál, hiszen a megkonstruált csoportot homogénnek tűnteti fel és negatív jellemzőket tulajdonít neki. A marxistákat, és implicit módon vitapartnerét olyan „hívő emberként” írja le, akinek „antagonisztikus világszemléletével a ráció nem tud mit kezdeni”, akinek „manicheisztikus és dichotomikus világszemlélete gátolja az észszerű komplementaritások felfedezésében”.
  • A „marxisták” tehát egy olyan aszimmetrikus ellenfogalomként jelennek meg Csoma érvrendszerében, akiknek kizárólag negatív tulajdonságaik vannak („antagonisztikus” a világszemléletük, „vallásuk” az „értelmiség egy részének ópiuma”, stb.) és akikkel szemben ő a „normális többség”, a „józan ész” és a „ráció” megtestesítőjeként definiálódik.
  • Végül érdemes kiemelni, hogy Borbélyt a közösség tudatos károkozójaként jeleníti meg. Csoma szerint „a penészszagú osztályharc jegyében kipécézi” a vállalkozókat, „marxistákkal” pedig nincs mit vitatkozni, hiszen „vakbuzgók lévén kételyek nem gyötrik [őket], csak mondják a magukét”. Mi több, kimondatlanul is, a „megvalósult államszocializmus bűneiért” is ők a felelősek (mármint Borbély és „eszmetársai” a „marxisták”). Ezt a stratégiát a szakirodalom kriminalizálásként nevezi meg, melynek lényege, hogy a konstruált csoportot a beszélő a társadalomra nézve veszélyesként tünteti fel, ezzel is megteremtve annak a lehetőségét, hogy ne azok érveivel (vagy konkrét tetteiről) vitatkozzunk, hanem általános politikai megítélésükre tereljük a szót.

A probléma, hogy a fent leírtak az idegen- és ellenségkonstruálás klasszikus diszkurzív stratégiái. Egyesek értelmezésében az ellenségképzés magának a politikai cselekvésnek az alapja, kulcs a saját politikai közösségünk egységének megőrzéséhez és a határok fenntartásához. Magam nem osztom ezt a nézetet, inkább úgy gondolom, hogy ezek a stratégiák nem a politikának, hanem a politikai populizmusnak a kulcselemei, aminek a jelenlegi magyar kormánypárt iskola-, de nem feltétlenül követendő példája.

De miért van szüksége az RMDSZ-nek, vagy az RMDSZ szóvivőjének arra, hogy a „marxistákból” konstruáljon belső ellenséget?

  1. Egyrészt amint Kiss Tamás is rámutatott az RMDSZ kampánykommunikációjának „elfideszesedésének” lehetünk tanúi. Bár a modern politikában nem a FIDESZ az első, amelyik politikai kommunikációjába beépíti, mára a magyar kormánypárt kommunikációjának központi – talán legfontosabb – eleme lett a diszkurzív ellenségképzés, legyen szó Brüsszelről, Sorosról, ellenzékiekről, liberálisokról, bevándorlókról, vagy akár a pedagógusokról. Ebben az értelemben az „elfideszesedés” elkerülhetetlen következménye, hogy az ellenségképzés az RMDSZ kampánykommunikációjában is megjelenik, habár itt egyértelműen belső ellenségképzésről van szó. Csoma szövegeiben tetten érhető, ahogyan a „brüsszeli” „zöld, baloldali és liberális” többség elleni küzdelmet a belső ellenség elleni hajsza váltja fel, akit ez alkalommal egy formális intézményes pozícióval nem rendelkező, de a politikai és társadalmi kulcskérdésekről való gondolkodás stimulálásában, a közösségépítésben és a roma integrációban hiánypótló munkát végző értelmiségi testesíti meg.
  2. Másrészt, azért, mert bizonyos szempontból adja magát. A kommunizmus és a marxizmus a hegemón pozícióban lévő erdélyi magyar identitás- és emlékezetpolitikában erősen negatív töltetűek (maga a kollektív emlékezet ennél talán összetettebb, rétegzettebb, a társadalom szintjén negatívumok mellett sok pozitív elemet, nosztalgiát is magába foglal). Így az egyenlőség-párti és emancipatorikus politikát, a kritikai gondolkodású embereket könnyű ellenségként megnevezni. Ebben, ha megfelelően kommunikáljuk, számíthatunk egy szélesebb támogatásra. A baloldali érzelmű emberek száma (legalábbis az értelmiségen, középosztályon belül) aránylag kevés, intézményes erőforrással nem rendelkeznek, perem-pozícióikból adódóan nehezen tudnak hatásos módon felszólalni mondanivalójuk vagy identitásuk ilyen típusú átkeretezése ellen.
  3. Ugyanakkor maga Csoma Botond is kényszerpályán van, helyzete az RMDSZ-en belül is sérülékeny lehet. Az RMDSZ központi kampánykommunikációjában ugyanis a baloldaliak mellett a „brüsszeli” „kártékony többség” képviselőiként a liberálisok és a zöldek is a célkeresztben vannak. Ez az RMDSZ szóvivője esetében, aki (egykori vagy talán jelenleg is) liberális, személyes feszültséget kelthet. Úgy tűnik, hogy a fideszes kampánykommunikáció szervezeten belüli eluralkodása és saját szabadelvű múltja közötti feszültséget az RMDSZ által kreált törésvonal tovább-tolásával, a „marxistákra” való mutogatással próbálja feloldani. Meglátásom szerint nem követhetjük ebben.
  4. Ami azonban a legfontosabb: Csoma kommunikációja elfedi annak a valóságát, hogy az RMDSZ hegemón pozícióban van. Azt a fals képet közvetíti, hogy létezik az erdélyi magyar közösségen belül valamiféle koherens belső pozíció, ami az RMDSZ-szel szemben állna és amivel (a külső ellenség mellett) az erdélyi magyarság „érdekében” a Szövetségnek harcolni kell. Az ilyen elvek mentén szerveződő „vita” ugyanakkor nem segíti, hanem ellehetetleníti, hogy a belső egyenlőtlenségek, a marginalizáció, valamint az emancipáció kérdéseiről normális keretek között beszéljünk. Ez mindaddig így marad, amíg mindazokra, akik ezeket tematizálják könnyen rásüthető a „marxista” bélyeg, ez ugyanis feljogosítja az intézményes és politikai hatalom birtokosait, hogy a kritikát figyelmen kívül hagyják.

A szerző politológus, a Sapientia EMTE oktatója.

Ez egy véleménycikk, amely nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség álláspontját. A Transtelexnél fontosnak tartjuk, hogy egy adott témáról az olvasóink minél több meglátást és érvelést megismerjenek. A vitafolyamban megjelent írásokat itt találják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!