Pacalleves vagy védőoltás? Sokféleképpen jellemeztétek már a Transtelexet, véleményeitekből válogattunk

2023. április 29. – 10:12

Pacalleves vagy védőoltás? Sokféleképpen jellemeztétek már a Transtelexet, véleményeitekből válogattunk
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Naponta olvassuk, hogy egyik-másik cikkünkről, vagy úgy általában a Transtelexről hogyan vélekednek olvasóink. Félévvel ezelőtt kérdőívben is kikértük véleményetek arról, milyennek szeretnétek látni lapunkat. Most újabb keresztút előtt állunk, és rátok bíztuk, ti döntsétek el, melyik utat válasszuk. A tőletek érkezett reakciók, válaszok azt mutatják, még azok is, akik nem értenek mindig egyet a Transtelexszel, úgy gondolják, helyünk, létjogosultságunk van az erdélyi magyar sajtóban, meg kell maradnunk. Mert olyanok vagyunk, mint a pacalcsorba: van, aki imádja, van, aki sosem kóstolná meg, de nincs olyan étterem, ahol ne szerepelne az étlapon.

Újságot írni olvasók nélkül értelmetlen, és mi nagyon szeretjük, hogy vagytok nekünk. Akkor is szeretünk, amikor kritikát fogalmaztok meg – pláne, ha építő jellegű – de akkor még inkább szeretünk, ha megdicsértek, ha látjuk, van értelme a munkánknak. Olvasói reakciókat gyűjtöttünk össze, hogy nektek mit jelent a Transtelex.

„A Transtelex olyan, mint egy jó ciorbă de burtă (pacalcsorba), már csak pár karika csípős hiányzik.”

Ezt mi dicséretként könyveltük el, bár kérdés, kiből milyen reakciót vált ki az egyik legmegosztóbb romániai specialitás. Voltak persze olyan olvasóink is, akik nem metaforákban kommunikálták véleményüket, hanem konkrétan leírták azt, mit is szeretnek a Transtelexen olvasni. Itt az egyik ilyen észrevétel:

„Azt szeretem a Transtelex csapatában, hogy jó hosszú interjúkat, mélyreható elemzéseket szoktak írni. Ezek a cikkek már-már referenciának kezdenek számítani adott témákban. Na meg a környezetvédelmi témák is itt vannak a legjobban feldolgozva. Ezt a vonalat is folytassátok, hiszen ez az egyetlen felület (amit ismerek erdélyiként Erdélyből), ahol a környezetvédelem nem egy hobbiként jelenik meg, hanem rá tudtok világítani arra, hogy ez miért fontos úgy amúgy, miért fontos lokálisan, és miért szexi.”

A szerkesztőségi munka általában a „színfalak mögött” zajlik. Az olvasó a kész lap alapján dönti el, tetszik-e neki, érdekli-e az, amiről írunk. A Transtelex olvasótáborában azt szeretjük, hogy hangot ad véleményének, mert jellemző rá az elhivatottság, a politikai érdeklődés, a közösség iránti felelősség, szűkebb és tágabb környezetének szeretete. Mi pedig feladatuknak tekintjük, hogy mindez lapunkban is tükröződjék. Ezért már féléves működésünk után gondoltunk arra, hogy arra kérjük olvasóinkat, írják meg, miről olvasnának szívesen, mit várnak a laptól.

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Ugyanakkor ismerkednénk is: többet szeretnénk megtudni arról, kik vagytok, mi mozgat titeket, mit gondoltok a világról

írtuk akkor, és miután kiértékeltük a válaszokat, igyekeztünk — ezt remélhetőleg az olvasó is észrevette — többféle újítással, kezdeményezéssel hasznosabbá, változatosabbá, érdekesebbé tenni a Transtelexet.

Amint a visszajelzésekből kiderül, az eredmény nem maradt el:

„Nagyon szeretem a helyszíni (vidéki, értsd: nem kolozsvári / vásárhelyi nagyvárosi eseményekre korlátozódó) riportokat, nagyon szeretem a szerkesztőség reflektáltságát (például áldozatvédelem, etikai korlátozások – nem tesztek be reklámot a tragédiákat bemutató cikkek után, vagy a zöld szám publikálása). Szeretem az emberi léptékű, a »kicsire«, a nagy politika számára érdektelen helyi jelenségekre figyelést” – írta egyik olvasónk.

Tudjuk, hogy nagyon sokan olvastok Magyarországról, és annak is örülünk, hogy van, aki már így nyilatkozott a Transtelexről:

„Ez a híroldal jóval érdekesebb, mint az itthoniak, teljesen rászokok!”

„Köszönöm kérlelhetetlenül kitartó igazság hajszolásotokat. Én például csak miattatok gondolok másként az erdélyi magyarságra” – írta egy másik olvasónk, és erre az értékelésre is nagyon büszkék vagyunk.

„Nagy öröm volt az oldal indulása, és rendkívül sokat ad az a minőségi újságírás, amit végeztek. Magyarországiként, de családi, baráti és szakmai szálakon is szorosan kötődve Erdélyhez rendkívül sokat ad, hogy objektíven tudok tájékozódni nálatok, képben lenni az aktualitásokról, de az elemzéseket és tárcákat is rendszeresen olvasom. Nagyon elégedett vagyok, és köszönöm ezúton is a munkátokat!”

A Transtelexet a sajtószabadság folyamatos csökkenésének kontextusában indítottuk el, saját bőrünkön éreztük és érezzük azóta is mit jelent a politikai nyomás vagy a klientelizmus. Ennek ellenére, míg egyes médiumok kénytelenek voltak bezárni és beszüntetni működésüket, a Transtelex folytatni kívánja a harcot, és ehhez kérjük segítségetek. Ezért örülünk nagyon, amikor ilyen kommenteket olvasunk:

Azon túl, hogy hitelesen, nyitottan és naprakészen közöl információt az erdélyi, romániai és magyarországi közélet eseményeiről, az újságírók, publicisták, értelmiségiek kívülállásuk, rálátásuk és függetlenségük révén képesek felismerni olyan összefüggéseket és következtetéseket is, amik egészen más megvilágításba helyeznek fontos témákat. Ez óriási érték, akkor is, ha sokszor nem értek egyet velük, ha vitára vagy ellenvéleményre sarkallnak állításaik, gondolataik.”

Máskor csak egy-egy cikk, fotóriport, interjú vált ki belőletek kitörő éljenzést, vagy nem kívánt más reakciókat. Ilyeneket is meg fogunk osztani, de először jöjjön még egy-két pozitív értékelés:

„Én még életemben nem láttam ilyen szépen megszerkesztett, részletes, pontos, szép szöveget, cikket, írást. Sajnos a téma nem a legszebb, de maga a leírás, a stílus, szóval minden egyben, nagyon, nagyon tetszik. Mintha egy könyvet olvastam volna. Gratulálok az alapos munkához!” – írták a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik nevelőjének a fizikai és szexuális bántalmazásait bemutató riportunkról.

Micsoda helyről jöttem, micsoda helyekről! Imádlak, Transtelex! –

mondták egy képes összeállításunkról. Másnak nem okozott ilyen örömet azt olvasni, Az orbáni modell nem más, mint a putyini elképzelések alkalmazása egy EU-s országban című interjúnkat, amelyben az egyik legismertebb román politológus kommentálta a Fidesz és RMDSZ viszonyát, mert ezt kommentálta hozzá:

„Ezt a cikket, a benne szereplő blődségek miatt elég nehéz volt a vacsorát benntartva elolvasni.”

Más azért visszafogottabban közölte, hogy nem mindenben ért egyet a Transtelexen megjelenő anyagokkal.

„Lehet hogy nem értek veletek egyet mindenben, de a hallgattassék meg a másik fél is elve alapján, helyetek van az erdélyi magyar újságírás palettáján”.

volt olyan olvasónk is, aki komolyan elgondolkodott azon, hogy mi az, ami hiányzik ahhoz, hogy valóban sikeres legyen a Transtelex. Véleményét így foglalta össze:

„Naponta olvasom a cikkeiteket. Úgy érzem, még valami hiányzik, valami több, ami formálja, alakítsa, bővítse az olvasóközönség gondolkodásmódját, bizonyos dolgokhoz, eseményekhez való hozzáállását. A lapos mindennapi, minden hírportalon megjelenő, sokszor fölösleges, érdektelen hírek közlésétől tartózkodjatok. Az utóbbi időben ezek voltak túlsúlyban.”

„Ne legyen ennyire erőltetetten libsi”

– írta nekünk egy másik olvasónk, és ezt a nézőpontot is köszönjük.

„Azzal sincs gondom, hogy egy kicsit ellenzékibb a Transtelex és nem vesz mindent készpénznek, amit az RMDSZ, vagy bármelyik hazai párt mond/csinál. Viszont úgy érzem, néha átesik a ló túloldalára, és csakazértis ellenzéki akar lenni, amikor igazából csak a kákán csomót keres.”

„Saját magam elrettentése érdekében szoktam felnézni: erősíteni az immunrendszert az erdélyi woke, eltörléskultúra és mindenféle liberális izék ellen. Kicsit olyan ez mint egy védőoltás: ellenállóbbá és határozottabbá tesz.”

Természetesen, a kritikát is megszívleljük, de hadd idézzük a szemle végén Tamás Gáspár Miklós filozófust, szerkesztőségünk egykori nagy pártfogóját, aki indulásunkkor ezt írta a Transtelexről:

„Azért örülünk, hogy megint lesz független internetes újság Erdélyben, mert ott is, mint mindenütt, pluralizmusra, vitára, változatosságra, elevenségre van szükség. (…) Nem lenne jó, ha a romániai magyar fiatal értelmiség csak budapesti, bukaresti és nyugati forrásokból tájékozódnék: elő kell állítania a saját információit és értelmezéseit. Ez szükséges a függetlenségéhez.”

Az olvasók véleménye, hozzászólásai eddig is fontosak voltak számunkra, és igyekeztünk ezeknek figyelembevételével alakítani a Transtelexet. Amint támogatásgyűjtési kampányunkban eddig már többször elmondtuk, ennek az elkövetkezőkben még nagyobb jelentőséget tulajdonítunk, hisz a Transtelex útja, jövője az olvasóinktól függ. Mindenekelőtt: közvetlenebbé, élőbbé kívánjuk tenni kapcsolatunkat rendszeres támogatóinkkal, azokkal az olvasóinkkal, akik velünk együtt küzdenek a lap fennmaradásáért, és tudják, hogy Erdélyben is szükség van független, kritikus sajtóra. Reméljük, hogy az élő párbeszéd, amely kialakult az olvasók és az újságírók között, elmélyül, tartalmasabbá válik. Bízunk benne, hogy azok az emberek, akik hisznek a munkánk hasznosságában, akik bíznak a Transtelexben, továbbra is megosztják velünk észrevételeiket.

Állj mellénk és mutasd meg, szükség van a munkánkra, szükség van arra, amit képviselünk és amit fontosnak tartunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!