Vállalkozóként is támogathatod a Transtelexet, ráadásul neked egyáltalán nem kerül pénzedbe

2023. április 27. – 09:34

Vállalkozóként is támogathatod a Transtelexet, ráadásul neked egyáltalán nem kerül pénzedbe
A vállalkozók is támogathatják a Transtelexet – Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nehéz független lapot fenntartani Erdélyben, de mi nem adjuk fel, mert tudjuk, számíthatunk rátok.

Egyéves a Transtelex, és ebből az alkalomból meghirdettük a Merre tovább, Transtelex? támogatási kampányunkat, mert olvasóink elkötelezett összefogása nélkül veszélyben van a lap jövője.

2022 tavaszán azzal vágtunk bele ebbe a felemelő történetbe, hogy nem hagyjuk elveszni az erdélyi közbeszéd legfontosabb fórumát és megteremtjük a feltételeit annak, hogy továbbra is föltehessük a mindannyiunkat érintő kérdéseket, beszéljük meg közös dolgainkat, mert ez a közösség érdeke. A Transtelex jövőjét ti, olvasók döntitek el, hisz pontosan látjátok, hogy amit megígértünk, valóra váltottuk: korszerű, tartalmas, dinamikus, de ami ennél is fontosabb: korrekt, kritikus és kíváncsi újságot csináltunk, mert leginkább ebből szenvedett hiányt Erdély.

Az olvasóink támogatásai nélkül nincs és nem is lesz Transtelex. Miért?

Mert a szerkesztőségünk számára alapelv, hogy semmilyen politikai irányú anyagi támogatást nem fogadunk el. Viszont több módja is van annak, hogy ti, olvasók támogassatok bennünket.

Ha romániai cégtulajdonos vagy, úgy támogathatod a munkánkat, hogy az neked nem kerül pénzbe, ugyanis céged befizetendő adójának egy részét szponzoráció formájában átirányíthatod nekünk.

Ezzel a lehetőséggel az év folyamán bármikor élhetsz, akár többször is, és

nem kell mást tenned hozzá, mint egyeztetni a könyvelőddel, és ő kiszámolja, hogy az idei év bevételei és akár a várható bevételek alapján mekkora összeget fordíthattok erre a célra.

A céges támogatás lényege egyébként nagyon hasonló ahhoz a már Romániában is bejáratottnak számító lehetőséghez, hogy a magánszemélyek a személyi jövedelemadójuk egy bizonyos hányadával támogathatják a civileket (egész pontosan 3,5%-ával, ehhez pedig csak ki kell tölteniük és leadniuk az ANAF-hoz a 230-as formanyomtatványt). Ezzel a támogatási lehetőséggel egyébként szintén élhetsz még május 25-ig, és ilyen módon is támogathatod a Transtelexet – erről a lehetőségről itt találtok részleteket.

Mit kell tenned?

A céges támogatásokat a Transtelex Média Egyesületre tudjuk fogadni, amely a szerkesztőség tagjai által létrehozott és működtetett nonprofit egyesület, és fő célja a szabad sajtó támogatása.

A Romániában bejegyzett cégek a fizetendő adójuk egy részét szponzorációra fordíthatják, amennyiben olyan civil szervezetet támogatnak ezzel, amely szerepel az adóhatóság nyilvántartásában, és az összeg nem haladja meg a következő értékeket:

– a profitadót (16%) fizető vállalkozások esetében az üzleti forgalmuk 0,75 százaléka vagy a profitadójuk 20 százaléka közül a kisebb összeget,

– a mikroadózó vállalkozások (1%) pedig a forgalmi adójuk 20%-át.

A lépések, amelyeket követni kell:

  • Töltsd le innen a szponzorációs szerződés tervezetét, amely már tartalmazza a Transtelex Média Egyesület adatait.
  • Töltsd ki a céged adataival, valamint azzal az összeggel, amellyel támogatni szeretnéd a Transtelexet. A pontos összeget egyeztesd a könyvelőddel.
  • A szerződés egy aláírt példányát juttasd el nekünk a [email protected]címre.
  • Utald át az összeget a egyesületünk bankszámlájára, amelyet a szerződésben is feltüntettünk, vagy egyeztessünk egy személyes találkozót, ha készpénzben szeretnéd eljuttatni nekünk ezt az összeget és nyugtát kapni róla.

Mi a teendő, ha tavaly nem éltél ezzel a lehetőséggel

A tavalyi évtől kezdődően már nem csak az aktuális évre, de az előző évre befizetett adó egy részét is át lehet irányítani civil szervezetek számára. Amennyiben a 2022-es éves adód szponzorációra fordítható keretét nem használtad fel tavaly év végéig, még rendelkezhetsz róla az éves/negyedéves adónyilatkozat letételének határidejét követő 6 hónapban. Ehhez az adóhatósághoz (ANAF) szükséges beküldeni egy nyilatkozatot (177-es formanyomtatvány), amelyben a cég megjelöli azt a szervezetet, amelyet támogatni szeretne az előző évben befizetett adójának egy részével. Így ha 2022-ben nem éltél ezzel a lehetőséggel, vagy nem használtad fel a teljes összeget, amelyet szponzorációra fordíthattál volna, még megteheted, ha eljuttatod az ANAF-hoz a 177-es nyilatkozatot.

Ebben az esetben is hasonlóak a lépések:

Van-e bármilyen más lehetőség a Transtelex támogatására? Igen. Hirdess nálunk!

Amennyiben szimpatikus a célunk és a küldetésünk, illetve minél nagyobb számú olvasóhoz szeretnéd eljuttatni vállalkozásod hírét, akkor nyugodtan válassz minket, hiszen jelen pillanatban Erdély legolvasottabb portálja vagyunk, és nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról és Nyugat-Európából is rengeteg magyar olvasó kattint oldalunkra. Számtalan lehetőség áll rendelkezésedre ilyen szempontból is, amiről személyesen egyeztethetünk, és biztosítunk, mind láthatósági, technológiai, mind márkabiztonsági szempontból jól jársz velünk.

Bármilyen kérdésed lenne ennek kapcsán vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk bátran a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-es számot. Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!