Merre tovább, Transtelex?

2023. április 25. – 09:03

Merre tovább, Transtelex?
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex
Pusztay András
Pusztay András
A Transtelex ügyvezetője

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves olvasóink!

Egyéves a Transtelex, de ez alkalomból csak szerényen ünneplünk és inkább a számvetésre koncentrálunk.

2022 tavaszán azzal vágtunk bele ebbe a felemelő történetbe, hogy nem hagyjuk elveszni az erdélyi közbeszéd legfontosabb fórumát és megteremtjük a feltételeit annak, hogy Erdély független szerkesztősége, amely évtizedekig a Telex újságírói szerepfelfogása szerint végezte a dolgát, folytathassa munkáját, és ne váljon pártpolitikai döntések áldozatává.

Azt tűztük ki célul, hogy közösen létrehozunk egy korszerű, tartalmas, dinamikus, de ami ennél is fontosabb: korrekt, kritikus és kíváncsi újságot. Mert leginkább ebből szenvedett hiányt Erdély.

Ez a független lap lett a Transtelex.

Támogatói kampányt hirdettünk, pénzt, paripát, fegyvert, és magunkat ajánlottuk fel a folytatáshoz.

Mostanra a Transtelex Erdély legolvasottabb lapjává vált. Havonta csaknem 600 ezer olvasót érünk el, a napi rendszeres olvasóink száma átlagosan 25 ezer.

Ha szigorúan az erdélyi olvasótáborokat hasonlítjuk össze, akkor is dobogós helyen állunk. A legtöbben Kolozsváron és Hargita megyében olvasnak bennünket.

Büszkék vagyunk oknyomozó anyagainkra, amelyeknek egyenként is százezer olvasójuk volt.

Egy profi újság nem olcsó dolog, de mi igyekeztünk mindenen spórolni, hogy jusson pénz oknyomozásra, saját sztorikra és értelmes hírszolgáltatásra.

A szerkesztőségünk éves működési költsége nagyon szerény és szigorú gazdálkodás mellett is 800 ezer lej. Ennek valamivel több, mint 60 százalékát, kerekítve 500 ezer lejt tudtunk támogatásokból összegyűjteni.

Eddig összesen 2034-en támogattátok így vagy úgy az ügyünket határon innen és túl. 1521-en küldtetek egyszeri alkalommal pénzt nekünk és a többiek rendszeresebb utalásokkal támogattak minket. A kezdetben kirobbanó támogatói lendület azonban az elmúlt hónapok nehézségei miatt érezhetően alábbhagyott, mostanra a rendszeres támogatóink száma a kritikus szint alá csökkent.

Bár eddig azt az utat választottuk, hogy minőségi tartalomszolgáltatásunkkal próbáltunk odahatni, hogy rendszeressé váljon támogatásotok, ezúttal ki kell állnunk, és fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ha fontos számotokra a Transtelex, akkor a havi minimumot, amit erre tudtok szánni, állítsátok be rendszeres támogatásként, mert enélkül veszélyben a lap jövője.

Továbbra is rengetegen támogattok minket üzenetekkel, jókívánságokkal, ami megerősít bennünket abban a hitünkben, hogy jó döntés volt belevágni és nem hagyhatjuk abba.

De a folytatáshoz ennél most több kell.

Kedves olvasók, támogatók!

Ti segítettetek nekünk életre hívni a Transtelexet, veletek jutottunk el idáig, és most megint hozzátok fordulunk, mert a most meglévő rendszeres támogatások ma már nem fedezik a költségeinket.

Mi viszont csak addig nyújtózkodhatunk, amíg a takarónk ér, ezért szavazásra bocsátjuk, hogy folytassuk.

Rátok bízzuk a döntést, mert ez a ti újságotok, nektek szól. Szavazzatok ezúttal támogatással és a befolyt összeg alapján fogjuk tudni kijelölni a Transtelex jövőjét az alábbiak szerint:

  • Ha össze tudunk gyűjteni 700 ezer lejt, a jelenlegi méretben tudjuk folytatni a munkát és továbbra is a jelenlegi színvonalú újságot kapjátok majd tőlünk a következő évben is.
  • Ha 400 ezer lej jön össze a nagylelkű támogatásotokból, akkor egy szerényebb, de még mindig önálló lapként megyünk tovább, saját sztorikkal, de kisebb cikkszámmal, szerényebb hírszolgáltatással.
  • Ha 200 ezer lejt sikerül gyűjtenünk május 7-ig, akkor már biztosan folytatjuk, de csak egy kisebb formában, a Transtelex néhány fővel és heti néhány cikkel jelentkezik majd.

Amennyiben a támogatásaitok nem érik el ezt a szintet sem, úgy a Transtelex szerkesztőségének a léte kérdésessé, kiszámíthatatlanná válik.

A fenntartható működés a függetlenség alapja. Az erdélyi közösségnek akkor lehet csak független lapja, ha azt az olvasótábora fenntartja. Csak tőletek függ!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!