Csak tőled függ: támogasd az adóddal a Transtelex működését!

Legfontosabb

2023. február 13. – 08:42

Csak tőled függ: támogasd az adóddal a Transtelex működését!
Illusztráció: Lerch Julcsi / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Transtelex továbbra is elsősorban az olvasói támogatásokból működik. Ha fontos neked, hogy ezentúl is nálunk olvashasd el a legfontosabb híreket, sztorikat, kérünk, szánj rá pár percet, hogy az adód 3,5%-ával segítsd a munkánkat!

Romániai munkavállalóként te is könnyen támogathatod az erdélyi független sajtót és nyilvánosságot úgy, hogy neked egyáltalán nem kerül pénzbe: a tavalyi és az idei személyi jövedelemadód 3,5 százalékával segítheted a szerkesztőségünk által létrehozott Transtelex Média Egyesületet. A 2022-es évre vonatkozó 230-as nyilatkozatok leadásának határideje 2023. május 25.

Mit kell tenned?

1. Online, elektronikus formában nyújtod be. Online, elektronikus formában nyújtod be. A legegyszerűbb, ha már van személyes online fiókod (Spatiu Privat Virtual – SPV) az adóhivatalnál (ANAF), mert akkor innen letöltheted az adatainkkal előre kitöltött, szerkeszthető PDF-et és Acrobat Readerben megnyitva be tudod írni a saját adataidat az I-es részhez. Amennyiben szeretnéd a 2023-as adód is felajánlani nekünk, ne felejtsd el megjelölni a két évre vonatkozó mezőt is. Ezt követően érvényesítened kell a nyilatkozatot (a dokumentum tetején a Valideaza formularul gombnál), és ha mindent rendben kitöltöttél, akkor a program érvényesíti a dokumentumot és elmenti. A mentett nyilatkozatot pedig végül ezen a linken lehet feltölteni az adóhivatal oldalára, a személyes fiókod felhasználói adataival belépve (nem szükséges külön elektronikus aláírás hozzá).

Ha még nincs személyes online fiókod (SPV), amit az ANAF-nál nyitottál, akkor most kell létrehoznod egyet: a regisztrációról és a használatáról itt találsz egy részletes leírást.

2. Az űrlapot kinyomtatva és kézzel kitöltve (innen tölthető le a nyomtatható PDF-változat) az I-es résznél minden szükséges személyes adatot, valamint a II/2-es résznél megjelölve a két éves felajánlásra vonatkozó részt, amennyiben ezzel élni szeretnél, és ugyanitt az utolsó sorban kitöltve a felajánlani kívánt százalékra vonatkozó mezőt (ami legtöbb 3,5% lehet). Az összeget nem szükséges beírni, azt majd kiszámolja az adóhivatal. Ezt követően már csak alá kell írnod, és a határidőig eljuttatnod az adóhivatalhoz, erre pedig több lehetőséged is van:

  • postán, ajánlott küldeményként (cu confirmare de primire) elküldöd az állandó lakhelyed szerinti illetékes ANAF-fiókhoz (itt ki lehet keresni ezek címét)
  • személyesen viszed be a kitöltött és aláírt nyilatkozatot szintén az adóhivatal azon fiókjához, amelyhez az állandó lakhelyed szerint tartozol
  • elküldheted akár nekünk is e-mailben a szkennelt dokumentumot vagy pedig postán, és mi továbbítjuk az adóhivatalhoz a kérésed, akik utólag még kérni fognak tőled egy visszaigazolást a felajánlásról

Fontos: egyszerre akár két évre is (2022 és 2023) felajánlhatod az adód: van egy erre vonatkozó külön mező az űrlapon, amit csak be kell jelölnöd és akkor jövőre már nem is kell ezzel foglalkoznod.

Az idei határidő tehát május 25., ha a postai megoldást választod, ez lehet a postai bélyegző utolsó dátuma. Amennyiben ránk bíznád, hogy eljuttassuk az adóhivatalhoz, kérünk, legkésőbb május 21-ig juttasd el hozzánk e-mailen, szkennelt formában (PDF formátumban) az [email protected] címre, vagy postán a kolozsvári szerkesztőségünk címére (400105 Kolozsvár, 1989 December 21 sugárút / Magyar utca 5. szám, 20. lakrész).

Egyéni vállalkozóként is segíthetsz!

Az adójuk egy részét ugyanígy felajánlhatják a romániai egyéni vállalkozók is (hivatalosan PFA vagy întreprindere individuală): ők az úgynevezett egységes nyilatkozatukban (Declaratia unica – D212) be kell jelöljék, hogy a befizetett/befizetendő jövedelemadójuk 3,5 százalékát a Transtelex Média Egyesületnek irányítják át. Az ehhez szükséges adataink: Asociatia Transtelex Media, adószám: 13901689, bakszámlaszám: RO21OTPV200001109150RO04.

Bármilyen kérdésed lenne ennek kapcsán vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk bátran a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-es számot. Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

Ha van egy céged, akkor is támogathatsz minket az adód egy részével, ennek részleteiről korábban már itt írtunk bővebben.

Mindezek mellett továbbra is lehetőség van arra is, hogy havi rendszeres vagy akár egyszeri támogatással álljatok mellénk és segítsetek abban, hogy kérdezzünk, hátterezzünk, tematizáljunk! Köszönjük, ha támogatjátok a szabad sajtót!

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!