Féléves a Transtelex

2022. október 5. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Másfél hónapnyi izgalom, készülődés és várakozás után március végén megnyomtuk a képzeletbeli start gombot: elindult a Transtelex. Arra vállalkoztunk, hogy egy független, kritikus, korrekt lapot indítunk, ahol olyan témákat dolgozunk fel, amelyek az erdélyi magyarokat a leginkább foglalkoztatják.

Az indulás napjaiban rengeteg bátorító, támogató üzenetet kaptunk, de voltak olyanok is, akik nem egy szabad sajtóorgánum létrejöttét látták lapunkban, hanem inkább szkeptikusan viszonyultak hozzánk, vagy a kivárásra játszottak. Indulásunk óta eltelt fél év, ez pedig elegendő idő arra, hogy a magunk számára is levonjunk bizonyos konklúziókat.

Hogy árnyaltabb visszajelzést kapjunk tőletek a munkánkról, szeptember végén egy kérdőívet is elindítottunk. A beérkező közel 500 válaszból az derült ki, hogy nagy arányban találtok minket tényszerűnek, alaposnak, pontosnak, korrektnek, és egyben szórakoztatónak is. Ugyanakkor az olvasási szokásaitokból egyértelműen kirajzolódik, hogy leginkább azok a témák állnak közel hozzátok, amelyek a közvetlen környezetünkről, az erdélyi magyar közéletről szólnak, egyszóval, amelyek mindannyiunkat húsba vágóan érintenek. De szívesen olvassátok olyan témákról szóló cikkeinket is, amelyeket máshol nem találtok meg. Ilyen volt például a kászonimpéri gyermekotthonban zajló gyermekbántalmazás-ügy, amely 150 ezer olvasójával messze a legnépszerűbb cikkünk. Vagy említhetném akár a kisebb magyar közösségeket célzó intézkedéseket is, mint amilyenek legutóbb a nagyváradi magyar osztályokat, vagy a bánffyhunyadi óvodát érintették. Preferenciáitok között kiemelt helyen szerepelnek ugyanakkor a környezetvédelmi témákkal foglalkozó cikkeink is, amelyeknek a nyár folyamán egy külön, Zöld rovatot is elindítottunk.

A kérdőívünkben rákérdeztünk arra is, mi az a tartalomtípus, amelyért cserébe szívesen támogatnátok a működésünket. Túlnyomó többségben válaszoltátok azt, hogy oknyomozó, tényfeltáró riportokért és komplex elemzésekért cserébe segítenétek pénzzel is a munkánkat.

Számunkra is nagyon fontos az ilyen jellegű, nagyobb lélegzetvételű témákkal foglalkozni, de azt is tudnotok kell, hogy éppen ezek a műfajok azok, amelyek rengeteg pénzt és szerkesztőségi erőforrást igényelnek, nem ritkán egy-egy újságírónk teljes munkaidejét lefoglalják. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk az érdekes és változatos tartalmat, támogatásra van szükségünk.

Az eddigi támogatások kapcsán elmondhatjuk, hogy az indulásunktól fogva a transzparencia mellett köteleződtünk el, és ahogy vállaltuk, lapunk működését

Féléves működésünk után azonban már meghúzhatunk egy vonalat:

  • az induláskor volt egy jelentősebb adakozási hullám, és eddig 2000 olvasónk támogatta valamilyen formában az újságot, eddig összesen 350 ezer lejjel – vannak közöttük alkalmi támogatók és rendszeresen adakozók is. Utóbbiak száma jelenleg mintegy 500-ra tehető.

Támogatásotokat ezúttal is nagyon köszönjük, hiszen lehetővé tettétek azt, hogy zökkenőmentesen belevághassunk a munkába.

Ahhoz viszont, hogy a működésünk alapjáraton biztosított legyen, nagyjából évi 800 ezer lejre lenne szükségünk. Ebbe az összegbe beleszámoltuk:

  • a szerkesztőség tagjainak havi fizetését
  • a szerkesztőségi helyszín bérleti díját
  • a havi kiszállások úti költségeit (benzin, étkezés, szállás)
  • külső munkatársak honoráriumát a beküldött cikkekre
  • az adminfelület karbantartási költségeit és a szerverért fizetett díjakat

Mivel a jelenlegi rendszeres támogatóink által biztosított összeg nem elég ahhoz, hogy előre tudjunk lépni, és az általatok felvetett tartalmak le tudjuk gyártani, középtávú célunk megduplázni a rendszeres támogatóink számát, hiszen 1000 elkötelezett olvasóval, aki havonta utal nekünk, már fenntarthatóan, kiszámíthatóan tudnánk működtetni a lapot, sőt, a speciális projektek fedezésére is lennének forrásaink.

Ilyen speciális projektünk a ma kezdődő Transtelex Dialóg közéleti beszélgetéssorozat is, amelyet azért indítunk, mert úgy érezzük, hogy Erdélyben hiányoznak az olyan független fórumok, ahol megbeszélhetjük közös dolgainkat. Úgy gondoltuk, az online felületek mellett a való életben is fontos lenne találkozni olvasóinkkal, azokkal, akik érdeklődnek a munkánk iránt, akiket érdekel a közélet, fontos számukra megérteni, mi zajlik körülöttünk.

A Transtelex fennmaradása tehát nemcsak a mi elhivatott munkánkon, hanem a ti nagylelkűségeteken is múlik. Éppen ezért nagyon fontos számunkra a rendszeres támogatás, amely a pénzen túl azt is megmutatja, hogy úgy gondoljátok: szükség van egy pártpolitika által nem befolyásolt, független és kritikus sajtóorgánumra, amelyik nem a könnyebbik utat választotta. A jövőben is arra törekszünk, hogy lapunk egy meghatározó, fontos és megkerülhetetlen eleme legyen az erdélyi magyar közéletnek. Ez pedig nélkületek továbbra sem sikerülhet.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!