Nagyváradon is feszültségeket okozott egy iskola magyar osztályainak egyházi épületbe való költöztetési kísérlete

2022. szeptember 3. – 11:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nicolae Bălcescu Általános Iskola vegyes tannyelvű iskola magyar osztályainak a sikertelen elköltöztetési kísérlete keltett indulatokat pár nappal a tanévkezdés előtt Nagyváradon – közölte az Ebihoreanul.ro helyi portál.

A lap beszámolója szerint a román és magyar tagozattal működő iskolában minden bizonnyal két váltásban indul jövő héten a tanítás, mert meghiúsult az iskola magyar tagozatának az elköltöztetési kísérlete. A tagozat számára a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) ajánlott fel díjmentes használatra egy frissen felújított épületet, a költözéshez azonban nem járult hozzá a minisztérium, számolt be az esetről az MTI.

Az önkormányzat a magyar tagozat költözésének tudatában lemondta azt a szerződést, amellyel az elmúlt években a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől bérelt termeket az iskola számára.

A portálnak Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta: a református püspökség attól tette függővé az ajánlatát, hogy az épületébe a magyar tannyelvű osztályok költözzenek, ez pedig nem lehetséges.

„Létezik egy olyan módszertani szabályzat, amelyik előírja, hogy méltányosan kell eljárni az oktatásban, és egyforma hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz. A gyermekeket nem érheti hátrányos megkülönböztetés, ezért nem működhetnek külön a tagozatok” – jelentette ki a főtanfelügyelő.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a portálnak elmondta: amikor megkötötték a szerződést a református egyházzal, sem az iskola sem a tanfelügyelőség nem jelezte a törvényességi aggályait. Hozzátette: hétfőn találkozik az egyház képviselőivel, és ha sikerül megállapodni arról, hogy ne csak a magyar tagozat használja a református egyházi épületet, akkor megoldódik a probléma. Ha nem, akkor az iskolában két váltásban zajlik az oktatás mindaddig, míg megoldást nem találnak a teremhiányra.

A református egyház által felajánlott épület – Fotó: Nagyvárad polgármesteri hivatala
A református egyház által felajánlott épület – Fotó: Nagyvárad polgármesteri hivatala

Az Ebihoreanul.ro közlése szerint az ügyet a hét folyamán bukaresti oktatási minisztérium kiküldött bizottsága is vizsgálta, amely azonban még nem készítette el a vizsgálata jelentését. A portál azonban egyértelműnek találta, hogy a minisztérium mindaddig nem engedélyezi a református egyház által felajánlott új oktatási helyszín működését, amíg az egyház nem mond le arról a feltételről, hogy az épületben a magyar tannyelvű osztályok működjenek.

Hasonló, etnikai színezetű vita robbant ki nemrég Bánffyhunyadon is a magyar állami támogatásból épült óvoda miatt. A város önkormányzata végül inkább elutasította az óvoda épületének ingyenes átvételét, ha a román gyermekek számára nem lesz ugyanúgy nyitott. Az esetet Csoma Botond RMDSZ-es képviselő úgy értékelte, hogy „szintet lépett a magyarellenesség a városban”.

Frissítés: Elutasítják a szegráció vádját a nagyváradi iskola magyar vezetői és a református püspökség

Egy, a Csűry István református püspök Facebook-oldalán közzétett péntek esti román nyelvű nyilatkozatban elutasítják a szegregáció vádját a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola ügyében érintett magyar vezetők. A nyilatkozat aláírói – Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, Rácz Beáta, a vegyes tagozattal működő Nicolae Bălcescu Általános Iskola igazgatóhelyettese és Bíró Emese, a magyar szülői szövetség elnöke – az oktatási miniszter 2016/6134-es szegregációellenes rendeletére hivatkoznak, amely rögzíti, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén történő oktatási egységek szervezése nem minősül szegregációnak. A nyilatkozatról bővebben itt írunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!