Nagyváradon is feszültségeket okozott egy iskola magyar osztályainak egyházi épületbe való költöztetési kísérlete

2022. szeptember 03. – 10:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nicolae Bălcescu Általános Iskola vegyes tannyelvű iskola magyar osztályainak a sikertelen elköltöztetési kísérlete keltett indulatokat pár nappal a tanévkezdés előtt Nagyváradon – közölte az Ebihoreanul.ro helyi portál.

A lap beszámolója szerint a román és magyar tagozattal működő iskolában minden bizonnyal két váltásban indul jövő héten a tanítás, mert meghiúsult az iskola magyar tagozatának az elköltöztetési kísérlete. A tagozat számára a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) ajánlott fel díjmentes használatra egy frissen felújított épületet, a költözéshez azonban nem járult hozzá a minisztérium, számolt be az esetről az MTI.

Az önkormányzat a magyar tagozat költözésének tudatában lemondta azt a szerződést, amellyel az elmúlt években a Nagyváradi Zsidó Hitközségtől bérelt termeket az iskola számára.

A portálnak Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta: a református püspökség attól tette függővé az ajánlatát, hogy az épületébe a magyar tannyelvű osztályok költözzenek, ez pedig nem lehetséges.

„Létezik egy olyan módszertani szabályzat, amelyik előírja, hogy méltányosan kell eljárni az oktatásban, és egyforma hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz. A gyermekeket nem érheti hátrányos megkülönböztetés, ezért nem működhetnek külön a tagozatok” – jelentette ki a főtanfelügyelő.

Florin Birta, Nagyvárad polgármestere a portálnak elmondta: amikor megkötötték a szerződést a református egyházzal, sem az iskola sem a tanfelügyelőség nem jelezte a törvényességi aggályait. Hozzátette: hétfőn találkozik az egyház képviselőivel, és ha sikerül megállapodni arról, hogy ne csak a magyar tagozat használja a református egyházi épületet, akkor megoldódik a probléma. Ha nem, akkor az iskolában két váltásban zajlik az oktatás mindaddig, míg megoldást nem találnak a teremhiányra.

A református egyház által felajánlott épület – Fotó: Nagyvárad polgármesteri hivatala
A református egyház által felajánlott épület – Fotó: Nagyvárad polgármesteri hivatala

Az Ebihoreanul.ro közlése szerint az ügyet a hét folyamán bukaresti oktatási minisztérium kiküldött bizottsága is vizsgálta, amely azonban még nem készítette el a vizsgálata jelentését. A portál azonban egyértelműnek találta, hogy a minisztérium mindaddig nem engedélyezi a református egyház által felajánlott új oktatási helyszín működését, amíg az egyház nem mond le arról a feltételről, hogy az épületben a magyar tannyelvű osztályok működjenek.

Hasonló, etnikai színezetű vita robbant ki nemrég Bánffyhunyadon is a magyar állami támogatásból épült óvoda miatt. A város önkormányzata végül inkább elutasította az óvoda épületének ingyenes átvételét, ha a román gyermekek számára nem lesz ugyanúgy nyitott. Az esetet Csoma Botond RMDSZ-es képviselő úgy értékelte, hogy „szintet lépett a magyarellenesség a városban”.

Frissítés: Elutasítják a szegráció vádját a nagyváradi iskola magyar vezetői és a református püspökség

Egy, a Csűry István református püspök Facebook-oldalán közzétett péntek esti román nyelvű nyilatkozatban elutasítják a szegregáció vádját a nagyváradi Nicolae Bălcescu Általános Iskola ügyében érintett magyar vezetők. A nyilatkozat aláírói – Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) püspöke, Rácz Beáta, a vegyes tagozattal működő Nicolae Bălcescu Általános Iskola igazgatóhelyettese és Bíró Emese, a magyar szülői szövetség elnöke – az oktatási miniszter 2016/6134-es szegregációellenes rendeletére hivatkoznak, amely rögzíti, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén történő oktatási egységek szervezése nem minősül szegregációnak. A nyilatkozatról bővebben itt írunk.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!