Szél Bernadett szerint Magyarországot egy fortélyos hatalom irányítja, Hadházy szerint nem Márki-Zay a kudarc oka, Navracsics meglepődött

2022. április 4. – 07:16

frissítve

Szél Bernadett szerint Magyarországot egy fortélyos hatalom irányítja, Hadházy szerint nem Márki-Zay a kudarc oka, Navracsics meglepődött
Földre dobált táblák az ellenzéki összefogás eredményváró rendezvényén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan értékelik kormánypárti és ellenzéki szereplők a választási eredményt? Mit lehet kiolvasni az adatokból? Percről percre követjük a választás másnapjának fejleményeit.

Az országgyűlési választáson a magyar választók azt mondták, nem akarnak háborút, arra szavaztak, akik a békét és a biztonságot jelentik – mondta Kósa Lajos a Fidesz debreceni kampányértékelő rendezvényén. A Fidesz alelnöke, aki Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében indult képviselőjelöltként azt is mondta: a választók arra a Magyarországra szavaztak, amely a Fidesz politikájának három pillére, a munka világa, a családtámogatás és a biztonság. Kósa szerint a választók félreérthetetlen üzenetet küldtek országosan és Hajdú-Bihar megyében is, ahol mind a hat egyéni választókerületben Fidesz-győzelem született.

„Küzdelmes időszakon vagyunk túl és újra lehetőséget kaptunk, hogy tovább dolgozzunk a városért, a választókért a következő négy évben”.

Legjobban a klasszikusan jobbikos körzetekben tudtak jól szerepelni, és úgy tűnik, vidéken egyáltalán nem gyengítették a Fideszt, miközben az ellenzéket igen. A fővárosban viszont ennél bonyolultabb a képlet. A 2018-as választások után a néppártosodó Jobbikból kiszakadt radikálisabb képviselők pártja egyéniben nem nyert körzetet, így összesen 7 képviselőt küldhetnek a parlamentbe. Részletes elemzésünket itt találja.

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban 2022. április 3-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban 2022. április 3-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Elemzésünk szerint a Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben. Az ellenzéki összefogás, vagyis a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd listája Márki-Zay Péter vezetésével 57 mandátumot szerzett. Ez a mandátumszám hatfelé oszlik, és úgy tűnik, még a legerősebb DK frakciója se éri el a 20 főt. Bejutott az új parlamentbe a Mi Hazánk, amely 7 képviselővel alakíthat frakciót Toroczkai László vezetésével. A német nemzetiségi listáról mandátumot szerzett Ritter Imre, aki az elmúlt ciklusban a Fideszt segítette a szavazataival. Vagyis Ritter várhatóan a következő ciklusban is a kormánypártokat erősíti. A részletekért kattintson ide.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!