Szél Bernadett szerint Magyarországot egy fortélyos hatalom irányítja, Hadházy szerint nem Márki-Zay a kudarc oka, Navracsics meglepődött

2022. április 4. – 07:16

frissítve

Szél Bernadett szerint Magyarországot egy fortélyos hatalom irányítja, Hadházy szerint nem Márki-Zay a kudarc oka, Navracsics meglepődött
Földre dobált táblák az ellenzéki összefogás eredményváró rendezvényén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hogyan értékelik kormánypárti és ellenzéki szereplők a választási eredményt? Mit lehet kiolvasni az adatokból? Percről percre követjük a választás másnapjának fejleményeit.

Az országgyűlési választáson a magyar választók azt mondták, nem akarnak háborút, arra szavaztak, akik a békét és a biztonságot jelentik – mondta Kósa Lajos a Fidesz debreceni kampányértékelő rendezvényén. A Fidesz alelnöke, aki Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében indult képviselőjelöltként azt is mondta: a választók arra a Magyarországra szavaztak, amely a Fidesz politikájának három pillére, a munka világa, a családtámogatás és a biztonság. Kósa szerint a választók félreérthetetlen üzenetet küldtek országosan és Hajdú-Bihar megyében is, ahol mind a hat egyéni választókerületben Fidesz-győzelem született.

„Küzdelmes időszakon vagyunk túl és újra lehetőséget kaptunk, hogy tovább dolgozzunk a városért, a választókért a következő négy évben”.

Legjobban a klasszikusan jobbikos körzetekben tudtak jól szerepelni, és úgy tűnik, vidéken egyáltalán nem gyengítették a Fideszt, miközben az ellenzéket igen. A fővárosban viszont ennél bonyolultabb a képlet. A 2018-as választások után a néppártosodó Jobbikból kiszakadt radikálisabb képviselők pártja egyéniben nem nyert körzetet, így összesen 7 képviselőt küldhetnek a parlamentbe. Részletes elemzésünket itt találja.

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban 2022. április 3-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban 2022. április 3-án – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Elemzésünk szerint a Fidesz–KDNP 135 mandátumot szerzett a 199 fős Országgyűlésben. Az ellenzéki összefogás, vagyis a DK–Jobbik–LMP–MSZP–Momentum–Párbeszéd listája Márki-Zay Péter vezetésével 57 mandátumot szerzett. Ez a mandátumszám hatfelé oszlik, és úgy tűnik, még a legerősebb DK frakciója se éri el a 20 főt. Bejutott az új parlamentbe a Mi Hazánk, amely 7 képviselővel alakíthat frakciót Toroczkai László vezetésével. A német nemzetiségi listáról mandátumot szerzett Ritter Imre, aki az elmúlt ciklusban a Fideszt segítette a szavazataival. Vagyis Ritter várhatóan a következő ciklusban is a kormánypártokat erősíti. A részletekért kattintson ide.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!