Magyarország–Svájc 1-3

Magyarország–Svájc 1-3
Magyar szurkoló a mérkőzés végén – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egy óra játék után feltámadt a magyar csapat, Varga két nagy helyzet után harmadikra már nem rontott, közeli fejessel szépített Svájc ellen. A hajrára nagyon kinyílt az egyenlítésért küzdő válogatott, Svájc ki is használta ezt, a 93. percben betalálva eldöntötték a meccset. A Németország elleni szerdai meccs különösen nehéz lesz így.

Rossi szerint nem meglepő módon az volt az oka a vereségnek, hogy a svájciak, különösen az első félidőben jobban játszottak náluk. Mint mondta, a magyar játékosok nem tudtak rendesen rotálni, amit Rossiék megpróbáltak kiabálással közvetíteni, de nem sikerült ezt jól megértetni velük. A második félidőben aztán a kapitány szerint jól állták a sarat, helyzeteket is sikerült kialakítani, de amikor olyan gólt engednek az ellenfelüknek, mint a harmadik, azt nehéz kommentálni.

„Nem láttam túl jó egyéni teljesítményeket, talán két-három játékost tudnék megnevezni, akik jól játszottak, mindenki más alulteljesített, és egy Eb-n ennek megfizetjük az árát, különösen mert az ellenfél óriási játékosminőséget képvisel”

– mondta Rossi, hozzátéve, hogy ügyesebbnek kell lenniük, védekezésben jobban kell tartani a vonalakat.

Rossi szerint annak ellenére, hogy több párharcot nyertek a második félidőben, még akkor is sok ki nem kényszerített hibájuk volt, három-négy kontrát engedtek az ellenfelüknek. Ezeknek a számát csökkenteni kell, mert ha az ellenfél nem hibázik, te meg igen, az probléma, mondta, majd végül kiemelte, hogy ő nem alibizik, hiszen ő az edző, és mint ilyen, felelős a meccsért, ezért nem akar kritizálni senkit.

A M4-nek nyilatkozó Szoboszlai Dominik sem tudja, hogy mi változott a két félidőben, szerinte teljesen más csapat játszott a másodikban

„Nem mehetsz bele úgy egy meccsbe, hogy ajándékba kapsz három pontot. Mindenért meg kell dolgozni, azért is megdolgoztunk, hogy itt legyünk. Nem lesz olyan, hogy a német vagy a skót csapat azt mondja, jussatok tovább ti. Elég sok dolgunk van még, de rajta vagyunk” – mondta Szoboszlai.

A csapatkapitány szerint a második félidőben mutatott játékra lehet majd alapozni.

„A második félidő jó volt, nem voltunk megijedve, használtuk egymást, segítettünk a másiknak, passzoltunk ötöt egymás után.”

Szoboszlai azt mondta, búslakodni nem szabad, van még hátra két meccs, és innen szép a győzelem.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

A magyar védő arról beszélt, hogy nem így tervezték nyilván az első félidőt. Sem támadásban, sem védekezésben nem tudták megcsinálni azokat a dolgokat, amiket akartak, könnyedén kipasszolták őket. A második félidőben ez változott, voltak beadásokból, felívelésekből helyzeteik, de ez most kevés volt.

Megéreztük, hogy mi az, amit egy Eb-n csinálni kell, mi az, amit máshogy kell csinálni, így a következő két meccsen bármi történhet.

– értékelt Szalai.

Szerinte a svájciak az első félidőben jól játszottak, de az is sokat számított, hogy a magyarok nem voltak olyan kompaktak. Azt is hozzátette, hogy ami eddig jellemezte a csapatot, az most hiányzott, de örül, hogy tudtak szintet lépni, és a továbbiakban innen kell folytatni.

Az Opta Franz futballelemző oldal szerint Duah gólja előtt 22-t passzolt a svájci csapat, ami 1980 óta a leghosszabb gólt megelőz passzsorozat. Le is rajzolták, hogyan nézett ez ki.

Sallai Roland a meccs után azt mondta a M4 riporterének, hogy a védekezésben elcsúsztak, nem értek ki időben az emberekre, és ebből született az első két svájci gól. A második félidőre szerinte már sokkal jobban néztek ki, helyre rakták a labdaszerzést és a helyezkedést, és nem is érti, hogy ezt miért nem tudták az első félidőben hozni. Majd visszanézik, hogy mindez hogyan fordulhatott elő.

Svájc 3-1-re győzte le a magyar válogatottat az első csoportmeccsén az Európa-bajnokságon. Szoboszlaiék az első félidőben keveset tudtak mutatni erényeikről, Duah góljával 12 perc után már vezetett az ellenfél, majd még az első félidő vége előtt lőtt még egy gólt Svájc. Körülbelül 60 perc után kezdett felszabadultabban és veszélyesebben játszani a magyar csapat, a bal oldalon vált veszélyessé, Sallai Rolandnak voltak kiemelkedő megoldásai, de Szoboszlai beadásából született Varga Barnabás fejese. Úgy tűnt, hogy a lendület és az időszakos fölény az egyenlítésig is elviszi a csapatot, de Svájc jól élt a kontrákkal a kinyíló magyarok ellen, és kétgólósra növelte az előnyt.

A magyar válogatott a meccs végén – Fotó: Huszti István / Telex
A magyar válogatott a meccs végén – Fotó: Huszti István / Telex

Varga Barnabás a meccs után azt mondta, az első félidőben nem játszottak jól, mindig ütemet tévesztettek, kijátszották őket. Szerinte a második félidő már jobban nézett ki, megvoltak a helyzeteik, mint mondta, erre kell építkezniük.

Arra, hogy a végén ők kaptak még egy gólt, azt mondta, ilyenkor már a végén az utolsó percekben, egygólos hátránynál kockázatot kell vállalni, kicsit jobban kinyíltak, de mint mondta, úgy gondolja, hogy ilyenkor már ezt meg kellett próbálni.

Bő egy óra után megérkezett a meccsbe a magyar válogatott, a szépítés után a hajrában minden esélyük megvolt az egyenlítésre is, de a káoszos végjátékból végül a svájciak jöttek ki jobban, és egy védelmi hiba után, egy kapuskirúgás után ők szereztek még egy gólt.

Breel Embolo ünnepel – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Breel Embolo ünnepel – Fotó: Thilo Schmuelgen / Reuters
Vége a mérkőzésnek
Magyarország Magyarország 1 - 3 Svájc Svájc

Sommer kirúgása után megint a magyar védelem hibázott óriásit, Embolo pedig köszönte szépen, és simán átemelte Gulácsit.

Óriási helyzetbe került a svájci csapat, de annyira túl akartak járni Gulácsi eszén, hogy végül nem lett belőle gól.

GÓL!
Svájc B. Embolo
Magyarország Magyarország 1 - 3 Svájc Svájc

Az utóbbi perceket a magyarok dominálták, de egy labdaszerzés megmutatta, hogy a kinyíló magyar válogatott azért sebezhető.

Willi Orbán és Granit Xhaka – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters
Willi Orbán és Granit Xhaka – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters

Ennyit tett rá a bíró.

Egy szöglet után jött egy svájci fejes, a magyar kapus azonban nagy reflexmozdulattal bele tudott kapni.

Mindkét oldalon fejetlenségbe fordult át a meccs, a magyar csapat azért hajt, hogy egyenlítsen, a svájci meg azért, hogy bebiztosítsa a győzelmet. Ehhez pedig a taktikai csata helyett mindkét oldalon inkább az őrült rohanás tűnik a megoldásnak, amiből egyelőre a magyarok jöttek ki jobban.

Dan Ndoye és Dárdai Márton – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters
Dan Ndoye és Dárdai Márton – Fotó: Carmen Jaspersen / Reuters
Sárga lap
Svájc M. Yakın
Svájc Svájc
Sárga lap
Magyarország Bolla Bendegúz  (Gáncsolás)
Magyarország Magyarország
Csere
F. Rieder D. Ndoye
V. Sierro R. Freuler
Svájc Svájc

Hatalmas szériában van most a magyar csapat, minden labdáért küzdenek, és sokszor el is tudják vinni, amiből megint volt egy jó magyar helyzet. Sallainak gyors egymásutánban volt több gyönyörű csele is, be is tudta adni középre, de a svájciak el tudták fejelni.

Számos mutatóban feljebb lépett a magyar válogatott az első félidőhöz képest. Bár a svájciaknak még mindig több lövésük van (11-6) a Whoscored szerint, a labdabirtoklás kezd kiegyenlítődni (52,8-47,2 százalék), és a passzhatékonyság is közel azonos (85-83 százalék), de a magyar csapat jóval többet szerelt (7-13).

Fiola Attila, Schäfer András és Manuel Akanji – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Fiola Attila, Schäfer András és Manuel Akanji – Fotó: Angelos Tzortzinis / AFP
Csere
Dárdai Márton Szalai Attila
Ádám Martin Kerkez Milos
Magyarország Magyarország

Volt egy kis kavarodás hátul, de a magyar kapus jó ütemben futott ki a kapujából, és rá is tudott vetődni a labdára.

Csere
B. Embolo R. Vargas
Svájc Svájc

Veszélyes helyzetbe került Svájc, de az éles szögből érkező lövésbe jól állt bele Orbán, így Gulácsinak nem volt dolga. Utána jött még egy szöglet, de sikerült tisztázni.

Már Varga Barnabás első, sikertelen fejese is jelezte, hogy a magyar csapat kezd éledezni, majd néhány perccel később már ki is derült, hogy magukra is találtak. A korábbi akciókban is a bal oldalt terhelte meg a csapat, a Szoboszlai, Sallai, Kerkez hármas forgatta meg többször a védőket, és a gólnál is ez volt a siker kulcsa.

Varga Barnabás gólöröme – Fotó: Huszti István / Telex
Varga Barnabás gólöröme – Fotó: Huszti István / Telex
Sárga lap
Magyarország Szalai Attila  (Durvaság)
Magyarország Magyarország
Csere
L. Stergiou S. Widmer
Svájc Svájc

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!