Minden megszorítás ellenére tovább nő a közalkalmazottak száma

2023. augusztus 13. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

A meghirdetett befagyasztások ellenére, tovább nő a közalkalmazottak száma, figyelte meg a Profit.ro portál, amely szerint júniusban is nőtt a közigazgatásban betöltött állások száma, és ez immár a negyedik hónap a folyamatos növekedésben, bár az ütem lassúbb volt az előző hónapokhoz képest.

A Profit.ro által elemzett adatokból kiderül, hogy júniusban 490 újonnan meghirdetett állást töltöttek be, így most 1.284.199-re emelkedett a közalkalmazottak száma Romániában, miután májusban kimagasló számú munkaszerződést kötöttek: összesen 4395-öt.

A májusi növekedés azzal magyarázható, hogy a kormány ekkor vezette be a korlátozásokat a közszférában a munkaerő-felvételre vonatkozóan, azonban egyes területeken, illetve egyes állásokra nem voltak érvényesek ezek a megszorítások.

A kormány jelenleg azon dolgozik, hogy költségvetési konszolidációs intézkedéseket fogadjon el, hogy az idei deficitet valamennyire mérsékelje, és a túlköltekezés ne vezessen egyes európai alapok felfüggesztéséhez. Az államháztartás stabilizálása az adóemelésekből, de a közszféra reformját célzó intézkedésekből is eredhet, ez utóbbi azonban az állami alkalmazottak ellenállása miatt bizonytalan. Miután a tanárok a nyár elején fizetésemelést harcoltak ki a kormánytól, most a pénzügyőrök és az adóhivatal alkalmazottai kaptak ígéretet „jelentős” fizetésemelésre Marcel Bolos pénzügyminisztertől.

A portál azt is összesítette, hogy az elmúlt kormányok alatt, milyen volt a közalkalmazotti állások elfoglalásának a dinamikája. Azt írja, a Ciucă-kormány idején havonta átlagosan 1383 plusz alkalmazott került a rendszerbe, a Cîțu-kormányban mintegy 835, a Ludovic Orban által vezetett első és második kormány alatt pedig havonta átlagosan 1064 plusz alkalmazottal nőtt az apparátus. A 2020 előtt szociáldemokrata Grindeanu-, Tudose- és Dăncilă-kormány ennél bőkezűbb volt, ott átlagban 1366 új álláshelyt hirdettek meg havonta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!