A közigazgatás reformja azzal kezdődik, hogy a kormány különleges bánásmódot ígér a pénzügyiseknek

2023. augusztus 11. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Boloș miniszter péntek délelőtt a bukaresti államkincstár alkalmazottaival fogyasztotta el kávéját, és megnyugtatta őket, hogy a közigazgatási reform félig-meddig kikerüli őket. A Szabad Európa arról ír, hogy a tárcavezető gyakorlatilag különleges bánásmódot ígért a pénzügyi igazgatóságok alkalmazottainak, akik már két napja tiltakoznak a kormány kiadáscsökkentési rendelete ellen, mivel számításaik szerint átlagban mintegy 700 lejt veszítenének fizetéseikből, ha mindazok a rendelkezések, amelyek a tervezetben vannak, megvalósulnának. A miniszter pedig meghallgatta követeléseiket, és megígérte, hogy egy új fizetési fokozatot hoznak létre csak számukra, ami mérsékelné a közelgő kiadáscsökkentési rendelet hatásait.

Boloș a bukaresti államkincstárban találkozott a tüntetőkkel, és a pénzügyőröknek külön fizetési fokozatot, sőt egyeseknek még fizetésemelést is ígért, a sajtót pedig megnyugtatta, hogy az intézkedések hatása „nem olyan nagy, hogy az állami költségvetést nehéz helyzetbe hozza”.

A pénzügyi szektorban augusztus 10-én, csütörtökön spontán kezdődtek a tüntetések az ország több városában, miután az alkalmazottak beszüntették a munkát. A reprezentatív szakszervezet sajtóközleménye kifejti, hogy mik a sérelmeik:

  • nem értenek egyet azzal, hogy 1000 lejben maximalizálnák a nehéz munkakörülmények miatt járó pótlékot,
  • nehezményezik, hogy az élelmiszertámogatás és az üdülési csekkek nem járnak többé azoknak, akiknek a bruttó jövedelme meghaladja a 10 000 lejt,
  • nem értenek egyet a megüresedett álláshelyek felszámolásával, sem azzal az átszervezési tervvel, amelynek értelmében megszüntetik a hivatalokat és az irodavezetői posztokat, emellett új személyzeti szabályzatot vezet be, amely szerint egy osztálynál tíz vezetői álláshely lehet, az igazgatóságoknál 20, a főigazgatóságoknál pedig 40.

„Ez utóbbi lehetővé teszi az intézményvezető számára, hogy eldöntse, felajánl-e egy vezetői állást annak a hivatal- vagy osztályvezetőjének, akinek az állását megszüntetik. Ha felajánl egy állást, és nincs üres álláshely, akkor a hivatalban vezetői állást betöltők mindegyike részt vesz a versenyvizsgán, a hivatalban pedig legalább egy álláshely megszűnik” – mutattak rá a szakszervezetisek.

A Hotnews által közölt adatok szerint az adóhivatalnál átlagon felüli fizetések vannak mindegyik kategória esetében: a legtöbb tanácsos nettó 6000-7000 lej között keres. A főtanácsosok 6637 – 6.986 lej között (vannak olyanok is, akik 12.000 – 13.000 lejt keresnek). Vezető szakértő: 6.826 – 7.611 lej; osztályvezető: 9,352 – 9,354 lej; vezető jogtanácsos: 6.329 – 7.417 lej; vezető könyvvizsgáló: 7 159 – 9 047 lej; szakképzett dolgozó: 3.779 – 4.033 lej; vezető ellenőr: 7.784 – 9.433 lej; menedzser: 9.076 – 10.200 lei; ügyintéző: 4.500 – 7.414 lej; karbantartó: 2.638 – 3.242 lej; sofőr: 3.316 – 3.835 lej.

Az érdekképviselet szerint ha jelenlegi formájában fogadják el a sürgősségi kormányrendeletet, az 700 lejes jövedelemcsökkenést és munkahelyek megszűnését eredményezné. Emellett két követelést is támasztanak: az egyik a fizetések kiegyenlítése az egyes funkciók, szakmai fokozatok és az adórendszeren belüli besorolások maximális fizetési szintjén, a másik pedig a „pénzügyi” foglalkozási kör és a végzett munka összetettségének megfelelő bértábla bevezetése az új bértörvényben.

Pénteken nemcsak Bukarestben, hanem Nagyváradon, Kolozsváron, Ploieşti-en, Piatra Neamţban, Szatmárnémetiben, Temesváron, Vranceában, Bákóban, Craiován, Buzăuban, Jászvásáron, Konstancán, Galacon, Teleormanban, Botoşaniban tartanak tiltakozó akciókat.

A pénzügyminiszter egyébként pénteken a Facebook-oldalán azt írta: nem ért egyet azzal, hogy a nagyon nagy jövedelmű közalkalmazottak különböző kiegészítő juttatásokat is kapjanak. Bejegyzésében Boloş az államkincstár hivatalában tett látogatásáról beszámolva azt írta, látogatásának célja az volt, hogy meghallgassa a pénzügyminisztériumnak alárendelt intézmények országszerte tiltakozó alkalmazottainak panaszait.

Beszámolója szerint Boloş megnyugtatta a két hivatal alkalmazottait, hogy megkapják a fizetésüket, és egyiküknek sem kell újra versenyvizsgáznia az állása megtartásáért. „Elmondtam nekik azt is: nem értek egyet (...) azzal, hogy a nagyon magas jövedelmű alkalmazottak olyan különböző kiegészítő juttatásokat is kapjanak, amelyekben az átlagember még csak reménykedni sem tud. Ők (...) minden más intézmény alkalmazottainál jobban tudják, hogy mennyire szükség van a központi államapparátus reformjára, a kiadások csökkentésére és a vállalt deficitcél tartására” – írta a pénzügyminiszter.

Az alkalmazottak szakszervezeteinek képviselői pénteken tárgyalnak a pénzügyminiszterrel. A tiltakozók megállapodtak a következő protest időpontjában is. Augusztus 22-én kétórás általános sztrájk lesz az ország összes pénzintézetében, valamint több száz fős tüntetés a Pénzügyminisztérium előtt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!