Felfüggesztik a sztrájkot a tanárok

2023. június 12. – 12:16

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggesztik a sztrájkot az oktatási szakszervezetek, írja az Edupedu.

Az oktatási portál beszámolója szerint vasárnap délelőtt a pedagógus szakszervezetek megbeszélést folytattak Nicolae Ciucă miniszterelnökkel, és a szakszervezeti vezetők közölték, hogy hétfő délelőtt, miután konzultáltak a tanárokkal, választ adnak a kormánynak. Ezt meg is tették.

Közleményükben a szakszervezetek azt írták, hogy konzultációkat követően úgy döntöttek, felfüggesztik az általános sztrájkot, azzal a feltétellel, hogy a mai kormányülésen jóváhagyandó sürgősségi rendeletben külön cikkelyben rögzítik:

  • a kezdő tanárok/egyetemi asszisztensek alapbérét az ismert állami társadalombiztosítási költségvetés alapjául szolgáló bruttó átlagbér szintjén állapítják meg, ami az állami rendszerben a maximális bértábla 23%-át jelenti;
  • az első fizetésemelést (az új bértörvényben előírt fizetésemelés 50%-át) 2024.01.01-től biztosítják.

Amennyiben a sürgősségi rendeletben foglalt elveket nem alkalmazzák az új bértörvény szövegében, a sztrájk újraindul

– jegyezték meg. A pedagógusok által követelt 2024. január 1-től történő béremelés nem szerepel a kormány által közzétett sürgősségi tervezetben, csak az indoklásban.

A június 1-jén elfogadott sürgősségi rendelethez képest a beígért 25 százalékos emelés bruttó 300 lej pluszt jelent az összes tanár és kisegítő személyzet számára.

Ciucă miniszterelnök vasárnap a kormányülés elején azt mondta, meg van győződve arról, hogy „az oktatási rendszerben dolgozó összes pedagógus bízik abban, hogy betartjuk az ígéreteinket, ahogyan azt eddig is megmutattuk”.

A pedagógussztrájk felfüggesztése és a miniszterelnök lemondása ugyanazon a napon történik, ennek hátteréről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A munkaügyi minisztérium vasárnap bocsátotta közvitára a sürgősségi rendelet tervezetét, amely értelmében 2023. június elsejei hatállyal a közoktatás és felsőoktatás pedagógusainak és a kisegítő tanszemélyzetnek az alapfizetése havi bruttó 1300 lejjel nő. A kisegítő személyzet havi fizetése bruttó 400 lejjel emelkedik.
Ugyanakkor az európai alapokért felelős minisztérium által beterjesztett tervezet 2027-ig évente egyszer, az oktatás nemzetközi napján, azaz október 5-én egy 1500 lejes prémiumot biztosítana az oktatóknak és 500 lejes prémiumot a kisegítő személyzetnek, írja az Agerpres.

A tanügyi alkalmazottak május 22-én robbantották ki a sztrájkot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!