Válságtréning Szabó Bettivel: A brand által felépített bizalom olyan, mint egy biztosítás, válsághelyzetekben sem avul el könnyen

2023. április 26. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

A brand egy szerződést jelent a vállalkozás és a potenciális vevője között: értékeket ígér és cserébe bizalmat kap. Ez a bizalomépítés egy válsághelyzetben is fontos lehet, hiszen az a bizalom, amit a vásárlójában az adott márka felépített, nem avul el olyan könnyen – mondja el Szabó Betti, a Bold Branding Studio alapítója és szakmai vezetője a Válságtréning hetedik részében. A Pénzcsinálók videósorozatának befejező részében azt a kérdést tettük fel, lehet-e szerepe a márkaépítésnek egy vállalkozás válságállóvá tételében.

Szabó Betti a Bold Branding Studio alapítója és szakmai vezetője. Szakmai motivációból vágott bele a cégalapításba, mert felismerte, hogy a brandépítés kis szegmenseivel való foglalkozás helyett a folyamat átfogó kezelésére lenne szükség. „Elsősorban nem a vállalkozói szellem munkálkodott bennem, hanem a szakmát akartam jól csinálni, és az indulásnál hasonló megfontolásból találtunk egymásra azokkal a szakemberekkel, akiknek egy része most is a csapathoz tartozik” – meséli a vállalkozás indításának történetét firtató kérdésünkre.

Mivel foglalkoznak pontosan? Elsősorban a célcsoportot megértve tervezik meg a brand elemeit, a nevét, az arculatát, a sztorit, a hangnemet, a weboldalt, és minden találkozási pontot. Úgy fogalmaz, hogy kivitelezhető brandstratégiát csinálnak, a márka erősségét fel kell építeni és fent is kell tartani – amihez kövezetkezetesség és idő kell. „Sok éve piacon lévő brandeknek segítünk újragondolni, megtalálni a fókuszt, és a jelenbe hozni a márkát, induló brandeknek pedig megtervezni az alapokat, valamint az indulási stratégiát az erőforrásaikhoz mérten” – teszi hozzá.

Szerinte a branding definíciója nagyon sokat változott az utóbbi években azáltal, hogy egyre globálisabbak és komplexebbek a piacok. Ma már nem elég diferenciálódni vagy hagyományos értelemben „reklámozni”, egy márkának közösséget kell építeni. A közösségépítés egyik komponnse szerinte az, hogy meg kell érteni az adott piacot, a saját termékünk vagy szolgáltatásunk értékeit, és a különböző brand elemeket úgy kell megtervezni, hogy ezeket az értékeket tükrözzék. A másik részét ennek a folyamatnak az értékek konzisztens és hosszú ideig tartó kommunikációja és képviselete jelenti. „Nagyon fontos felismerni, hogy ezek a folyamatok elsősorban belső munkát feltételeznek egy cég életében. Az ugyanis nem műküdik, hogy megtervezünk és köpenyként próbálunk ráhúzni egy márkát egy adott szervezetre. Ha egy vezetői döntés eredményeként egy szervezet a márkaépítés mellett dönt, akkor abban a folyamatában az értékesítőtől az ügyfélkapcsolattartón át a termékfejlesztőig mindenkinek részt kell vennie, hiszen így lesz igazán hiteles az, amit csinálunk” – teszi hozzá.

Szerinte Erdélyben is sokkal többet kellene beszélni arról, hogy hol van a brandek értéke és helye egy vállalkozás életében és stratégiájában. A helyi vállalkozások számára ugyanis szerinte nagy potenciált jelent az a globális trend, hogy a fogyasztók egyre inkább keresik a lokális márkákat. „Ez egy nagy lehetőséget jelent a helyi brandeknek, és tulajdonképpen ebből a potenciálból indultunk ki mi is, amikor azt mondtuk, hogy ezt akarjunk itthon jól csinálni” – magyarázza Szabó Betti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!