Válságtréning Szabó Bettivel: A brand által felépített bizalom olyan, mint egy biztosítás, válsághelyzetekben sem avul el könnyen

2023. április 26. – 19:49

Másolás

Vágólapra másolva

A brand egy szerződést jelent a vállalkozás és a potenciális vevője között: értékeket ígér és cserébe bizalmat kap. Ez a bizalomépítés egy válsághelyzetben is fontos lehet, hiszen az a bizalom, amit a vásárlójában az adott márka felépített, nem avul el olyan könnyen – mondja el Szabó Betti, a Bold Branding Studio alapítója és szakmai vezetője a Válságtréning hetedik részében. A Pénzcsinálók videósorozatának befejező részében azt a kérdést tettük fel, lehet-e szerepe a márkaépítésnek egy vállalkozás válságállóvá tételében.

Szabó Betti a Bold Branding Studio alapítója és szakmai vezetője. Szakmai motivációból vágott bele a cégalapításba, mert felismerte, hogy a brandépítés kis szegmenseivel való foglalkozás helyett a folyamat átfogó kezelésére lenne szükség. „Elsősorban nem a vállalkozói szellem munkálkodott bennem, hanem a szakmát akartam jól csinálni, és az indulásnál hasonló megfontolásból találtunk egymásra azokkal a szakemberekkel, akiknek egy része most is a csapathoz tartozik” – meséli a vállalkozás indításának történetét firtató kérdésünkre.

Mivel foglalkoznak pontosan? Elsősorban a célcsoportot megértve tervezik meg a brand elemeit, a nevét, az arculatát, a sztorit, a hangnemet, a weboldalt, és minden találkozási pontot. Úgy fogalmaz, hogy kivitelezhető brandstratégiát csinálnak, a márka erősségét fel kell építeni és fent is kell tartani – amihez kövezetkezetesség és idő kell. „Sok éve piacon lévő brandeknek segítünk újragondolni, megtalálni a fókuszt, és a jelenbe hozni a márkát, induló brandeknek pedig megtervezni az alapokat, valamint az indulási stratégiát az erőforrásaikhoz mérten” – teszi hozzá.

Szerinte a branding definíciója nagyon sokat változott az utóbbi években azáltal, hogy egyre globálisabbak és komplexebbek a piacok. Ma már nem elég diferenciálódni vagy hagyományos értelemben „reklámozni”, egy márkának közösséget kell építeni. A közösségépítés egyik komponnse szerinte az, hogy meg kell érteni az adott piacot, a saját termékünk vagy szolgáltatásunk értékeit, és a különböző brand elemeket úgy kell megtervezni, hogy ezeket az értékeket tükrözzék. A másik részét ennek a folyamatnak az értékek konzisztens és hosszú ideig tartó kommunikációja és képviselete jelenti. „Nagyon fontos felismerni, hogy ezek a folyamatok elsősorban belső munkát feltételeznek egy cég életében. Az ugyanis nem műküdik, hogy megtervezünk és köpenyként próbálunk ráhúzni egy márkát egy adott szervezetre. Ha egy vezetői döntés eredményeként egy szervezet a márkaépítés mellett dönt, akkor abban a folyamatában az értékesítőtől az ügyfélkapcsolattartón át a termékfejlesztőig mindenkinek részt kell vennie, hiszen így lesz igazán hiteles az, amit csinálunk” – teszi hozzá.

Szerinte Erdélyben is sokkal többet kellene beszélni arról, hogy hol van a brandek értéke és helye egy vállalkozás életében és stratégiájában. A helyi vállalkozások számára ugyanis szerinte nagy potenciált jelent az a globális trend, hogy a fogyasztók egyre inkább keresik a lokális márkákat. „Ez egy nagy lehetőséget jelent a helyi brandeknek, és tulajdonképpen ebből a potenciálból indultunk ki mi is, amikor azt mondtuk, hogy ezt akarjunk itthon jól csinálni” – magyarázza Szabó Betti.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!