Egy új tervezet szerint a február végi árak szintjén fagyasztanák be az RCA-díjakat

2023. március 28. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly márciusi árszint helyett a 2023. február 28-i szinten fagyasztaná be hat hónapra a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árát egy új tervezetében a pénzügyminisztérium – számolt be a hétfő esti fejleményekről az Agerpres.

A legutóbbi változatot azért vonta vissza a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) mert a közvitára bocsátást követően több társaság keményen fellépett az árszint befagyasztása ellen, maga a miniszterelnök is elmondta, hogy az ASF olyan szakmai meglátásokat kapott, amelyekkel inkább harminizálni szeretnék a tervezetet.

A hétfőn közzétett jogszabályjavaslat szerint a biztosítótársaságok fél éven keresztül nem értékesíthetnek RCA-t a múlt hónap végén alkalmazott tarifáiknál drágábban. Az intézkedés csak a kormányhatározat hatályba lépése után kötött szerződésekre érvényes.

A minisztérium közleménye szerint a határozattervezet előírja azt is, hogy a biztosítótársaságok jutalékai az RCA nettó árának legtöbb 8 százalékára korlátozódnak a jogszabály hatálybalépésétől számított 6 hónapos időszakban. Ugyanakkor a biztosítók ebben a 6 hónapban csak akkor kötelesek fedezni a megrongálódott jármű ideiglenes pótlásának költségeit, ha a műszaki állapota miatt a gépkocsival már nem lehet közlekedni.

A tervezet indoklása szerint ennek az intézkedésnek az alkalmazása kiküszöböli az áremelkedések potenciális negatív hatását, beleértve az inflációt is.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság március 17-én jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Mit kell tudniuk az Euroins ügyfeleinek?

Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni. Ebben az esetben az ügyfelek kártérítést kapnak, a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra a Biztosítási Garanciaalap fizeti ki.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel szintén a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!