Egy új tervezet szerint a február végi árak szintjén fagyasztanák be az RCA-díjakat

2023. március 28. – 11:13

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaly márciusi árszint helyett a 2023. február 28-i szinten fagyasztaná be hat hónapra a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (RCA) árát egy új tervezetében a pénzügyminisztérium – számolt be a hétfő esti fejleményekről az Agerpres.

A legutóbbi változatot azért vonta vissza a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) mert a közvitára bocsátást követően több társaság keményen fellépett az árszint befagyasztása ellen, maga a miniszterelnök is elmondta, hogy az ASF olyan szakmai meglátásokat kapott, amelyekkel inkább harminizálni szeretnék a tervezetet.

A hétfőn közzétett jogszabályjavaslat szerint a biztosítótársaságok fél éven keresztül nem értékesíthetnek RCA-t a múlt hónap végén alkalmazott tarifáiknál drágábban. Az intézkedés csak a kormányhatározat hatályba lépése után kötött szerződésekre érvényes.

A minisztérium közleménye szerint a határozattervezet előírja azt is, hogy a biztosítótársaságok jutalékai az RCA nettó árának legtöbb 8 százalékára korlátozódnak a jogszabály hatálybalépésétől számított 6 hónapos időszakban. Ugyanakkor a biztosítók ebben a 6 hónapban csak akkor kötelesek fedezni a megrongálódott jármű ideiglenes pótlásának költségeit, ha a műszaki állapota miatt a gépkocsival már nem lehet közlekedni.

A tervezet indoklása szerint ennek az intézkedésnek az alkalmazása kiküszöböli az áremelkedések potenciális negatív hatását, beleértve az inflációt is.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság március 17-én jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Mit kell tudniuk az Euroins ügyfeleinek?

Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni. Ebben az esetben az ügyfelek kártérítést kapnak, a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra a Biztosítási Garanciaalap fizeti ki.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel szintén a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!