Végre rend lesz a romániai RCA-piacon – mondja az ASF alelnöke az Euroins csődjéről

2023. március 17. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

A romániai biztosítási piac jó állapotban van, és a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) szegmensen eddig piacvezető Euroins Románia csődjének nem lesz olyan számottevő hatása, mint amekkorát 2021 végén a City Insurance biztosító csődje okozott – jelentette ki a Profit.ro portálnak Cristian Roșu, a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) biztosítási piacért felelős alelnöke.

Mint ismert, a hatóság csütörtökön este úgy döntött, hogy az Euroins Románia pénzügyi helyzete miatt megvonja a társaság működési engedélyét, és elindítja a csődeljárást a biztosító ellen, amely az RCA-piacon 33%-os részesedéssel rendelkezett, emellett a Biztosítási Garanciaalapot (FGA) nevezik ki a társaság ideiglenes vagyonfelügyelőjévé.

A lépésre a biztosító tulajdonosa, a bolgár Eurohold Csoport durva vádakkal reagált. A társaság képviselői szerint az ASF voltaképpen „elkobozta” a biztosító vagyonát, és katasztrófaközeli állapotba sodorta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) piacát.

Nem így gondolja viszont ezt Roșu, aki szerint az Euroins Románia kilépésével „végre rend lesz a romániai biztosítási piacon”. Roșu úgy fogalmazott a Profit.ro-nak, hogy a City Insurance korábbi csődjéhez képest a mostani helyzet merőben eltérő, hiszen a hazai biztosítási piac sokkal jobb állapotban van. Azt is kiemelte emellett, hogy az Euroins a rossz pénzügyi helyzete ellenére nem rednelkezett elmaradásokkal más biztosítókkal, illetve az ügyfelekkel szemben. „Az Euroins távozásának nem lesz hasonló hatása ahhoz, mint amit a City Insurance csődjénél láthattunk” – mondta Roșu.

A szakember azt ugyanakkor elismerte, hogy az újabb csőd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak emelkedését fogja előidézni, ami újabb csapás lesz a piac számára, mivel hasonló folyamat zajlott le a City Insurance biztosító bedőlése után is.

Cristian Roșu, az ASF felelős alelnöke egy biztosításokról szóló konferencián, 2020-ban – Fotó: Alexandru Prepelita / Inquam Photos
Cristian Roșu, az ASF felelős alelnöke egy biztosításokról szóló konferencián, 2020-ban – Fotó: Alexandru Prepelita / Inquam Photos

„Az ASF jelenleg is dolgozik egy javaslattervezeten, amelynek célja az ilyen típusú biztosítási kötvények kibocsátására feljogosított társaságok által értékesített RCA-kötvények árának befagyasztása. Az intézményen belül azt elemezzük, hogy melyik időponttól kell befagyasztani az árakat, a 2022 augusztusában vagy a 2022 márciusában látott árakat kellene-e alkalmazni” – magyarázta Roșu, aki reményét fejezte ki, hogy az ágazatban működő többi társaság megértő lesz ebben a helyzetben. Roșu ezzel arra utalt, hogy sajtóértesülések szerint több társaság is jelezte a pénzügyi felügyelet felé, az árak befagyasztása esetén fontolóra veszik azt, hogy kivonulnak a romániai piacról.

Ezzel félelemmel kapcsolatban Roșu elmondta, hogy az RCA-díjak befagyasztása mellett egyébként olyan intézkedéseket is tervenzke, amelyekkel pénzügyi kompenzációt nyújtanak az érintett biztosíótársaságoknak. Ez egyébként korántsem lenne példátlan intézkedés, legutóbb 2016-ban döntöttek hasonlóról.

Roșu arról is beszélt, hogy az Euroins biztosítási kötvényei a következő 6 hónapban érvényben maradnak, ugyanakkor a sofőröknek lehetőségük van arra is, hogy egyoldalúan felmondják a biztosítóval kötött szerződésüket. Ebben az esetben a Bizotsítottak Garancia Alapja a kötvény érvényességéből még hátralévő időszak alapján fog kártérítést fizetni.

Az ASF alelnöke az interjúban azt is állítja, hogy az Euroins csődje pozitív folyamatokat indíthat el a romániai piacon, hiszen nagyon sok biztosítótársaság eddig azért nem érdeklődött a romániai autóbiztosítási piac iránt, mert versenyre kellett volna kelniük olyan társaságokkal is, amelyeknél az alacsony biztosítási díj és a pénzügyi gondok kéz a kézben jártak.

Más országokban, például Olaszországban vagy Angliában, az RCA-piacon szereplő biztosítók száma több százra tehető. A hozzánk közelebb álló Lengyelországban is több tucat játékos van a szegmensben. A több szereplő nagyobb versenyt, jobb szolgáltatásokat jelent – mondta Roșu, aki arra emlékeztetett, hogy az Euroins 33%-os részesedése után a következő szereplő 21%-kal rendelkezik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!