Visszavonták az RCA-díjak maximálásáról szóló tervezetet

2023. március 24. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) díjak maximámálásáról szóló határozat-tervezetet a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) – jelentette be a Hotnews szerint Dan Cărbunaru kormányszóvivő a pénteki kormányülést követően, amelyen a tervezet eredetileg szerepelt a napirendi pontok között.

A tervezetről a kormányülésen Nicolae Ciucă miniszterelnök is beszélt. Elmondta, hogy az ASF azért vonta vissza a tervezetet, mert a közvitára bocsátást követően több olyan szakmai meglátást is kaptak, amelyekkel a hatóság harminizálni szeretné a tervezetet. Az RCA-díjak maximálásáról szóló határozatról így jövő héten tárgyalhat a kormány.

Az Euroins működési engedélyének megvonása után szerdán bocsátották közvitára azt a tervezetet, amely szerint a biztosítótársaságoknak hat hónapig a tavaly márciusban alkalmazott díjakat kell alkalmazniuk az RCA-piacon. A most visszavont tervezetben az szerepelt, hogy a maximált díjakat a határozat hatálybalépésétől kellene alkalmazniuk a társaságoknak, ha pedig a 2023. március 1-jén érvényes díj alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az alacsonyabb díjszabást kell alkalmazni. A határozattervezet ugyanakkor a közvetítői jutalékok mértékét is maximálta volna 8%-ban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek közül valami jelentősen változik-e az új tervezetben.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság pénteken jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Mit kell tudniuk az Euroins ügyfeleinek?

Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni. Ebben az esetben az ügyfelek kártérítést kapnak, a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra a Biztosítási Garanciaalap fizeti ki.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel szintén a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!