Visszavonták az RCA-díjak maximálásáról szóló tervezetet

2023. március 24. – 15:13

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (RCA) díjak maximámálásáról szóló határozat-tervezetet a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) – jelentette be a Hotnews szerint Dan Cărbunaru kormányszóvivő a pénteki kormányülést követően, amelyen a tervezet eredetileg szerepelt a napirendi pontok között.

A tervezetről a kormányülésen Nicolae Ciucă miniszterelnök is beszélt. Elmondta, hogy az ASF azért vonta vissza a tervezetet, mert a közvitára bocsátást követően több olyan szakmai meglátást is kaptak, amelyekkel a hatóság harminizálni szeretné a tervezetet. Az RCA-díjak maximálásáról szóló határozatról így jövő héten tárgyalhat a kormány.

Az Euroins működési engedélyének megvonása után szerdán bocsátották közvitára azt a tervezetet, amely szerint a biztosítótársaságoknak hat hónapig a tavaly márciusban alkalmazott díjakat kell alkalmazniuk az RCA-piacon. A most visszavont tervezetben az szerepelt, hogy a maximált díjakat a határozat hatálybalépésétől kellene alkalmazniuk a társaságoknak, ha pedig a 2023. március 1-jén érvényes díj alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az alacsonyabb díjszabást kell alkalmazni. A határozattervezet ugyanakkor a közvetítői jutalékok mértékét is maximálta volna 8%-ban. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek közül valami jelentősen változik-e az új tervezetben.

A Pénzügyi Felügyeleti Hatóság pénteken jelentette be, hogy megvonja az Euroins Románia biztosító működési engedélyét, és kezdeményezi a csődeljárás elindítását a társaság ellen. A hatóság közleménye szerint a biztosítónak komoly pénzügyi nehézségei voltak, a társaság bolgár tulajdonosa ugyanakkor durva vádakat fogalmazott meg a döntéssel kapcsolatban, szerintük az Euroins Románia ellenséges felvásárlása zajlik. Közben az ASF biztosítási piacért felelős alelnöke is nyilatkozott a döntésről, Cristian Roșu szerint az Euroins csődjével végre rend lesz a piacon, de arra számít, hogy emelkedni fognak az RCA-díjak, ezért hatósági ár bevezetésére lehet szükség.

Mit kell tudniuk az Euroins ügyfeleinek?

Az Euroins Romániánál megkötött biztosítások a csődeljárás megindítását kimondó döntést követő 90 napig érvényesek maradnak, de a gépjárművezetők bármikor felmondhatják ezeket, ha más biztosítóval akarnak szerződést kötni. Ebben az esetben az ügyfelek kártérítést kapnak, a biztosítási díj ellenértékét a szerződésből hátramaradt időszakra a Biztosítási Garanciaalap fizeti ki.

Baleset esetén a kárrendezési igénnyel szintén a Biztosítási Garanciaalaphoz kell fordulni, amely a törvény értelmében 500 ezer lejig téríti meg az okozott kárt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!