Transtelex-könyvbemutató Kolozsváron: TGM – Kolozsvári esszék

2024. június 20. – 10:34

Transtelex-könyvbemutató Kolozsváron: TGM – Kolozsvári esszék
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt hetek legnagyobb transtelexes öröme az volt, hogy az egy évvel ezelőtt eltervezett álmunkat megvalósulva láttuk, megjelent a Transtelex első könyve, Tamás Gáspár Miklós kolozsvári esszéinek gyűjteménye, amelyet a Kijárat kiadóval együttműködésben adtunk ki. Az esszékötet kiadási költségeire való gyűjtést TGM születésének 75. évfordulóján hirdettük meg, és most végre a kezünkben tarthatjuk az életmű különleges színfoltját képező válogatást.

A könyv kiadása mögött egy összetartó közösség támogatása áll. A TGM-rajongók, olvasóink és támogatóink segítségével rövid idő alatt összegyűlt a kiadáshoz szükséges összeg, amely nemcsak a kötet megjelenését tette lehetővé, hanem a Transtelex működéséhez is hozzájárult. Hálásak vagyunk minden támogatónknak!

Szeretettel meghívunk mindenkit a könyvbemutatónkra, amelyet június 25-én este 19 órakor tartunk a kolozsvári Planetárium kávéházban. Az esemény meghívottjai:

  • Balázs Imre József, a kötet szerkesztője,
  • Selyem Zsuzsa író és egyetemi oktató,
  • Dimény Áron színész.

A beszélgetést moderálja Vig Emese, a Transtelex vezető szerkesztője.

Az eseményhez Facebookon itt lehet csatlakozni.

A könyvbemutató előtti fél órában a kötet megvásárolható lesz a helyszínen.

A kiadás ötlete szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt született meg, amikor Tamás Ábel, egyetemi oktató, Tamás Gáspár Miklós fia Kolozsvárra látogatott. A túlsó pólus és a Világvége I. itteni bemutatója alkalmával vetettük fel először a kolozsvári írások gyűjteményének az ötletét, és nem is kellett sokat magyaráznunk az elképzelést, hiszen Tamás Ábel pontosan értette TGM Kolozsvárhoz való viszonyát. A sikeresen zajló gyűjtés közepette pedig már arról beszélgettünk, hogy a gyűjtemény megjelentetése arról kell, hogy szóljon, amiről a benne foglalt írások is tanúskodnak: Kolozsvár és a szabad gondolat egymást kölcsönösen feltételezik, nem létezhetnek egymás nélkül.

„Apám életének utolsó egy-két évében többször is szóba került, hogy a Kolozsvárral kapcsolatos írásait szeretné egy kötetben látni. A címet nem mondta, amikor erről beszélgettünk, de aztán egy Litera-interjúból kiderült számomra, hogy ő teljesen pontosan elképzelte, hogy mi lesz a cím. Kolozsvári esszék, mert annak idején A teória esélyeit ezzel a címmel szerette volna megjelentetni” – mondta Tamás Ábel.

A Kolozsvári esszékben TGM rendkívüli evokatív erővel idézi meg Kolozsvár számára fontos helyszíneit, történeteit és embereit. Az esszék könnyed stílusban, színes történetmeséléssel mutatják be a multietnikus értelmiségi közeget, amelynek világlátását, harcait, bukásait és felemelkedéseit TGM azért örökítette meg, hogy átmenthesse az utókornak. „Embereken és történeteken keresztül elevenedik meg a város, hihetetlenül erőteljesen, szuggesztíven, és nagyon-nagyon meg tudja ragadni a lényegét annak, amit mi Kolozsvárnak nevezünk” – emelte ki Tamás Ábel, aki szerint attól olyan jók ezek a szövegek, hogy bár Kolozsvárról íródtak, nem helyi érdekű írások, hanem valami nagyon fontosat mondanak el a világról.

A kötet szerkesztője, Balázs Imre József költő és irodalmár gondozta a szövegeket, vele is beszélgettünk arról, hogy mi a titkuk ezeknek az esszéknek, miben rejlik az erejük, szuggesztív hatásuk. „'79-es az első írás, amelyik bekerül a kötetbe, az a címe, hogy Egy tilalom feloldása, a Tiszatájban közölte, és lényegében erről is szól, hogy elbúcsúzik egy várostól, ahova tudja, hogy nem fog tudni rendszeresen visszajönni. Ez egy elszakadás-történet, ami személyes szinten nyilván tragédia, valami olyantól szakad el, ami számára fontos, amit szeret, és akkor elkezdi írni ezt a Kolozsvár-élményt. Egy erős generációs élményt hagy itt maga mögött, meg egy nyelvet is, mert annyira egyben volt az a társaság, amelyikhez ő tartozott Balla Zsófiával, zenészekkel, Szőcs Gézával és a többiekkel, hogy arról beszél, hogy amikor valaki kívülről jött, mondjuk Magyarországról, szinte le kellett fordítsák amiről és ahogyan beszélgettek” – elemezte a szövegeket Balázs Imre József a szerző életútja felől közelítve a kötetben sorakozó esszékhez.

Hozzátette: TGM csak a rendszerváltáskor tudott hazajönni, és akkor elkezdődött számára egy újrafelfedezési folyamata a szülővárosának. „Ami érdekes, hogy van egy sűrűsödési pont: 2006-2007-ben rendszeresen megjelennek Kolozsvárhoz is kapcsolódó szövegei az Élet és Irodalomban, ezek nekrológok, mint például a Szász Jánosról, a Bálint Tiborról, a K. Jakab Antalról, a Marosi Péterről szóló írás, vagy születésnapi köszöntések, mint a Szilágyi Júliáról vagy az Ágoston Vilmosról szóló szöveg. Amikor megjelentek a folyóiratban, szerintem sokan felkaptuk a fejünket, hogy milyen élő portrét tud egy-egy emberről megrajzolni” – magyarázta a kötet szerkesztője.

Balázs Imre József szerint TGM esszéi bár személyes élményekből táplálkoznak, valójában egy életérzést közvetítenek, egy elsüllyedt korszakot mentenek meg az utókor számára. Az írások egyszerre személyesek és egyetemesek, és képesek egy egész korszakot és világot megidézni.

Demény Péter is arról írt a Transtelexen, hogy „egy nagy kolozsvári szívszorító, pontos írásai” az esszék, amelyekből egy másik Gazsi fogalmazódik meg: „az ember, aki a szívével ír és gondolkodik.”

A kötet hangulatához, esztétikai minőségéhez nagyban hozzájárul a borító, amely Szőcs Petra fotójának felhasználásával készült, és amely tökéletesen kiegészíti a könyv tartalmát.

A Kolozsvári esszék megvásárolható lesz a könyvbemutató helyszínén, az esemény előtt egy félórával, de kapható egyébként is az alábbi helyszíneken:

  • Kolozsváron az Idea Könyvtér boltjában és webshopjában, valamint a Gaudeamus Könyvkereskedésben,
  • Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen a Gutenberg Könyvesboltokban megvásárolható, és napokon belül megérkezik a marosvásárhelyi Gutenberg Könyvesboltba is,
  • Magyarországon pedig a Telex shopból rendelhető meg.

A Kolozsvári esszék megjelentetése nemcsak egy fontos irodalmi mérföldkő és tisztelgés TGM emléke és munkássága előtt, hanem a Transtelex fennmaradásának és fejlődésének szimbóluma is. A Kolozsvári esszék eladásából befolyt összeg a Transtelex működését szolgálja. Köszönjük, hogy támogattok minket! Várunk mindenkit szeretettel a könyvbemutatóra!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!