Csendben újranyílt az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum középkori és kora újkori kőtára

2024. május 30. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét látogatható az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum középkori és kora újkori kőtára, amely tavaly október végén egy napra megnyitott, majd logikus és elfogadható magyarázat nélkül újra bezárt.

Bár a múzeum hivatalosan nem jelentette be, hogy újra látogatható a gyűjtemény, és az intézmény honlapján cikkünk megjelenésekor még az ideiglenes zárvatartásról szóló tájékoztatás olvasható, a lapidárium már a Múzeumok Éjszakájára tervezett, majd a múzeumi dolgozók országos tiltakozása miatt lefújt programban is szerepelt, a május 30-án kezdődő Kolozsvár Napjai rendezvénysorozat kínálatában pedig szintén ott van.

Erdély legjelentősebb, 30 éve nem látogatható középkori és kora újkori kőfaragvány-gyűjteményét 2023 őszére újították fel. A restaurált faragványok között van többek között Kolozsvár legjelentősebb reneszánsz polgári házának néhány eleme, az egyik legkorábbi erdélyi reneszánsz faragott szentségtartó és a bonchidai Bánffy-kastély szobordíszeinek egy része.

 Sükösd György unitárius főúr 1632-ben készült szarkofágjának részlete – Fotó: Gál László / Transtelex
Sükösd György unitárius főúr 1632-ben készült szarkofágjának részlete – Fotó: Gál László / Transtelex

Az újrarendezett kiállítást, amelyet még a megnyitó előtt láthattunk, október 30-án Raluca Turcan kulturális miniszter és Emil Boc polgármester jelenlétében nyitották újra, az ünnepélyes esemény másnapján azonban ismét bezárták. A múzeum ellentmondásos választ adott arra, hogy miért döntöttek így: közleményükben meghibásodásra hivatkoztak, a Transtelexnek pedig azt írták, hogy „nem készült el a lapidárium biztonsági megfigyelő rendszere”, illetve, hogy szeretnék egyszerre megnyitni a középkori és kora újkori kőtárat a rómaival, ami még felújításra vár. Különös fénybe helyezte a történteket Emil Boc megnyitón mondott beszéde, Kolozsvár polgármestere ugyanis hangsúlyozta, hogy a történelem folyamán az Erdélyt benépesítő népek között mindig többségben volt római eredetű román lakosság. Az elöljáró mindezt egy olyan gyűjtemény megnyitóján mondta el, amelyben inkább magyar és szász emlékek láthatóak.

A múzeum igazgatója később a Szabadságnak nyilatkozva határozottan visszautasította azt a feltételezést, hogy Emil Boc záratta volna be a tárlatot, és azt mondta, reméli, hogy még tavasszal újranyithat mindkét kőtár, miután a római gyűjteményt is sikerül rendbetenni.

A múzeum keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között látogatható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!