Tavasszal nyitnák újra az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum középkori és kora újkori kőtárát

2024. január 16. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tervezik, hogy már tavasszal újranyitják az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum tavaly október végén egy napra megnyitott, majd újra bezárt középkori és kora újkori kőtárát – írja a múzeum igazgatójának, Marcu Felix-Florinnak a nyilatkozata alapján a Szabadság.

A múzeum akkor meglehetősen zavaros információkat közölt arról, hogy rögtön a megnyitó után miért zárták be a kőtárat, amelynek újranyitását meglehetősen hangos médiakampány előzte meg. Ezek után nem meglepő, hogy Emil Boc polgármester megnyitón elmondott, és dákó-román kontinuitást beszéde alapján sokakban felmerült, ő szorgalmazhatta, hogy csak a római kőtárral együtt nyissák meg a középkori és kora újkori lapidáriumot. Marcu a Szabadság határozottan visszautasította ezt a felvetést.

„A városban elterjedt hírekkel ellentétben nem Emil Boc polgármester záratta be tárlatot. Nem is teheti meg, hiszen az intézmény nem a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal, hanem a Bukarestben székelő művelődési minisztérium hatáskörébe tartozik. Hogy a városvezető kisebb botrányt keltett a megnyitón? Erről, kérem, őt kérdezze. Én csak azt tudom elmondani: azért zártuk be, hogy egy még nagyobb, bővebb, átfogóbb kiállítást nyissunk meg” – idézi a Szabadság a menedzsert.

Marcu ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a két említett lapidáriumot csak egyszerre nyitják meg, mert mind fogalmazott, „a két kiállítási tér úgymond kommunikál egymással”. A menedzser azt reméli, hogy már tavasszal megnyithatják őket, de ehhez előbb szükség lesz mintegy 120-140 ezer eurós támogatásra a római kőtár kialakítására az intézmény fenntartójától.

„Amennyiben megkapjuk a megfelelő pénzt, két hónap leforgása alatt mindkét tárlatot megnyithatnánk, mert a dolgok nem annyira bonyolultak” – fogalmazott az intézményvezető, aki szerint a tavaly ősszel egy napra megnyitott tárlat változatlan marad, tehát ugyanolyan formában lesz majd látható, mint akkor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!