Múzeumok éjszakája: zárt ajtókkal tiltakozik a romániai gyűjtemények egy része

2024. május 13. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többek között a kolozsvári Művészeti Múzeum, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és az Erdélyi Néprajzi Múzeum alkalmazottai is csatlakoznak a május 18-ra, a Múzeumok Éjszakájának időpontjára időzített országos tiltakozáshoz, a romániai városokban és falvakban azonban így is akad majd látogatnivaló szombat este, sőt, sok közpénzből működő intézmény is szervez programot.

A 2024-es Múzeumok Éjszakája résztvevői között az ország több nagy múzeuma nem szerepel, mert zárt ajtókkal tiltakoznak a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. A kulturális örökségvédelem területén dolgozókat képviselő szakszervezetek országos szövetsége május 18-ra tüntetést hirdetett a kormány épülete elé, 20 százalékos béremelést kérve, amit Raluca Turcan kulturális miniszter megígért ugyan, de azóta nem történt előrelépés.

A tiltakozással arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a kulturális örökség őrzésével megbízott intézményekben folyamatosan romlanak a munkakörülmények, a múzeumokat és könyvtárakat ugyanakkor hátrányos megkülönböztetés éri az előadóművészetekre szakosodott intézményekhez képest. Közleményük szerint képzettségük és mesterségbeli tudásuk összetettsége ellenére a múzeumi dolgozók méltatlan fizetésért, méltatlan körülmények között dolgoznak, a szakterület elnéptelenedése és szakmai színvonalának csökkenése pedig drámai mértékű. Az intézmények alulfinanszírozottak, a felesleges bürokrácia ellehetetleníti őket, a terület világos törvényi szabályozása késik, illetve mellőzi a valós szükségleteket, a szakmabeliek eredményeit pedig csak propagandacélokra használják fel.

A kolozsvári múzeumok közül is több hiányzik a Múzeumok Éjszakája idei programjából, például az Erdélyi Néprajzi Múzeum és a Művészeti Múzeum is. A Művészeti Múzeum munkatársa a Transtelexnek megerősítette, hogy idén tiltakozásképpen nem vesznek részt az országos programban. Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum a meghirdetett program szerint szombat éjfélig látogatható lesz, még az újranyitás után hirtelen bezárt kőtár is, de az intézmény hétfőn délután a Facebook-oldalán már azt közölte, hogy szolidáris a tüntetőkkel, ezért mégsem szervezik meg a múzeumok éjszakáját.

Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese kedden szintén megerősítette, hogy az intézmény ebben nem vesz részt a Múzeumok Éjszakáján. „Az alkalmazottak részvétele ezen a rendezvényen előző években is önkéntes alapon történt, vagyis nem kaptak a plusz órákért javadalmazást. Idén az alkalmazottak képviselői arról értesítették a múzeum vezetését, hogy szolidarizálva a CulturMedia Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett tiltakozó megmozdulásokkal, nem vállalják a plusz órákat” – mondta, hozzátéve, hogy a sztrájkon való részvétel az alkalmazottak egyéni döntése.

Dragoș Neamu, a Múzeumok Éjszakáját koordináló Romániai Múzeumok Országos Szövetségének képviselője Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy a május 18-i rendezvény nem csak a közpénzből működő múzeumoknak szól, illetve olyan intézmények is vannak, akik másként látják a kapcsolatukat a közönséggel vagy az állami intézményekkel, ezért nem csatlakoznak a sztrájkhoz.

A meghirdetett program szerint több városban, sőt vidéken is lesznek késő estig tartó, többnyire ingyenes programok szombaton. Kolozsváron például több egyetemi múzeum látogatható lesz késő estig. Meg lehet majd nézni a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem akváriumait és anatómiai múzeumát, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvoslástörténeti múzeumát, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gyűjteményeit. Várja a látogatókat egy viszonylag új kolozsvári múzeum is: a 2021-ben nyílt Mareşal Constantin Prezan Katonai Múzeum, ahol fegyvertörténeti tárlat látható, este 6-kor pedig a kolozsvári Gemina 4. gyalogsági hadosztály fúvószenekara lép fel.

A Maros Megyei Múzeum évek óta nagy hangsúlyt fektet a Múzeumok Éjszakájára, ami most sem marad el: a múzeum különböző osztályai egy 10 lejes (tanulók és diákok számára 2 lejes) karszalaggal éjjel 2-ig látogathatóak, emellett számos partnerintézmény csatlakozik, nyitva lesz a Teleki Téka, az Országos Levéltár marosvásárhelyi fiókja, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem múzeuma, a börtön múzeuma, de hosszabbított nyitvatartással látogatható többek között a Karte Galéria és az ArtEast Alapítvány B5 Stúdiója is. A várban jazz-estet tartanak, az 112 Coffehouse-ban DJ-k váltják egymást, a Kultúrpalotában pedig a múzeumok éjszakája zárórendezvényeként a SONAR PRJCT kísérleti audiovizuális produkciója látható 1 és 2 között.

Előzetes bejelentkezéssel délután 4 és este fél kilenc között látogatható lesz a gyulafehérvári Batthyaneum, este 6-tól éjjel 2-ig pedig a felújított fejedelmi palota is. Érdemes körülnézni a vidéki célpontok között is, többek között délután 5-től éjfélig nyitva lesz a Maros megyei Apold erődtemploma, 4-től este 11-ig a Brassó megyei Kissink erődtemploma, 6-tól 10-ig pedig a barcaföldvári vár.

A Múzeumok Éjszakája az egyik legnépszerűbb kulturális rendezvény Romániában, Kolozsváron ilyenkor tömve szoktak lenni a hétköznapokon egyébként gyéren látogatott múzeumok.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!