Múzeumok éjszakája: zárt ajtókkal tiltakozik a romániai gyűjtemények egy része

2024. május 13. – 18:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többek között a kolozsvári Művészeti Múzeum, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum és az Erdélyi Néprajzi Múzeum alkalmazottai is csatlakoznak a május 18-ra, a Múzeumok Éjszakájának időpontjára időzített országos tiltakozáshoz, a romániai városokban és falvakban azonban így is akad majd látogatnivaló szombat este, sőt, sok közpénzből működő intézmény is szervez programot.

A 2024-es Múzeumok Éjszakája résztvevői között az ország több nagy múzeuma nem szerepel, mert zárt ajtókkal tiltakoznak a rossz munkakörülmények és az alacsony bérek miatt. A kulturális örökségvédelem területén dolgozókat képviselő szakszervezetek országos szövetsége május 18-ra tüntetést hirdetett a kormány épülete elé, 20 százalékos béremelést kérve, amit Raluca Turcan kulturális miniszter megígért ugyan, de azóta nem történt előrelépés.

A tiltakozással arra is fel szeretnék hívni a figyelmet, hogy a kulturális örökség őrzésével megbízott intézményekben folyamatosan romlanak a munkakörülmények, a múzeumokat és könyvtárakat ugyanakkor hátrányos megkülönböztetés éri az előadóművészetekre szakosodott intézményekhez képest. Közleményük szerint képzettségük és mesterségbeli tudásuk összetettsége ellenére a múzeumi dolgozók méltatlan fizetésért, méltatlan körülmények között dolgoznak, a szakterület elnéptelenedése és szakmai színvonalának csökkenése pedig drámai mértékű. Az intézmények alulfinanszírozottak, a felesleges bürokrácia ellehetetleníti őket, a terület világos törvényi szabályozása késik, illetve mellőzi a valós szükségleteket, a szakmabeliek eredményeit pedig csak propagandacélokra használják fel.

A kolozsvári múzeumok közül is több hiányzik a Múzeumok Éjszakája idei programjából, például az Erdélyi Néprajzi Múzeum és a Művészeti Múzeum is. A Művészeti Múzeum munkatársa a Transtelexnek megerősítette, hogy idén tiltakozásképpen nem vesznek részt az országos programban. Az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum a meghirdetett program szerint szombat éjfélig látogatható lesz, még az újranyitás után hirtelen bezárt kőtár is, de az intézmény hétfőn délután a Facebook-oldalán már azt közölte, hogy szolidáris a tüntetőkkel, ezért mégsem szervezik meg a múzeumok éjszakáját.

Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese kedden szintén megerősítette, hogy az intézmény ebben nem vesz részt a Múzeumok Éjszakáján. „Az alkalmazottak részvétele ezen a rendezvényen előző években is önkéntes alapon történt, vagyis nem kaptak a plusz órákért javadalmazást. Idén az alkalmazottak képviselői arról értesítették a múzeum vezetését, hogy szolidarizálva a CulturMedia Szakszervezeti Szövetség által meghirdetett tiltakozó megmozdulásokkal, nem vállalják a plusz órákat” – mondta, hozzátéve, hogy a sztrájkon való részvétel az alkalmazottak egyéni döntése.

Dragoș Neamu, a Múzeumok Éjszakáját koordináló Romániai Múzeumok Országos Szövetségének képviselője Facebook-oldalán hangsúlyozta, hogy a május 18-i rendezvény nem csak a közpénzből működő múzeumoknak szól, illetve olyan intézmények is vannak, akik másként látják a kapcsolatukat a közönséggel vagy az állami intézményekkel, ezért nem csatlakoznak a sztrájkhoz.

A meghirdetett program szerint több városban, sőt vidéken is lesznek késő estig tartó, többnyire ingyenes programok szombaton. Kolozsváron például több egyetemi múzeum látogatható lesz késő estig. Meg lehet majd nézni a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem akváriumait és anatómiai múzeumát, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem orvoslástörténeti múzeumát, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem gyűjteményeit. Várja a látogatókat egy viszonylag új kolozsvári múzeum is: a 2021-ben nyílt Mareşal Constantin Prezan Katonai Múzeum, ahol fegyvertörténeti tárlat látható, este 6-kor pedig a kolozsvári Gemina 4. gyalogsági hadosztály fúvószenekara lép fel.

A Maros Megyei Múzeum évek óta nagy hangsúlyt fektet a Múzeumok Éjszakájára, ami most sem marad el: a múzeum különböző osztályai egy 10 lejes (tanulók és diákok számára 2 lejes) karszalaggal éjjel 2-ig látogathatóak, emellett számos partnerintézmény csatlakozik, nyitva lesz a Teleki Téka, az Országos Levéltár marosvásárhelyi fiókja, az Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem múzeuma, a börtön múzeuma, de hosszabbított nyitvatartással látogatható többek között a Karte Galéria és az ArtEast Alapítvány B5 Stúdiója is. A várban jazz-estet tartanak, az 112 Coffehouse-ban DJ-k váltják egymást, a Kultúrpalotában pedig a múzeumok éjszakája zárórendezvényeként a SONAR PRJCT kísérleti audiovizuális produkciója látható 1 és 2 között.

Előzetes bejelentkezéssel délután 4 és este fél kilenc között látogatható lesz a gyulafehérvári Batthyaneum, este 6-tól éjjel 2-ig pedig a felújított fejedelmi palota is. Érdemes körülnézni a vidéki célpontok között is, többek között délután 5-től éjfélig nyitva lesz a Maros megyei Apold erődtemploma, 4-től este 11-ig a Brassó megyei Kissink erődtemploma, 6-tól 10-ig pedig a barcaföldvári vár.

A Múzeumok Éjszakája az egyik legnépszerűbb kulturális rendezvény Romániában, Kolozsváron ilyenkor tömve szoktak lenni a hétköznapokon egyébként gyéren látogatott múzeumok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!