A magyar építészet napjává nyilvánították Kós Károly születésnapját Magyarországon

2023. október 25. – 14:30

A magyar építészet napjává nyilvánították Kós Károly születésnapját Magyarországon
Kós Károly építész, író a nagyváradi Szigligeti Színházban, 1977. márc. 20-án – Fotó: Weiss István / Azopan Fotóarchívum

Másolás

Vágólapra másolva

December 16-át, Kós Károly születésének napját a magyar építészet napjává nyilvánította a magyar országgyűlés, írja a Telex. Mostantól lesz Kós Károly-életműdíj is, amelyet évente egy szakember kaphat meg, ugyancsak Kós születésnapján.

Az erről szóló országgyűlési határozati javaslatot Lázár János építési és közlekedési miniszter nyújtotta be még szeptember 29-én Magyarország parlamentjéhez. Lázár javaslatát a parlament ellenszavazat és tartózkodás nélkül, 184 igen szavazattal fogadta el szerda délelőtti ülésén.

„A magyar építészet napja nem pusztán emléknap. Nem csupán a Kós Károly szellemi örökségére való emlékezés napja, hanem a nemzet- és országépítő akaratot, a teremtő alázatot, a közösségépítő lelkületet megtestesítő ember születési dátumához kötött szakmai ünnepnap” – írták az előterjesztésben.

A Transtelex az elmúlt hónapokban több anyagban is megemlékezett Kós Károlyról, miután az általa tervezett Székely Nemzeti Múzeum felújított épületét egy napra megnyitották a látogatók előtt (a témára okt. 26-án térünk vissza, amikor már berendezve is megnézhető lesz a múzeum), de a Sepsi OSK új stadionjában is Kós Károly kiállítás nyílt. És a kiállításban közreműködő, Anthony Gall ausztrál Kós-kutatóval is készítettünk interjút.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!