Elítélte az EP, hogy Orbán „kirívóan megsértette” az uniós alapszerződéseket a moszkvai útjával

2024. július 17. – 14:31

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalását. A dokumentumnak nincs semmilyen jogi következménye és a külügyek a tagállamok jogköréhez tartoznak, a közös részéről is csak egyhangúlag dönthetnek.

Az állásfoglalás az első azóta, hogy júniusban újraválasztották a testületet, Magyarországról bekerült a Tisza Párt és a Mi Hazánk, utóbbival létrejött a Szuverén Nemzetek Európája frakciója és a Fidesz-KDNP-vel a Patrióták Európáért csoportja is.

A végső szavazási arányon nem igazán látszott, hogy a szélsőjobboldali képviselők számának növekedésével jelentősen oroszbarátabbá vált volna a testület. A javaslat a végszavazáson 495 igent kapott 137 nem és 47 tartózkodás mellett.

Az EP közleménye szerint a szöveg végleges változata kimondja: Orbán Viktor „kirívóan megsértette az EU alapszerződéseit és közös külpolitikáját”, amikor az EU Tanács magyar elnökségének kezdete után nem sokkal „békemisszióra” utazott Oroszországba. (Korábban a Tanács jogi szolgálata is arra jutott, hogy a magyar miniszterelnök uniós alapelvet sértett.) A szöveg szerint ennek következményei kell, hogy legyenek. A testület úgy látta, hogy a magyar miniszterelnök törekvései „lényegtelenek”, amit az mutat, hogy nem sokkal a moszkvai távozása után támadás ért egy ukrán gyerekkórházat.

A képviselők üdvözölték, hogy a lefoglalt orosz jegybanki vagyont az ukrán katonai erőfeszítések támogatására használják. (A döntést a magyar kormány megkerülésével hozták, ami emiatt vizsgálja a jogi lehetőségeket.) A képviselők azt kérik, hogy az EU és a tagállamok növeljék a katonai segítséget, amíg és ahogyan arra szükség van.

A szöveg ismét leszögezi, hogy továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül (azaz például a 2014-ben elfoglalt Krímet is vissza kellene kapnia). Felszólítja rá az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki az Oroszország és Belarusz elleni szankciókat. (Ezekről, ahogy eddig mind a 14 csomagnál, kizárólag a tagállamok döntenek egyhangúlag.)

A Tisza nem teljesen értett vele egyet, a DK igen

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt: nem tudják teljesen támogatni az Ukrajnáról szóló határozattervezetet. Az eredeti szöveg nekik nagyon sok tekintetben nem elfogadható, és ezt a frakciójukat, a jobbközép Európai Néppártot vezető Manfred Weberrel is közölte. Nem értett egyet többek között azzal, hogy a szöveg azzal vádolná Orbán Viktort: visszaélt a vétójogával Ukrajna támogatásánál. A párt a szavazás után egy közleményt is kiadott azzal, hogy „képviselőink a mai európai parlamenti szavazáson elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót”, különösen a gyerekkórház elleni rakétatámadást, „illetve kiálltak Ukrajna önvédelemhez való joga mellett. Ugyanakkor nem tudtak támogatni egy olyan európai parlamenti állásfoglalást, amely Magyarországot fenyegeti káros következményekkel Orbán Viktor elhibázott politikája miatt, valamint a háború végső győzelemig tartó folytatására és fegyverszállításra szólít fel minden tagállamot.”

Dobrev Klára Facebookon előre jelezte: a DK EP-képviselői minden elemével együtt megszavazzuk az Ukrajnáról szóló határozatot, „a Fidesz és a Tisza képviselői pedig szégyelljék magukat”. Többek között azt írta: „nem vagyunk hajlandók megvédeni Orbán Viktort, amikor a nemzet ellen dolgozik. Nem fogadjuk el, hogy a mi nevünkben Vlagyimir Putyin ügynökeként repkedjen a világban, és a közös európai érdekek ellen dolgozzon. Megszavazzuk, mert aki Ukrajna támogatása ellen szavaz, az egyben Magyarország biztonsága és önállósága ellen szavaz”, és nem akarják, hogy „újra orosz tankok álljanak a magyar határon”. A DK képviselője úgy vélte, „Orbán Viktor naponta veszi semmibe az EU alapszerződésében foglalt értékeket”.

A jegyzőkönyv alapján a végszavazásnál a magyar pártok közül a DK valóban igennel szavazott, a Tisza tartózkodott, a Fidesz-KDNP és a Mi Hazánk ellenezte a javaslatot.

Az eredményből az is látszik, hogy a fideszesek frakcióját, a Patrióták Európáért csoportját valamennyire megosztja a szöveg, de a nagy többségük nemet nyomott. 56 ellenzőre 15 tartózkodó és két igen jutott. A Mi Hazánkkal megalakult Szuverén Nemzetek Európája sokkal egységesebben utasította el a javaslatot, 23 nem szavazat mellett csak egy-egy képviselő tartózkodott vagy nyomott nemet.

Az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) túlnyomó többsége viszont épphogy támogatta a szöveget. A frakcióból, ahová eredetileg a Fidesz is felvételizni akart, 69-en álltak a javaslat mögé, heten ellenezték. Utóbbiak között van a román AUR öt tagja is – a belépésükre hivatkozva nem jelentkezett végül a Fidesz az ECR-be, ahol a csatlakozáshoz nyilatkozatot kellett tenni Ukrajna támogatásáról.

A többi frakció a megosztott szélsőbaloldalt leszámítva túlnyomórészt támogatta a javaslatot.

Címlapkép: Alexis Haulot / Európai Parlament / Európai Unió

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!