A Flamand Érdek is csatlakozik Orbánék EP-csoportjához, lassan szinte egy teljes frakció átmegy

2024. július 6. – 23:34

Másolás

Vágólapra másolva

Tom van Grieken, a belga Flamand Érdek (Vlaams Belang) párt elnöke
szombaton az X-en (a volt Twitteren) jelentette be, hogy csatlakoznak a többek között Orbán Viktor által alapított Patrióták Európáért (PfE) nevű csoporthoz, vette észre a hvg.hu.

„A változás szele fúj Európában” – írta a flamand szeparatista párt politikusa, aki szerint még többen fognak csatlakozni az új frakcióhoz, és „a nacionalista pártok erősebbek, mint valaha. Kevesebb EU-t és kevesebb bevándorlást, mert mi a MI Európánkat szeretjük” – posztolta a pártvezető.

A Flamand Érdek három képviselője eddig az Identitás és Demokrácia (ID) nevű csoportban ült, amelynek az eredetileg július 3-ra tervezett alakulóülését 8-ra halasztották. Arra a napra, amelyiken Orbánék új frakciója is először ülne össze. Az egybeesés finoman szólva sem látszott cáfolni azt az egyre több helyen felbukkanó pletykát, hogy az első ránézésre közép-európainak induló csoport valójában csak megpróbálná újracsomagolni és bővíteni az ID-t. Egy kivétellel ebből a frakcióból jönnének a PfE-be az alapítása után csatlakozást bejelentő tagok.

Mostanra már annyi a bejelentett átigazoló, hogy az ID ha akarná, akkor is csak nehezen teljesíthetné egy frakcióhoz a minimumkövetelményeket. Ehhez legalább hét tagállamból 23 képviselő kell, de már csak három országból maradnának benne tagok, miközben a PfE mindkét feltételt megugraná.

Az alapítókkal és az eddig bejelentett csatlakozókkal számolva

  • a Fidesz (független) 10;
  • az ANO (cseh, volt liberális, majd független) 7;
  • az FPÖ (osztrák, ID) 6;
  • a Vox (spanyol, Európai Konzervatívok és Reformerek) 6;
  • a Szabadságpárt (holland, ID) 6;
  • a Flamand Érdek (belga, ID) 3;
  • a Chega (portugál, ID) 2;
  • a Dán Néppárt (ID) 1

képviselőt adna az összesen 41-hez.

A Politico szerint az ID július 8-i ülésén dönthetnek hivatalosan, hogy maradnak vagy összeolvadnak az új formációval, de az Euractiv egy képviselőtől úgy tudja, hogy már le is egyeztették a belső pozíciókat az átlépés utánra.

Ahogy arról korábban írtunk, a három megmaradt ID-sből többek között a Bloomberg szerint átléphet a PfE-be a Nemzeti Tömörülés (Rassemblement National, RN). A francia párté a teljes EP legnagyobb, harmincfős küldöttsége. A lap úgy tudja: az RN mellett a szintén ID-s, nyolc képviselői helyet szerző olasz Liga is érdeklődik, hogy belépjen a PfE-be. A lap korábbi cikke szerint Marine Le Pen, az RN elnökének döntése a francia választások eredményétől függ, aminek épp az alakulóülés előtti napon, július 7-én tartják a második fordulóját, és ha Orbánékkal tartanak, sokan követhetik. Korábban a Politico is arról írt a Domanira hivatkozva, hogy az RN előre megegyezhetett a Ligával az ID elhagyásáról, az olasz lap szerint gyakorlatilag átcímkéznék és bővítenék a frakciót az átlépéssel. (A csoportban ül még egy képviselővel a cseh Trikolór, ami nem biztos, hogy megférne a szintén cseh ANO mellett.)

Orbán Viktor hétfőn arról beszélt, hogy már sok párttal előre megegyeztek és hamarosan olaszok is csatlakoznak, szombaton pedig elismételte, hogy a PfE a harmadik legerősebb csoport lesz az Európai Parlamentben. Mindez arra utal, hogy úgy számolhat: vagy az ID egésze, vagy legalább a három, eddig az átlépését nem jelző tag közül az RN és a Liga csatlakozik. A francia és az olasz párttal már 79 képviselőjük lenne – épp eggyel több, mint a PfE-hez átcsábított Vox elveszítésével a most harmadik helyen álló, euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformereknek, akikhez a Fidesz eredetileg csatlakozott volna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!