Felvették a Tisza EP-képviselőit az Európai Néppárt frakciójába

2024. június 18. – 18:09

Másolás

Vágólapra másolva

Felvették a Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Pétert az Európai Néppárt frakciójába – közölte a csoport a honlapján. A jobbközép frakció kedd délután tartotta az alakulóülését.

A csoport vezetője, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt. Ő a frakció mögött álló pártcsalád elnöke is: ebben pártok vannak benne többek között az EU-n kívülről is. A Tisza egyelőre nem tagja az ernyőszervezetnek és nem is kérte a felvételét ide, a kisebbik magyar kormánypárt, a Fidesszel közös listán induló Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) viszont mindkettőben benne van. A közlemény külön hangsúlyozza: „a frakciótagsággal és a párttagsággal kapcsolatos döntések függetlenek egymástól”, és csak a képviselők csatlakoztak, „de pártjaik nem”.

Semjén: Ha Magyart is felveszik a frakcióba, a KDNP kilép

A szabályok szerint ha új tagokat vesznek fel a frakcióba, először az elnökség vizsgálja meg a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”. Magyarul először a KDNP-vel kellett egyeztetni. Ezután szavazhattak a frakció tagjai arról, hogy elfogadják vagy elutasítják-e a kérelmet, ami a leadott szavazatok többségével mehetett át.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével és Hölvényi Györggyel, a párt EP-képviselőjével egyeztetett. A találkozó után Semjén kijelentette: „világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy

ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan.

Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza Párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.” Hölvényi is egyértelművé tette: akkor lépnének ki, ha a Tisza a pártcsaládhoz csatlakozna (amit nem kért, és amit a KDNP vétózhatna) vagy Magyar is bekerülne a frakcióba.

Semjén korábban azt mondta, nem merült fel, hogy elhagyják a Néppártot, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”. Nemrég egy interjúban is beszélt arról, miért vannak a kormányközelből leháborúpártizott csoportban.

Weber pénteken a KDNP-sek után Magyarral is találkozott, és megismételte, hogy nyitva az ajtajuk, a Tisza alelnöke pedig kijelentette: „reméljük, ez egy gyönyörű európai barátság kezdete”. Bár eredetileg nem akarta felvenni a mandátumát, később ezt nem zárta ki a Telexnek. Hétfőre egy szavazást írt ki, hogy menjen-e az EP-be, a bejegyzésében pedig főleg a képviselősége mellett érvelt (részben épp a KDNP róla szóló feltételével) és végül az igenek kaptak többséget. A néppárti közleményben is szerepel a neve, így teljesült az egyik feltétel, amihez a KDNP a kilépését kötötte.

A Telex megkereste a KDNP-t a néppárti bejelentés után, amint válaszolunk, beszámolunk róla.

Frissítés: A KDNP nem sokkal a néppárti frakció közleménye után bejelentette, hogy a képviselőcsoportból és pártcsaládból is kilép.

A KDNP a Fidesz távozása után is maradt

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó Néppárt európai parlamenti frakciójából, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a KDNP-ből Hölvényi György bent maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listájáról is ő áll egyedüli bejutó helyen KDNP-sként.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló EP-ben. A csoport 190 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után.

A hét tiszás mellett hét másik képviselőről is döntöttek, akiket az EP már mind beleszámolt a 190 néppárti képviselőbe. Hollandok, csehek, egy dán és egy német is van köztük.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!