Felpuhítják az uniós agrárpolitika előírásait, miután tüntettek a gazdák

2024. április 25. – 12:44

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament (EP) zöld utat adott az uniós agrárpolitika felülvizsgálatának, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, írja a testület közleménye.

A Közös Agrárpolitika (KAP) felülvizsgálata megváltoztatja három környezetvédelmi feltételrendszer szabályait, amelyeket a támogatásokért cserébe várnak el. Emellett nagyobb rugalmasságot biztosít az uniós országoknak, hogy mentességet adjanak az előírások alól, ha nehezen tudják azokat alkalmazni, illetve ha a szélsőséges időjárás problémákat okoz.

A tíz hektár alatti kisgazdaságok mentesülnének az ellenőrzések és a KAP-szabályok be nem tartása esetén kiszabható szankciók alól.

Az intézkedések elfogadásának felgyorsításáért az EP beleegyezett, hogy az ügyről sürgősségi eljárással tárgyaljanak. (A képviselők a héten utoljára tartottak plenáris ülést, mielőtt újraválasztanák őket június 6-9. között.) A testület szerdán 425 igennel, 130 nem és 33 tartózkodás mellett hagyta jóvá a felülvizsgálatot.

A módosításokat még a tagállami kormányokból álló Tanácsnak is jóvá kell hagynia, de erről gyakorlatilag már megegyezett az EP-vel. Miután a miniszterek is átengedik, a jogszabályt kihirdetik és akkor rögtön hatályba is lép. A gazdák már 2024-től használhatják a felülvizsgált környezetvédelmi feltételrendszert, amikor uniós támogatást igényelnek.

Az EP emellett kedden úgy döntött, hogy nem emel kifogást a KAP egyszerűsítési csomagját kiegészítő bizottsági javaslat ellen. Így a tagállamok nagyobb mozgásteret kapnak a KAP követelményének alkalmazásakor, hogy (2018-hoz képest) a mezőgazdasági terület legalább öt százalékát állandó gyepterületnek kell megtartani.

Az utóbbi hónapokban több európai országban tüntettek gazdák, amit többek között Orbán Viktor is igyekszik kihasználni. A június 9-i európai parlamenti választásra is egy magtárban rúgta be a kampányt, brüsszelezéssel győzködve a gazdákat, Nagy István agrárminiszter pedig nemrég arról beszélt: soha ekkora zöld ideológiai nyomás nem érte még az európai mezőgazdaságot, mint az elmúlt időszakban. (A hazai helyzettel legutóbb ebben a cikkben foglalkoztunk.)

Az Európai Néppárt már egyenesen a „gazdák pártjának” próbálja kikiáltani magát. A jobbközép pártcsaládhoz tartozó, újrázásra készülő európai bizottsági elnök, Ursula von der Leyen kampányában is fontos szerepet játszik a téma és több intézkedéssel udvarol az agrárszavazatokért, erről bővebben itt írtunk.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!