Stratégiai megállapodást köt a magyar kormány a gyergyóremetei Balázs Attila cégével, a Bayer Constructtal

2024. február 7. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Stratégiai együttműködési megállapodást köt a magyar kormány és a Bayer Construct építőipari vállalat, erről jelent meg kormányhatározat a kedd este publikált Magyar Közlönyben, írja Telex, amely szerint a határozatban ennél több részlet nem szerepel, csak hogy a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízza meg azzal, gondoskodjon a megállapodásról.

A Bayer Construct sokak által a NER egyik új csillagaként számontartott gyergyóremetei születésű Balázs Attila, aki 1996-ban Magyarországra ment szerencsét próbálni, ahol először ipari alpinistaként került alkalmazásba. 2003-ban alapította első cégét, amely azóta cégcsoporttá nőtt, és több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat. Erdélyi szerepvállalása közül 2019-ig a legjelentősebb a Gyergyói Hoki Klub működtetése volt, utána azonban több nagyszabású fejlesztést indított el szülőfalujában, amelyek között egy magánrepülőtér beüzemelése és ötcsillagos szálloda és wellnessközpont, valamint több üzemi létesítmény szerepel. Mind a szálloda, mind a helybéli tejporgyár, és mellette egy vadonatúj erdeigyümölcs- és gomba-liofilizáló üzem megépítéséhez és elindításához állami támogatást is kapott. A gyergyóremetei befektetéseiről és arról, hogy hogyan vált a remetei segédmunkásból magyarországi topmilliárdos részletesen írtunk 2023-as decemberi tényfeltáró cikkünkben. Az RMDSZ már 2019-ben Hargita Megyéért Díjjal tüntette ki a vállalkozót azokért a beruházásokért, amelyek nagyságrendjére addig nem volt példa sem Gyergyóremetén, sem a régióban. A még nem működő üzemeket már meglátogatta Szijjártó Péter és Kelemen Hunor is.

A magyar kormánnyal kötött új megállapodás kapcsán a Telex arról ír, hogy a Bayer Construct egyre inkább megkerülhetetlen szereplővé válik a magyarországi építőiparban. Eddig is olyan projektek fűződnek Balázs Attila és a cég nevéhez, mint a Puskás Aréna felújítása vagy a Zugló Városközpont projekt, amelyek mögött a magyar kormány áll. A zuglói beruházást például nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették, ezzel megkerülve sok helyi szabályozást, majd később a projekt nagy részét megvásárolta az állam, mondván, hogy állami cégeknek és intézményeknek épít majd irodát a cég.

A Bayer Construct vezetője, Balázs Attila Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelt. A cégvezető a gyergyóremetei riportunk időpontjában a Telexnek hosszú interjút adott, amiben azt mondta, nem foglalkozik azzal, ha kormányközelinek állítják be. „Sőt, minél többet írnak rólam, annál könnyebb eladni a lakásaimat. Hadd nyomják, a marketing az nekünk jó” – jelentette ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!