Stratégiai megállapodást köt a magyar kormány a gyergyóremetei Balázs Attila cégével, a Bayer Constructtal

2024. február 7. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

Stratégiai együttműködési megállapodást köt a magyar kormány és a Bayer Construct építőipari vállalat, erről jelent meg kormányhatározat a kedd este publikált Magyar Közlönyben, írja Telex, amely szerint a határozatban ennél több részlet nem szerepel, csak hogy a kormány Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert bízza meg azzal, gondoskodjon a megállapodásról.

A Bayer Construct sokak által a NER egyik új csillagaként számontartott gyergyóremetei születésű Balázs Attila, aki 1996-ban Magyarországra ment szerencsét próbálni, ahol először ipari alpinistaként került alkalmazásba. 2003-ban alapította első cégét, amely azóta cégcsoporttá nőtt, és több mint 1000 alkalmazottat foglalkoztat. Erdélyi szerepvállalása közül 2019-ig a legjelentősebb a Gyergyói Hoki Klub működtetése volt, utána azonban több nagyszabású fejlesztést indított el szülőfalujában, amelyek között egy magánrepülőtér beüzemelése és ötcsillagos szálloda és wellnessközpont, valamint több üzemi létesítmény szerepel. Mind a szálloda, mind a helybéli tejporgyár, és mellette egy vadonatúj erdeigyümölcs- és gomba-liofilizáló üzem megépítéséhez és elindításához állami támogatást is kapott. A gyergyóremetei befektetéseiről és arról, hogy hogyan vált a remetei segédmunkásból magyarországi topmilliárdos részletesen írtunk 2023-as decemberi tényfeltáró cikkünkben. Az RMDSZ már 2019-ben Hargita Megyéért Díjjal tüntette ki a vállalkozót azokért a beruházásokért, amelyek nagyságrendjére addig nem volt példa sem Gyergyóremetén, sem a régióban. A még nem működő üzemeket már meglátogatta Szijjártó Péter és Kelemen Hunor is.

A magyar kormánnyal kötött új megállapodás kapcsán a Telex arról ír, hogy a Bayer Construct egyre inkább megkerülhetetlen szereplővé válik a magyarországi építőiparban. Eddig is olyan projektek fűződnek Balázs Attila és a cég nevéhez, mint a Puskás Aréna felújítása vagy a Zugló Városközpont projekt, amelyek mögött a magyar kormány áll. A zuglói beruházást például nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá minősítették, ezzel megkerülve sok helyi szabályozást, majd később a projekt nagy részét megvásárolta az állam, mondván, hogy állami cégeknek és intézményeknek épít majd irodát a cég.

A Bayer Construct vezetője, Balázs Attila Tiborcz Istvánnal és Mészáros Lőrinccel is üzletelt. A cégvezető a gyergyóremetei riportunk időpontjában a Telexnek hosszú interjút adott, amiben azt mondta, nem foglalkozik azzal, ha kormányközelinek állítják be. „Sőt, minél többet írnak rólam, annál könnyebb eladni a lakásaimat. Hadd nyomják, a marketing az nekünk jó” – jelentette ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!