ENSZ: Több mint félmillió ember éhezik a Gázai övezetben

2023. december 21. – 09:17

frissítve

ENSZ: Több mint félmillió ember éhezik a Gázai övezetben
Egy lerombolt ház a Gázai övezet déli részén 2023. december 20-án – Fotó: Said Khatib / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Izraeli Védelmi Erő (IDF) elfogott több palesztin terroristát is, akik részt vettek a Hamász Izrael ellen indított támadásában október 7-én, írja az MTI. Az IDF szóvivői közölték, hogy az elfogottak között van a Hamász egyik századparancsnoka is.

Az izraeli csapatok megszerezték az ellenőrzést a kelet-gázai Sedzsaja település környékén, és razziákat tartottak a Hamász magas rangú tisztviselőinek otthonában, titkosszolgálati anyagokat foglaltak le, és megszállták a Hamász helyi parancsnoki központját. Emellett hadműveletet hajtottak végre a Hamász Nuszeirat nevű zászlóalja ellen Gázavárostól délre, aminek célja az volt, hogy visszaszerezzék az ellenőrzést a Gázai övezet középső rész felett. A katonai közlemény szerint föld alatti infrastruktúrát és fegyvereket találtak, majd ezeket megsemmisítették.

A Hamász ellenőrzése alatt lévő egészségügyi minisztérium közölte, hogy a háború kezdete óta mintegy húszezer ember halt meg az övezetben. A harcok és az eltűnt, valószínűleg a romok alatt rekedt emberek miatt nem tudtak pontos számot megadni. A halottak több mint kétharmada nő vagy kiskorú. A terrorista szervezet szerint Izrael csak abban az esetben kaphatja vissza élve az övezetbe elhurcolt izraeli túszokat, ha leállítja a Hamász elleni háborút. Ezért is végződött eredménytelenül a legutóbbi túszcsere-tárgyalás a háborúban álló felek között, amiről itt írtunk korábban.

Az ENSZ szerint több mint félmillió ember éhezik Gázai övezetben, mivel a háború kitörése óta nem jut elég élelmiszer az övezetbe, írja a SkyNews.

Az ENSZ és 23 nem kormányzati szervezet által ma közzétett jelentés szerint Gáza teljes lakossága élelmiszerválságban van, 576  600 ember éhezik. Arif Husain, a Világélelmezési Program vezető közgazdásza arra figyelmeztetett, hogy ha a háború Izrael és a Hamász között tovább folytatódik, és az élelmiszer-ellátás láncok nem állnak helyre, a következő hat hónapban lakosságot „teljes körű éhínség fenyegeti” majd.

Vizsgálatot követel az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága Izraeltől egy feltételezett gázai háborús bűncselekmény ügyében, amelyet hadserege követhetett el. Izrael elfogultnak tartja a kérést, írja az MTI.

Szerdai közleményében ENSZ-hivatal közölte, hogy „aggasztó értesüléseket” kapott tizenegy fegyvertelen palesztin férfi Gázavárosban történt halálával kapcsolatban. A férfiak kedden haltak meg, amikor az izraeli hadsereg a város egyik olyan lakóházát támadta meg, amelyben több család is lakott. Az izraeli katonák „jelentések szerint különválasztották a férfiakat a nőktől és a gyerekektől, majd tüzet nyitottak, és a családtagjaik szeme láttára megöltek legkevesebb tizenegy férfit” – közölte az Euromed Emberi Jogi Megfigyelő Központ.

Az ENSZ-hivatal megerősítette a tizenegy palesztin férfi halálát, de hozzátette, hogy „még nem fejezték be a gyilkosságok körülményeinek kivizsgálását”. Az izraeli hatóságoknak „haladéktalanul független, alapos és hatékony vizsgálatot” kell lefolytatniuk az ügyben a hivatal szerint.

Izrael genfi ENSZ-képviseletének közleménye szerint ezek a vádak „alaptalanok és hazugok”. Az izraeli hadsereg vizsgálata alapján semmi nem támasztja alá az ENSZ-hivatal állításait, azok a képviselet szerint gyakorlatilag „vérvádnak” felelnek meg.

Irak üzemanyag-szállító hajót küldött Egyiptomba, hogy segítsen mérsékelni a Gázai övezetben kialakult üzemanyaghiányt, írja a SkyNews. „Egy 10 millió liter üzemanyagot szállító iraki tartályhajó indult a baszrai kikötőből a gázai palesztinok megsegítésére, és a jövőben az iraki kormány további segélyszállítmányokat is küld” – mondta Zedan Khalaf, az iraki humanitárius ügyekért felelős miniszter tanácsadója.

A humanitárius szervezetek szerint az enklávén belül az egyik legnagyobb problémát az üzemanyaghiány okozza, ami elengedhetetlen fontosságú a kórházak üzemeltetéséhez is. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Gáza északi részén már nincs működőképes kórház, mivel nincsen elég üzemanyag, személyzet és ellátmány.

Izrael azt állítja, hogy hiába pótolta a Gázai övezet üzemanyagkészleteit, a Hamász szándékosan lefoglalta azokat, hogy humanitárius válságot idézzen elő az enklávén belül. A terrorista szervezet tagadja, hogy ez történt volna, és azt állítja, hogy Izrael nem engedi be az üzemanyagot a Gázai övezetbe.

A Hamász katonai szárnya vállalta a felelősséget a Gázai övezetből indított rakétatűzért, aminek célpontja Izraelre volt, írja a SkyNews.

„Válaszul a civilek elleni cionista mészárlásokra, az Al-Kasszam Brigád rakétákkal bombázta Tel-Avivot”

– áll a Hamász közleményében. Bár a nyilatkozatban csak Tel-Avivot említik, a jelentések szerint a csütörtöki támadás más városokat is érintett. Többek között az Asdod kikötővárosát és Askelónt is.

A támadás miatt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) parancsára számos, Izrael középső és déli részén fekvő városban megszólaltak a légvédelmi szirénák.

A lap azt írja, a Hamász egy viszonylag csendes időszak után vetette be újra a rakétákat. Egyes héber források szerint úgy hírlett, hogy egy ideje a terrorista szervezetnek és Izraelnak is elfogytak a rakétai.


Négy palesztin halt meg Rafah közelében egy izraeli légicsapásban – írja a Guardian.

Az izraeli légicsapásban egy, a Hamász által kinevezett magas rangú határőr és három másik palesztin halt meg. A támadás a Gázai övezet déli részén, az egyiptomi határ közelében történt.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Gáza északi részén már nincs működőképes kórház. Nincsen elég üzemanyag-, személyzet- és ellátmány, írja a Guardian.

„Északon valójában nem maradt működőképes kórház” – mondta Richard Peeperkorn, a WHO gázai képviselője az újságíróknak. Peeperkorn hozzátette, hogy az Al-Ahli kórház volt az utolsó, de most már az is minimális kapacitásokkal működik.

Eredmény nélkül értek véget a túszcsere-tárgyalások, miután a Hamász ragaszkodott ahhoz, hogy a túszokért cserébe Izrael befejezze a támadást a Gázai övezetben, írja a Guardian.

Szerdán írtuk meg, hogy lapértesülések szerint a Hamász Egyiptomban tárgyaló küldöttsége egy újabb fegyverszüneti megállapodásról is tárgyalt. A Hamász vezetője, Iszmail Haníje szerdán több mint egy hónap után először utazott Egyiptomba.

A lap szerint Izrael azt kérte, hogy az összes nőt és gyengélkedő férfit engedjék haza a túszok közül. A két fél nem tudott megállapodni a csere feltételeiben.

  • Lapértesülések szerint a Hamász küldöttsége újabb fegyverszüneti megállapodásról is tárgyal Egyiptomban, állítólag negyven túsz elengedését ajánlották volna egy heti fegyvernyugvás fejében.
  • Arról ellentmondó értesülések láttak napvilágot, mekkora a fogadókészség izraeli részről az ajánlatra. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy Izrael egészen a terrorszervezet megsemmisítéséig folytatja a harcot.
  • Kedd után szerdán is elhalasztották a szavazást az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy tűzszüneti határozatról.
  • A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint a gázai áldozatok száma átlépte a 20 ezret.
  • Először érkezett segélyszállítmány a Gázai övezetbe közvetlenül Jordániából.

A szerdai eseményeket itt tudják visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!