Az izraeli parlamentben csaptak össze a túszok rokonai a halálbüntetést követelő szélsőjobboldaliakkal

2023. november 20. – 08:40

frissítve

Az izraeli parlamentben csaptak össze a túszok rokonai a halálbüntetést követelő szélsőjobboldaliakkal
Egy alagút nyílása, amelyet az izraeli hadsereg szerint palesztin fegyveresek használtak a Gázai övezetben lévő Al Shifa kórház alatt – Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli tankok állítólag bekerítették a Gázai övezet északi részén lévő Indonéziai Kórházat, ahol a Hamász kontrollja alatt álló egészségügyi minisztérium szerint 12 ember halt meg az éjszaka folyamán.

A kórház igazgatója, Dr. Marwan Al-Sultan a BBC-nek elmondta, hogy a műtét utáni ellátó osztályt érte találat, és a csapatok mindössze 20 méterre voltak tőlük. Az izraeli hadsereg közölte, hogy katonái „terroristákat” vettek célba, akik a kórházból tüzet nyitottak rájuk. A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesus az esetről azt írta az X-en:

„Az egészségügyi dolgozóknak és a civileknek soha nem szabadna ilyen borzalmaknak kitenniük magukat, különösen nem egy kórházon belül.”

A gázai egészségügyi minisztérium szerint az offenzíva kezdete óta eltelt hat hétben legalább 13 ezer ember halt meg a területen. Ennek okai részben maguk a katonai műveletek, részben viszont a következtükben kialakult humanitárius katasztrófa.

(BBC)

Válságos a vasárnap Egyiptomba menekített 28 gázai koraszülött állapota – tájékoztatták orvosok hétfőn az EFE spanyol hírügynökséget, a WHO pedig közölte, hogy 12 csecsemőt repülővel Kairóba szállítottak.

A Sínai-félsziget északi részén található el-Arís kórház orvosainak tájékoztatása szerint a rafahi határátkelőn át kimenekített koraszülöttek „többségének, sőt valamennyinek” válságos az állapota. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója az X-en közölte, hogy valamennyi kisbaba súlyos fertőzésekkel küzd és speciális kezelést igényel.

A gázai es-Sifá kórházból vasárnap evakuált koraszülöttek hétfőn érkeztek meg Egyiptomba. Összesen 31 csecsemőt menekítettek ki a legnagyobb gázai kórházból, Gebrejeszusz szerint hármójukat továbbra is a Gázai övezet déli részén található el-Amarati kórházban ápolják. Az egyiptomi egészségügy-minisztérium hétfői közleménye szerint a koraszülötteket különböző egyiptomi kórházakba szállították, hogy speciális orvosi ellátásban részesüljenek.

A WHO-főigazgató már vasárnap figyelmeztetett, hogy az es-Sifából kimenekített 31 koraszülött nagyon beteg. A gyermekeket a palesztin Vörös Félhold, illetve a kórház mentőautóival szállították el.

(MTI)

Heves vita alakult ki hétfőn az izraeli parlamentben, amikor a Gázában fogva tartott túszok rokonai részt vettek a háborús kormány ülésén. A kormány szélsőjobboldali tagjai korábban felvetették, hogy Izraelben be kellene vezetni a halálbüntetést, és ki kellene végezni a Hamász elfogott tagjait. A túszok rokonai erről hallani sem akarnak.

A rokonok szerint a halálbüntetésnek csak az emlegetése is veszélybe sodorja a Gázában fogva tartott túszok életét. Ők attól tartanak, hogy ha Izraelben elkezdik kivégezni a palesztin foglyokat, akkor a Hamász válaszul majd elkezdi kivégezni a fogva tartott izraeli túszokat. Sőt, szerintük már a lehetőség latolgatása is felbátoríthatja a Hamászt, hogy megöljön néhány túszt.

Az egyik fogoly testvére szerint ha bevezetik a halálbüntetést és erre válaszul a Hamász kivégez néhány túszt, akkor nem ők, hanem Izrael lesz a felelős a halálukért. A szélsőjobboldali politikusok szerint a túszok rokonainak nincs „fájdalommonopóliuma”, azaz nem csak ők szólhatnak bele abba, mit lépnek a konfliktusban.

(Guardian)

Elrablása után egy jemeni kikötőbe vitték a bahamai zászló alatt közlekedő Galaxy Leader nevű teherhajót a húszi lázadók. A hajó tulajdonosa egy Man-szigeti cég közleményében azt írta, hogy azt követően szakadt meg minden kommunikáció a legénységgel, hogy a Galaxy Leader a Vörös-tenger partján található El-Hudajda város kikötőjébe ért, írja a Sky News.

A társaság nem kívánt megjegyzést fűzni a hajórablás ügyének politikai összetevőihez, vagyis ahhoz, hogy a teherhajó egyik tulajdonosa izraeli, ugyanakkor a legénység tagjai közt bolgár, ukrán, Fülöp-szigeteki, mexikói és román állampolgárok is vannak, ugyanakkor a Galaxy Leader jelenlegi bérlője a japán Nippon Yusen nevű cég.

A hajót üzemeltető cég szerint a Galaxy Leader lefoglalása súlyosan megsérti a nemzetközi hajózási törvényeket, valamint az áthaladás szabadságát és veszélyt jelent a nemzetközi kereskedelemre is. A cég számára jelenleg a 25 fős legénység biztonsága a legfőbb kérdés, tették hozzá a közleményben.

Joe Biden amerikai elnök szerint közel van a megegyezés a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról. Biden erről egy újságírói kérdésre válaszolva beszélt hétfőn.

(Guardian)

Egy vagy több Libanonból kilőtt rakéta találta el az észak-izraeli Biranitban található katonai bázist. A helyszínen tűz ütött ki, több épület összeomlott és kiégett, de áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.

A támadásról egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg a sajtóban. Van, aki szerint a Hezbollah harcosai páncéltörő rakétával lőttek át a határon, mások szerint viszont ballisztikus rakéta csapódhatott a bázisba. A támadás helyszínéről készült felvételek alapján komoly károk érhették az izraeli hadsereget:

A videó alapján elképzelhető, hogy a rakéta egy lőszerraktárat vagy üzemanyag-depót talált el, és az robbant ekkorát. A biraniti katonai bázis a libanoni határtól egy kilométerre van egy volt kibuc helyén.

(Portfolio)

Legalább 48 újságíró halt meg a gázai konflikutsban november huszadikáig – derül ki a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nemzetközi szervezet friss gyűjtéséből. Az adatgyűjtések 1992-es kezdete óta ezzel az előző hónapban öltek meg a legtöbb újságírót.

A CPJ szerint november 20-ig:

  • 43 palesztin újságíró halt meg;
  • négy izraeli újságíró halt meg;
  • és egy libanoni újságírót lőttek le az izraeliek.

A szervezet szerint ezen kívül kilenc újságíró megsérült, három eltűnt és tizenhárom újságírót letartóztattak.

(Guardian)

Az ENSZ jelentése szerint mintegy 884 ezer ember helyzetét teszi kritikussá, hogy heves esőzések zajlanak a Gáza övezetben. Mint a szervezet Segély és Munkaügyi hivatalának jelentéséből kiderül, jelenleg 154 óvóhely található az enklávéban, ezeknek egy részét árasztotta el az utóbbi napokban a térségre zúduló csapadék. A Hamász október 7-én Izrael ellen indított támadássorozatának kezdete óta mintegy 1,7 millió gázainak kellett elhagynia otthonát.

(Sky News)

A rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba érkezett az a mentőautókból álló konvoj, amely összesen 28 koraszülött csecsemőt mentett ki a Gázai övezet déli részén található Emirati kórházból, írja a Sky News.

A beszámoló szerint helyi egészségügyi tisztviselők először azt jelentették be, hogy a hétvégén 31 csecsemőt szállítottak át az Izraeli Védelmi Erők által megostromolt al-Sifai kórházból az Emiratiba, a két szám azért tér el egymástól, mert négy csecsemő meghalt az evakuálás előtti napokban.

Az egyiptomi média beszámolóiban négy mentőautó szerepel, és mint kiderült, a fertőzött állapotban lévő csecsemők ápolását helyi kórházakban kezdték meg.

A Palesztin Vörös Félhold Társaság arról posztolt hétfőn, hogy a Gázából kimenekített 28 újszülöttet a rafaki átkelőhöz viszik, hogy onnan egy egyiptomi kórházba vigyék őket ellátni.

A WHO és az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala közösen működve mentett ki 31 babát a hétvégén a gázai kórházból: mindegyikük súlyos fertőzésekkel küzdött, voltak, akik meg is haltak. Az al-Sifa Gáza legnagyobb kórháza, Izrael szerint azonban a Hamász pajzsként használja a létesítményt a harcokhoz.

(Guardian)

Hétfőn több mint száz, Gázából evakuált beteg érkezik Törökországba, egy részük ott kap orvosi kezelést is, írja a Guardian Törökország egészségügyi miniszterének nyilatkozata alapján.

61 beteg és 49 hozzátartozó érkezett Gázából Egyiptomba vasárnap, innen indulnak tovább Ankarába. Törökország korábban jelezte, hogy Gázából a közel ezer rákos beteg közül minél többet szeretne Ankarába szállítani, az első 27 beteg múlt hét csütörtökön érkezett oda.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a Hamász három parancsnoka is meghalt Izrael Gázában tartott szárazföldi hadműveletei alatt, írja a Sky News.

Az izraeli erők Gázában fegyvereseket, illetve a Hamász infrastruktúráját vette célba. A csapatok egy fegyverraktárt is találtak, folytatják a hadműveleteket.

Izrael amerikai nagykövete arról beszélt, hogy van remény arra, hogy a következő napokban jelentős számú túsz szabadulhasson meg egy rövid tűzszünetért cserébe. A jelek ezzel arra mutatnak, hogy bár a háború folyik, talán egy fokkal előrébb léptek azok a hetekig tartó túsztárgyalások, amelyekben az Egyesült Államok és Katar is részt vesz, írja a BBC.

Izrael eközben vasárnap két videót tett közzé: az egyiken egy alagút látható az al-Sifa kórház alatt, pont olyan, mint amilyet a Hamász használ. A másikon két túsz látható, akiket a Hamász a kórházba vitt. A hadsereg szerint egy orvosi jelentés megállapította azt is, hogy egy fiatal izraeli nő, akinek a holttestét egy hete találták meg, megsérülhetett egy légicsapásban, a Hamász pedig az al-Sifába vitte, hogy kivégezze.

Az izraeli hadsereg „kibővíti hadműveleti működését” a Gázai övezet további területein, írja a Guardian az AFP nyomán.

Az izraeli erők evakuálásra figyelmeztették Gáza legnagyobb menekülttáborának, a Dzsabalíjának a lakóit. Az izraeli hadsereg arról beszélt, hogy Dzsabalíja a fókuszterületek között van, mivel az izraeli erők „terroristákat céloznak meg és csapást mérnek a Hamász infrastruktúrájára”.

Hétvégén robbanásokat lehetett látni a menekülttábor körül: ezt Izrael nem fejtette ki, csak annyit mondott, hogy „a Dzsabalíja-incidens” vizsgálat alatt áll.

A Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette háborús kabinet tagjai a tervek szerint hétfő este találkoznak a Hamász terroristái által túszul ejtett mintegy 240 ember családtagjaival. Azt pontosan nem tudni, hogy hány családtag vehet majd részt a találkozón, mivel a miniszterelnöki hivatal szerint a családok „képviselői” vesznek részt.

A háborús kabinetnek Netanjahu mellett Yoav Gallant védelmi miniszter és Benny Gantz miniszter is tagja. A kabinet megfigyelői közé tartoznak Ron Dermer és Gadi Eisenkot miniszterek, valamint a Shas vezetője, Aryeh Deri. Gantz és Eisenkot tegnap találkoztak a családtagokkal, akik Gallant és Netanjahu jelenlétét követelték, de hiába. Sok családtag hevesen bírálta Netanjahut, mivel 44 nap alatt sem szabadította kia a túszokat.

  • Halálzónának nevezte az al-Sifa kórházat a WHO, miután a helyszínen járt.
  • A Fehér Ház cáfolta a harcok ötnapos szüneteléséről és a túszok elengedéséről szóló megállapodást.
  • A haditengerészetet is bevetette Izrael Gáza északi területe ellen.
  • Katar szerint már csak logisztikai kérdéseket kell tisztázni a túszcseréről Izrael és a Hamász között.
  • Sikerült kimenekíteni 31 beteg babát a gázai kórházból.
  • Izrael elismerte, hogy a jemeni húszik eltérítettek egy hajót a Vörös-tengeren.
  • Az al-Sifa biztonsági kamerájának felvételén látható, hogy a Hamász túszokat vitt a kórházba október 7-én.
  • Franciaország elindított egy úszó kórházat a sebesült gázai civilek ellátására.
  • Kutyára rögzített kamerával térképezték fel az izraeli csapatok az al-Sifa kórház alatti alagutat.

Az előző nap híreit itt tudják elolvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!