Az izraeli parlamentben csaptak össze a túszok rokonai a halálbüntetést követelő szélsőjobboldaliakkal

2023. november 20. – 23:20

Másolás

Vágólapra másolva

Heves vita alakult ki hétfőn az izraeli parlamentben, amikor a Gázában fogva tartott túszok rokonai részt vettek a háborús kormány ülésén. A kormány szélsőjobboldali tagjai korábban felvetették, hogy Izraelben be kellene vezetni a halálbüntetést, és ki kellene végezni a Hamász elfogott tagjait. A túszok rokonai erről hallani sem akarnak.

A rokonok szerint a halálbüntetésnek csak az emlegetése is veszélybe sodorja a Gázában fogva tartott túszok életét. Ők attól tartanak, hogy ha Izraelben elkezdik kivégezni a palesztin foglyokat, akkor a Hamász válaszul majd elkezdi kivégezni a fogva tartott izraeli túszokat. Sőt, szerintük már a lehetőség latolgatása is felbátoríthatja a Hamászt, hogy megöljön néhány túszt.

Az egyik fogoly testvére szerint ha bevezetik a halálbüntetést és erre válaszul a Hamász kivégez néhány túszt, akkor nem ők, hanem Izrael lesz a felelős a halálukért. A szélsőjobboldali politikusok szerint a túszok rokonainak nincs „fájdalommonopóliuma”, azaz nem csak ők szólhatnak bele abba, mit lépnek a konfliktusban.

(Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!