Uniós megállapodás született az Airbnb és a Booking szigorúbb szabályozásáról

2023. november 16. – 11:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Parlament is a tagállami Tanács szerda éjjel alkut kötött arról, hogyan szabályozzák a rövid távú lakáskiadást. Az EP közleménye szerint a tervezet az olyan szolgáltatásokkal igyekszik lépést tartani, mint az Airbnb, a Booking és az Expedia.

A kialkudott szöveg szerint azokban az országokban, amelyekben ezt megkövetelik, ingyenesen vagy arányos díjért lehet majd az interneten keresztül regisztrálni a rövid távra kiadott ingatlanokat. Ha kész a folyamat, a főbérlők egy regisztrációs számot kapnak, amivel kiadhatják az ingatlanjukat, így a hatóságok tudják és ellenőrizhetik majd az adatokat.

Az online platformoknak biztosítaniuk kellene, hogy a regisztrációs szám alapján a felhasználók azonosíthassák az ingatlant az oldalukon. A platformoknak arra is ügyelniük kellene, hogy a szolgáltatott információk megbízhatóak legyenek, ezt „ésszerűen”, véletlenszerű ellenőrzésekkel kellene biztosítaniuk. A szabálytalankodók regisztrációs számát felfüggeszthetik, leszedethetik az illegális hirdetéseket az oldalakról és büntetéseket szabhatnak ki azokra a platformokra vagy főbérlőkre, akik megsértik az előírásokat.

A tagállamok létrehoznak egy egységes felületet, és a nagyobb platformoknak erre havonta adatokat kell küldeniük a lakáskiadók tevékenységéről (a kisebbek ez alól mentesülnek).

Kim Van Sparrentak, a javaslat parlamenti felelőse szerint a városok küszködnek az illegálisan nyaralási célra kiadott ingatlanok elszaporodásával, ami „Európa-szerte nyomás alatt tartja a városok élhetőségét és megfizethetőségét.

Eddig a lakáskiadási platformok visszautasították, hogy megosszák az adatokat, így nehezítették a helyi szabályok betartatását. Szerencsére ez a jogszabály véget vet ennek és több felügyeletet ad vissza a városok kezébe”,

így az internetes cégek helyett szerinte ismét az önkormányzatok határozhatják meg a szabályokat.

A hasonló intézményközi egyezségek után még a két döntéshozónak, az EP-nek és a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia a kialkudott szöveget, de általában ez csak formaság.

A jogalkotással azért kell sietniük, mert jövő júniusban újraválasztják az EP-t, amivel egy nagyobb intézményi átalakulás indul az EU-ban, így elhúzódhat vagy akár kútba is eshet az olyan javaslatok elfogadása, amelyekkel a voksolásig nem végeznek.

Ha a javaslat mindkét testületen átmegy, a tagállamoknak két évük lesz rá, hogy végezzenek a szükséges fejlesztésekkel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!