Megállapodtak az uniós e-személyiről, akár fizetni is lehet majd vele

2023. november 9. – 12:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az uniós jogalkotásban részt vevő intézmények, köztük a tagállami Tanács szerdán lezárták az egyeztetéseket az európai digitális személyazonosságról. A javaslatról még júniusban kötöttek politikai egyezséget. Az akkori közlemény szerint a cél az, hogy egy mobiltelefonon tárolt digitális személyiadat-tárcával egyetemes hozzáférést biztosítson az elektronikus azonosításhoz és hitelesítéshez.

A nagy techcégek tárcáinak ígérnek közös vetélytársat

Az Európai Bizottság szerdán kiadott magyarázata szerint akár jogosítványt, orvosi recepteket és végzettséget igazoló iratokat is tarthatunk majd a tárcában. Az uniós intézmény azzal érvel, hogy sokan már most is hasonlóan tárolják a virtuális bankkártyáikat vagy a reptéri beszállókártyáikat, és ilyen, nagy techcégek által biztosított tárcákkal beléphetnek különféle online szolgáltatásokba. Ugyanakkor ezek „nem feltétlenül adnak a felhasználóknak teljes ellenőrzést afelett, hogy milyen adatokat osztanak meg saját maguk azonosítására”, és a tagállamok nem nyújtanak hasonló, összehangolt szolgáltatást.

Az Európai Bizottság azt is leszögezi, hogy

„a tárca tartása teljesen önkéntes választás az állampolgároknak”.

Az uniós intézmény azt ígéri, hogy a felhasználók irányíthatják, milyen személyes adatokat akarnak megosztani az internetes szolgáltatókkal. Azokat, amelyeket a DSA nevű jogszabállyal kellően nagynak minősített az EU (erről bővebben itt írtunk), kötelezik a tárcák elfogadására. Ilyen cég például a Google vagy a Facebookot és Instagramot működtető Meta. A fizetésnél és bankszámlák nyitásánál, valamint bizonyos területeken, többek között a közlekedésnél, egészségügynél és oktatásnál ugyanez lesz a helyzet. Az összefoglaló a hitelkérelmet, az adóbevallást és az egyetemi felvételit is példaként sorolja, de akár szállodában vagy autóbérlésnél is meg lehet majd úszni vele a személyi igazolvány szkennelgetését. A kialkudott szöveg szerint a magánszemélyek ingyen használhatják majd a tárca szolgáltatásait, beleértve a digitális aláírást.

Innen általában már csak formaság a javaslat elfogadása

Romana Jerković európai parlamenti jelentéstevő áttörésnek nevezte a jogszabályt, „amely előmozdítja a közszféra és a társadalom egészének digitalizációját”. A horvát szocialista politikus szerint a cél, hogy az uniós állampolgárok mindennapi életét jobbá tegyék, könnyebben hozzáférhessenek a digitális szolgáltatásokhoz akár egy másik tagállamban, és „teljes irányítást biztosítsanak az adataik használata és megosztása felett”.

Az egyezség alapvető lépés ahhoz, hogy az uniós állampolgároknak egyedi és biztonságos digitális azonossága lehessen, nyilatkozta Nadia Calviño. A tagállami Tanács soros elnökségét ellátó spanyolok gazdasági és digitális ügyekkel foglalkozó minisztere szerint ez kulcsfontosságú, hogy az EU világszinten hivatkozási alappá válhasson.

A közösen kialkudott szöveget még meg kell szavaznia a két társjogalkotónak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is, de a hasonló egyezségek után ez már általában csak formaság.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!