Netanjahu: Nem kötünk tűzszünetet, eljött a háború ideje

2023. október 30. – 06:24

frissítve

Netanjahu: Nem kötünk tűzszünetet, eljött a háború ideje
Izraeli harckocsik és buldózerek Gázai övezetben 2023. október 29-én – Fotó: Evelyn Hockstein / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Érzéstelenítés nélkül végeznek császármetszéseket a Gázai övezetben, mert kifogyóban vannak az orvosi felszerelésekből – jelentette be a CARE nemzetközi segélyszervezet ciszjordániai szóvivője, Hiba Tibi. Tibi szerint lesújtóak a folyamatosan romló orvosi ellátásról szóló jelentések.

Tibi hozzátette, hogy körülbelül 130 csecsemő van inkubátoros gépekben. Mivel áramszünet van, az inkubátorokat generátorokról üzemeltetik, de ezekben az üzemanyag napról napra fogy. Közben más kritikus ellátási cikkek, mint a tiszta víz, a vér és a csecsemőtápszer is kifogyóban van.

Tibi szerint a gázai kórházak több mint egyharmada, és az egészségügyi klinikák több mint kétharmada bezárt az izraeli bombázások vagy az üzemanyaghiány miatt.

(Guardian)

Hétfői állás szerint eddig legalább 31 újságírót öltek meg a Gázából kiindult konfliktusban – állítja egy amerikai, újságírókat képviselő szervezet. Ez 1992 óta a legnagyobb szám. A halottak közül:

  • 26-an palesztinok;
  • négyen izraeliek,
  • és egy libanoni videós egy izraeli támadásban halt meg.

(CPJ)

Sajtótájékoztatót tartott hétfő este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Ezen azt mondta: október 7-en fordulópont volt, és „itt az idő eldönteni, hogy akarunk-e a remény és az ígéret jövőéért küzdeni, vagy megadjuk magunkat a zsarnokságnak és a terrornak.”

Netanjahu szerint nem Izrael kezdte ezt a háborút, de meg fogja nyerni azt. A fegyverszünetről azt mondta:

„Ahogyan az Egyesült Államok Pearl Harbour bombázása vagy a 911-es terrortámadás után nem egyezett bele a tűzszünetbe, úgy Izrael sem fog beleegyezni a Hamásszal való harcok beszüntetésébe az október 7-i szörnyű támadások után. A tűzszünetre való felhívás azt jelenti, hogy Izrael adja meg magát a Hamasznak, adja meg magát a terrorizmusnak, adja meg magát a barbárságnak. Ez nem fog megtörténni.”

Netanjahu azt is mondta, hogy „itt az ideje a háborúnak”.

(Guardian)

Első olvasatra elfogadta az izraeli parlament (Knesszet) a terroizmusellenes törvény módosítását, amely lehetővé teszi, hogy Izrael állam könnyebben terrorista ügynökké nyilvánítson külföldi állampolgárokat. Erre eddig csak akkor volt lehetőség, ha korábban egy Izraelen kívül, erre felhatalmazott szerv (például az ENSZ Biztonsági Tanácsa) már annak nyilvánította az érintett személyt.

A mostani módosítás szerint törölnék ezt a feltételt. A törvénymódosítást a Knesszet 25 tagja támogatta és 5 ellenezte, arról a parlament még egyszer szavazni fog.

Azt állítja az izraeli hadsereg (IDF), hogy kiszabadított egy izraeli katonát Gázából, akit október 7-én ejtettek foglyul a Hamász fegyveresei. Az Ori Megidish nevű katonanő azóta átesett egy orvosi vizsgálaton, és „jól van”.

(Guardian)

Közzétett egy videót a Hamász, amelyben egy fogva tartott izraeli nő fogolycserére szólítja fel az izraeli kormányt. Korábban a Hamász felajánlotta, hogy szabadon engedi a fogva tartott több mint 200 izraeli túszt, ha Izrael elengedi a börtöneiben raboskodó palesztinokat. A videó alapján nem megállapítható, hogy a fogolycserére felszólító izraeli nő önként mondja-e ezt, vagy a Hamász fegyveresei kényszerítik erre.

A három fogva tartott nő a Hamász videóján. Középen Deniel Aloni. – Fotó: Kivágás a Hamász videójából.
A három fogva tartott nő a Hamász videóján. Középen Deniel Aloni. – Fotó: Kivágás a Hamász videójából.

„Engedjétek szabadon a foglyaikat. Engedjetek szabadon mindannyiunkat. Hadd térjünk vissza a családjainkhoz” – mondja Daniel Aloni, aki két másik túszként tartott nő között ül a felvételen. Alonit a lányával rabolták el október 7-én a Nir Oz kibucból, ahol rengeteg embert lemészároltak a Hamász fegyveresei.

Aloni a videóban hevesen kritizálta Netanjahu kormányát. Azt mondja a miniszterelnökről, hogy: „Megígérted, hogy kiszabadítasz minket. Ehelyett a politikai és katonai kudarcod következményeit viseljük.” Szerinte az izraeli vezetők hibájának eredménye, hogy október 7-én a Hamász fegyveresei be tudtak törni az országba, le tudtak gyilkolni több mint ezer embert, és több mint 200 túszt tudtak ejteni. Aloni szerint akkor „Senki nem jött értünk. Senki nem vigyázott ránk”.

A videó nyilvánosságra hozása után Natanjahu hivatala kiadott egy közleményt, amelyben kegyetlen pszichológiai propagandának minósítette azt. Azt ígérték: mindent meg fognak tenni, hogy hazavigyék az elrabolt izraelieket.

(CBS News)

Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy „erős” elrettentő üzenetet küldjön Iránnak – közölte hétfőn a Fehér Ház.

„Természetesen cselekedni fogunk – ha kell –, hogy továbbra is megvédjük csapatainkat és létesítményeinket. Bebizonyítottuk, hogy ennek érdekében lecsapunk és cselekszünk. És ez egy erős üzenet, amelyet Iránnak el kell fogadnia. Komolyan vesszük ezeket a felelősségeket” – mondta John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációért felelős koordinátora.

Az Egyesült Államok elrettentő céllal az elmúlt hetekben két repülőgép-hordozó anyahajót is a térségbe küldött. „(…) nemcsak Iránnak, hanem minden szereplőnek azt üzenjük, hogy nagyon komolyan vesszük a nemzetbiztonsági érdekeinket. Meg fogjuk védeni a csapatainkat. És ezt a magunk választotta időben és módon fogjuk megtenni” – mondta a Kirby a CNN-nek.

Ebrahim Raisi iráni elnök vasárnap azt mondta, Izrael „átlépte a vörös vonalat”, és ez „mindenkit cselekvésre kényszeríthet”.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint „fokozottan fennáll a veszélye” annak, hogy az izraeli–Hamász ellentét szélesebb konfliktusba torkollik.

(CNN)

Az izraeli katonák több mint két mérföldet nyomultak előre a Gázai övezetben – olvasható a CNN elemzésében. A Sky News azt írja, az izraeli erők az előzetes elképzeléseknek megfelelően tankokkal és buldózerekkel előrenyomulva lényegében kettévágták a Gázai övezetet. De nagyon kevés hír érkezik az övezetből, és gyakran azok is bizonytalan eredetűek, ezért pontosan nem tudni, hogyan is állnak jelenleg a harcok.

Palesztin források szerint már nem lehet Észak-Gázából délre utazni a fő, Szalah al-Din úton. Ezt támasztja alá az a videófelvétel is, amelyen az látszik, hogy egy izraeli tank kilő egy személyautót, ami ezen az útvonalon próbál haladni. (Egyelőre nem tudni, hogy az autóban a Hamász fegyveresei vagy civilek ültek-e.)

Az izraeli erők két részre osztják Gázát, egy északi és egy déli övezetre – magyarázta a Sky-nak Samy Zyara gázai újságíró. Hozzátette: „Az izraeli tankok és buldózerek a Netzarim csomópontnál vannak”. Ez egy település az észak-déli főútvonalon.

A Gázai övezet északi és déli része között mindössze két főbb út vezet: a Szalah al-Din és egy kisebb, a Földközi-tengerrel párhuzamosan haladó út. Izrael hetek óta arra kéri a Gázai övezet északi részén élőket, hogy a saját biztonságuk érdekében meneküljenek délre.

(Sky / CNN)

Az izraeli erők megölték a Hamász négy tisztségviselőjét az „elmúlt néhány órában” – közölte Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Izrael a Hamász katonai infrastruktúrájára, köztük „páncéltörő állásokra” is csapásokat mért. A terroristákkal való összecsapásokban az IDF harcosai harci helikopterek és drónok segítségével felszámolták azokat a Hamász-alakulatokat, amelyek megpróbálták megtámadni az izraeli erőket – folytatta Hagari.

Mint mondta, az izraeli katonák az alábbi négy Hamász-vezetőt likvidálták az elmúlt órákban:

  • Jamil Babát, a Hamász haditengerészeti erőinek parancsnokát;
  • Muhammad Safadit, a Hamász Tafah zászlóalja páncéltörő alakulatának parancsnokát;
  • Muwaman Hegazit, a Tafah egyik tisztjét;
  • Muhammad Awadallaht, a Hamász egy másik parancsnokságának vezetőjét.

Az izraeli hadsereg megosztott egy videót is, amely szerintük az IDF elmúlt órákban végzett harci tevékenységét mutatja be:

(Sky)

Izrael éjszaka további szárazföldi erőket küldött a Gázai övezetbe – közölte Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

Az izraeli hadsereg több tucat Hamász-fegyverest ölt meg a harcokban, az izraeli szárazföldi erők a Hamász állásai felé nyomultak előre – tette hozzá.

(CNN)

Egy izraeli tankot láttak a Gázai övezet északról délre vezető egyik kulcsfontosságú útján, az esetet videóra vették, az látható rajta, hogy egy harckocsi egy autóra tüzel Gázavárostól délre.

Szemtanúk korábban az AFP hírügynökségnek azt mondták, hogy izraeli tankok hatoltak be a Gázaváros déli peremén lévő Zaytun negyedbe. „Elvágták a Szalah-al-Din utat, és minden járműre tüzelnek, amely megpróbál arra menni” – mondta egy lakos. Az izraeli hadsereg nem erősítette meg, hogy lezárták az útszakaszt.

Az Izraeli Védelmi Erők korábban azt közölte, hogy vasárnap 600 célpontra mértek csapást, és az éjszakai harcokban több tucat Hamász-harcos halt meg.

(BBC)

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót agyonlőtték – közölte az izraeli rendőrség. A 22 éves rendőrt kórházba szállították.

Az amúgy is feszült helyzet Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tovább romlott azóta, hogy a Hamász október 7-én izraeli civileket mészárolt le, majd Izrael támadást indított a Gázai övezetben.

(MTI)

Az izraeli külügyminisztérium szerint a nőt a Hamász fegyveresei megkínozták, „felfoghatatlan borzalmakat élt át” – közölték. Bővebben itt írtunk erről.

Az izraeli erők a hétfő hajnali órákban újabb rajtaütést hajtottak végre a ciszjordániai Dzsenin menekülttáborában. Az akcióban a feltételezések szerint legalább két palesztin meghalt. A rendelkezésre álló információk korlátozottak, és időnként ellentmondásosak.

A dzsenini kórház igazgatója, Wissam Bakr nyilvánosságra hozta annak a két férfinak a nevét, akiket állítólag az izraeli erők lelőttek – jelentette az Al Dzsazíra.

A Jerusalem Post is megerősítette az akciót, és arról számolt be, hogy az izraeli fegyveres erők „és palesztin terroristák tüzet váltottak egymással az éjszaka folyamán a dzsenini menekülttáborban”.

Az Al Dzsazíra tudósítója arról számolt be, hogy egy dzsenini lakóházban az izraeli erők arra kényszerítettek egy családot, hogy hagyják el otthonukat, és az áramot is kikapcsolták. (Feltételezhetően a lakóházban szélsőséges fegyveresek lehettek Izrael szerint, ilyen esetekben szokták távozásra kérni az ott lakó civileket.)

A palesztin média, a WAFA szerint mintegy 100 katonai jármű és legalább egy buldózer hatolt be a városba, egy izraeli drón pedig légicsapást hajtott végre. Az Izraeli Fegyveres Erők nem kommentálta a dzsenini műveleteket.

Az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Dzseninben megölt palesztin harcosok holttestét viszik fegyveres palesztinok egy izraeli katonai rajtaütés után, október 30-án – Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP
Az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Dzseninben megölt palesztin harcosok holttestét viszik fegyveres palesztinok egy izraeli katonai rajtaütés után, október 30-án – Fotó: Jaafar Ashtiyeh / AFP

(Guardian)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari szerint az izraeli erők „fokozatosan haladnak” Gázában a szárazföldi művelet részeként, és „közvetlen érintkezés” alakult ki a Hamász-harcosokkal.

Úgy fogalmazott, az izraeli hadsereg műveletei „eszkalálódni fognak”, és a csapatokat „magas készültségbe” helyezték az északi határ mentén. „Ez egy kiterjesztett szárazföldi művelet. A szárazföldi erők, harckocsik, gyalogsági erők, páncélos hadtestek a terroristák felé tartanak” – mondta.

„A terroristák bizonyos területeken csoportosultak, és megpróbálják megcélozni az erőinket, mi pedig a levegőből támadjuk őket, így sikerült megtámadnunk és célba vennünk 20 terroristát. A harcok a Gázai övezeten belül folynak” – tette hozzá.

Egy izraeli ejtőernyős dandár katonái gyakorlatoznak a Golán-fennsíkon október 29-én, mielőtt visszatérnek a gázai határra – Fotó: Dima Vazinovich / AFP
Egy izraeli ejtőernyős dandár katonái gyakorlatoznak a Golán-fennsíkon október 29-én, mielőtt visszatérnek a gázai határra – Fotó: Dima Vazinovich / AFP

(Sky)

A dél-libanoni székhelyű fegyveres csoport, a Hezbollah bejelentette, hogy lelőtt egy izraeli drónt – ez az első alkalom, hogy az utóbbi hetek harcai során ilyen állítást tett.

Az eset szerintük vasárnap történt Khiam felett, mintegy 5 kilométerre az izraeli határtól. A drón izraeli területre zuhanhatott vissza – közölte a Hezbollah.

A szervezet szerint, amelyet az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok terrorcsoportként tart nyilván, az október 7-i Hamász-támadás óta 46 harcosa halt meg az Izraellel vívott harcokban, és 43-an megsebesültek.

A Hezbollah azt is közölte, hogy 84 támadást indított a határ 42 pontján izraeli csapatok ellen.

(BBC)

Éles bírálatokat kapott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, miután egy mostanra törölt bejegyzésében azzal vádolt meg izraeli nemzetbiztonsági vezetőket, hogy nem figyelmeztették őt a Hamász közelgő támadására október 7-e előtt.

Netanjahu vasárnap reggel nemcsak törölte a posztot, hanem bocsánatot is kért az érintettektől, és kijelentette: „teljes mértékben támogatja” Izrael biztonsági vezetőit.

A kormányfő ellen súlyos kritikák fogalmazódtak meg az elmúlt hetekben, miután az izraeli állami szervek, a rendőrség, katonaság, titkosszolgálatok nem jelezték előre a Hamász október 7-i támadásait, vagy ha esetleg jelezték is valahol, a kormányzati pozícióban lévők nem tettek megfelelő lépéseket a terrorakciók kivédésére.

Netanjahu tweetje egy olyan időszakban érkezett, amikor az izraeli túszok családjai részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy átfogó megállapodást kössön a túszok szabadon bocsátása érdekében. Ezek a felhívások egyre sürgetőbbé válnak azért is, mert Izrael péntek este óta kiterjesztette szárazföldi hadműveleteit a Gázai övezetben sok esetben civilek mögött rejtőző Hamász-fegyveresek ellen.

Az X-en (korábban Twitter) közzétett, már törölt bejegyzésben Netanjahu arról írt, semmiféle figyelmeztetést nem kapott a terrorakciókkal kapcsolatban. „Éppen ellenkezőleg, az összes védelmi tisztviselő, beleértve a hírszerzési igazgatóság és a Shin Bet (belbiztonsági ügynökség) vezetőit is, úgy értékelte, hogy a Hamászt elrettentették” az ilyesféle támadásoktól – írta.

Aztán törölte a posztot, és úgy fogalmazott: „Tévedtem. Amit a sajtótájékoztatót követően mondtam, nem lett volna szabad, ezért elnézést kérek.” Izrael biztonsági vezetői „teljes támogatását” élvezik – tette hozzá.

Netanjahu továbbra sem tett említést arról, hogy terheli-e őt felelősség az október 7-én történtek miatt, miközben Ronen Bar és Aharon Haliva biztonsági vezetők, Herzi Halevi, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, valamint Joav Gallant védelmi miniszter mindannyian vállalták valamilyen mértékben a felelősséget a támadásokhoz vezető mulasztásokért.

(CNN)

Körülbelül 55 ezer palesztin menekült van a Sifa kórházban – mondta Dr. Marwan Abusada a BBC-nek vasárnap. A gázavárosi kórház sebészeti osztályának vezetője „katasztrofálisnak” nevezte a helyzetet.

Abusada szerint a kórház súlyosan túlterhelt, a folyosók is sérültekkel, betegekkel vannak tele. Hozzátette: az altatószerektől kezdve a fájdalomcsillapítókon át az antibiotikumokig mindenből hiány van.

Izrael pénteken közölte: a Sifa kórház alatt rejtőzik a Hamász vezérkara és fő műveleti központja. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász a Sifa kórház alatti központjából irányítja az Izrael elleni támadásokat. „Konkrét bizonyítékaink vannak arra, hogy terroristák százai özönlöttek be a kórházba, hogy ott elrejtőzzenek az október 7-i mészárlások után. Izraelnek információi vannak arról, hogy a kórházon kívülről több alagút vezet ehhez a föld alatti bázishoz, így a Hamász vezetőinek nem kell belépniük a kórházba az eléréséhez, ugyanakkor az egyik kórteremből is van lejárat a komplexumba” – mondta pénteken Daniel Hagari, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője.

A gázavárosi Sifa kórház egy 2023. október 19-i műholdképen – Forrás: Maxar Technologies / AFP
A gázavárosi Sifa kórház egy 2023. október 19-i műholdképen – Forrás: Maxar Technologies / AFP

Az izraeli hadseregnek tudomása van arról is, hogy a Hamász a kórház alól irányítja az Izrael elleni rakétaindításokat, és fegyvereket is tárol az ezerötszáz ággyal és négyezer alkalmazottal rendelkező egészségügyi intézmény alatt – mondta. „A Hamász terroristái éppen azért működnek a kórházakban, mert tudják, hogy az izraeli hadsereg különbséget tesz terroristák és civilek között. […] Ha az egészségügyi létesítményeket terrorista célokra használják, a nemzetközi jog értelmében elveszíthetik védelmüket a támadásokkal szemben” – tette hozzá. A Hamász reakciója szerint az IDF állításai minden alapot nélkülöznek.

(BBC)

Összesen 33 segélyszállító teherautó érkezett vasárnap Gázába, ez a legnagyobb humanitárius segélykonvoj azóta, hogy több mint egy hete megnyitották a rafahi határátkelőt, és engedélyezték a szállításokat az övezetbe – közölte az ENSZ hétfőn.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy 33, vizet, élelmiszert és orvosi ellátmányt szállító teherautó haladt át az Egyiptommal közös rafahi átkelőn vasárnap. Üzemanyagot továbbra sem enged be a területre Izrael.

A segélyek október 21-i újraindítása óta összesen 117 teherautó érkezett a Gázai övezetbe Rafahon keresztül. Az OCHA azonban arra figyelmeztetett, hogy a humanitárius helyzet további romlásának megelőzése érdekében rendszeresen sokkal nagyobb mennyiségű segélyre van szükség. Hozzátették: „sürgősen szükség lenne üzemanyagra” az orvosi berendezések, valamint a víz- és csatornázási létesítmények működtetéséhez.

Az október 7-én új szintre lépő konfliktus előtt naponta mintegy 500 segélyt és egyéb árut szállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe.

Az AFP hírügynökség egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael elkötelezte magát amellett, hogy naponta 100 segélyszállító teherautót enged be Gázába, ami az ENSZ szerint a legalapvetőbb szükségletek kielégítéséhez szükséges minimum.

(BBC)

Vasárnap 600 Hamász célpontot talált el az Izraeli Védelmi Erők – közölte az izraeli hadsereg. Egy nappal korábban, a szárazföldi műveletek kiterjesztésének első teljes napján 450 célpontot támadtak meg.

Az izraeli Szderót városából fotózott képen azt látni, ahogy füst száll fel a Gázai övezetben az izraeli bombázás közben, október 29-én – Fotó: Fadel Senna / AFP
Az izraeli Szderót városából fotózott képen azt látni, ahogy füst száll fel a Gázai övezetben az izraeli bombázás közben, október 29-én – Fotó: Fadel Senna / AFP

Az amerikai alelnök megismételte, hogy az Egyesült Államoknak nem áll szándékában csapatokat küldeni Izraelbe vagy Gázába.

„Egyáltalán nem áll szándékunkban, és nem is tervezzük, hogy harci csapatokat küldjünk Izraelbe vagy Gázába, és pont” – hangsúlyozta Kamala Harris egy interjúban.

Mint mondta, az Egyesült Államok tanácsokkal, felszereléssel és diplomáciai támogatással látja el Izraelt.

„Izraelnek minden kétséget kizáróan joga van megvédeni magát. Ennek ellenére nagyon fontos, hogy ne keverjük össze a Hamászt és a palesztinokat” – mondta.

„A palesztinok egyenlő mértékben megérdemlik a biztonságot, az önrendelkezést és a méltóságot, és nagyon világosan megmondtuk, hogy a háborús szabályokat be kell tartani, és humanitárius segélyt kell folyósítani.”

Az Egyesült Államok – tette hozzá – meg akarja akadályozni a konfliktus eszkalálódását, és Iránt is figyelmeztette, ne keveredjen bele a harcokba.

(BBC)

60 embert vettek őrizetbe az orosz hatóságok, miután vasárnap több száz Izrael-ellenes tüntető rohamozta meg a dagesztáni Mahacskala repülőterét egy tel-avivi járat miatt, írja a RIA hírügynökség. A hatóságoknak hétfőre sikerült eltávolítaniuk a tüntetőket a reptérről. Összesen 150 tüntetőt tudtak azonosítani. A rend helyreállítása közben kilenc rendőr sérült meg, kettőt kórházban kezelnek.

(Guardian)

Hétfő reggelre sikerült helyreállítani a rendet a dagesztáni Mahacskala repülőterén, amit előző nap több száz fős Izrael-ellenes tömeg rohamozott meg egy tel-avivi járat miatt. A pogromhoz közeli állapotok miatt az utasok nem tudták elhagyni a gépet. A hatóságok lezárták a repteret és eltávolították a tiltakozókat. 20 ember sérült meg, mire sikerült megfékezni a tömeget, de a repülőgép utasai biztonságban vannak. Az esetről olyan videó is készült, amin az látszik, hogy a feldühödött tömegből köveket dobálnak a reptéren.

Szergej Melikov, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztán Köztársaság vezetője szerint durva törvénysértés történt, még akkor is, ha a dagesztániak „együtt éreznek az igazságtalan politikusok áldozataival és imádkoznak a palesztinai békéért”. Az izraeli külügyminisztérium és miniszterelnökség korábban felszólította az orosz hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent az izraeliek és a helyi zsidók védelmében.

(Reuters)

Október 7. óta több gyerek halt meg a Gázai övezetben, mint 2020 óta bármelyik évben a világ összes többi konfliktusában együttvéve, közölte a Save the Children nevű segélyszervezet. Az elmúlt három hétben több mint 3000 gyerek vesztette életét Gázában, míg 2022-ben össszesen 2985 gyereket öltek meg különböző konfliktusokban a világon, 2021-ben ez a szám 2515 volt, míg 2020-ban pedig 2674. A Save the Children is azonnali tűzszünetet követel a Gázai övezetben.

(CNN)

Jordánia Patriot típusú légvédelmi rakétarendszert kért az Egyesült Államoktól, hogy megerősítse légvédelmét a határainál, jelentette be a jordán hadsereg szóvivője vasárnap. Az izraeli-libanoni határon rendszeresek az összetűzések Izrael és a Hezbollah között, ezért is lenne szüksége Jordániának az amerikai fegyverekre. A rendszer drága és mi nem tudnánk működtetni, ezért van szükségünk egy stratégiai partnerre, mondta Musztafa Al-Hiyari. Jordánia nemcsak légvédelmi rendszert kért Amerikától, hanem olyan eszközöket is, amelyekkel felléphet a drogkereskedők által használt drónok ellen.

(CNN)

Az izraeli hadsereg hétfőn azt közölte, hogy a Szíria területén található katonai infrastruktúra ellen hajtottak végre támadásokat, válaszul az onnan érkező rakétatámadásokra. A két ország között rendszeresek a villongások, október 7. óta Izrael többször támadott szíriai reptereket.

  • Izrael péntekről szombatra virradóra megindította szárazföldi támadását a Gázai övezet ellen.
  • Szombat délután Netanjahu élő tévébeszédben jelentette be, hogy ez már a háború második szakasza.
  • A szárazföldi műveleteket az eddigi leghevesebb bombázással készítették elő.
  • A katari külügy tájékoztatása szerint mindkét fél hajlandó fogolycseréről tárgyalni.
  • Hétfőn rendkívüli ülésen tárgyalja a gázai helyzetet az ENSZ Biztonsági Tanácsa.
  • A CNN információi szerint az Egyesült Arab Emírségek „azonnali humanitárius fegyverszünetet” javasol hétfőn a Biztonsági Tanácsnál.
  • A Nemzetközi Büntetőbíróság nyomozást indított az izraeli és a gázai események miatt.
  • Az izraeli katonai vezetés szerint több tucat Hamász-parancsnokot öltek meg.
  • Biden azt mondta Netanjahunak, hogy azonnal pörgessék fel a segélyszállítmányokat, az egyiptomi elnökkel pedig önálló Palesztináról és a békéről egyeztetett.
  • Több száz fős tömeg lepett el egy orosz repteret, izraeli menekültek után kutattak, a tel-avivi járat utasai nem tudták elhagyni a gépet.

Jó reggelt, ez itt az izraeli-palesztin konfliktusról szóló hírfolyamunk. Ha a vasárnapi hírekre kíváncsi, itt megtalálja őket.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!