Fogolycserére szólítja fel az izraeli kormányt egy gázai túsz a Hamász videóján

2023. október 30. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétett egy videót a Hamász, amelyben egy fogva tartott izraeli nő fogolycserére szólítja fel az izraeli kormányt. Korábban a Hamász felajánlotta, hogy szabadon engedi a fogva tartott több mint 200 izraeli túszt, ha Izrael elengedi a börtöneiben raboskodó palesztinokat. A videó alapján nem megállapítható, hogy a fogolycserére felszólító izraeli nő önként mondja-e ezt, vagy a Hamász fegyveresei kényszerítik erre.

A három fogva tartott nő a Hamász videóján. Középen Deniel Aloni. – Fotó: Kivágás a Hamász videójából.
A három fogva tartott nő a Hamász videóján. Középen Deniel Aloni. – Fotó: Kivágás a Hamász videójából.

„Engedjétek szabadon a foglyaikat. Engedjetek szabadon mindannyiunkat. Hadd térjünk vissza a családjainkhoz” – mondja Daniel Aloni, aki két másik túszként tartott nő között ül a felvételen. Alonit a lányával rabolták el október 7-én a Nir Oz kibucból, ahol rengeteg embert lemészároltak a Hamász fegyveresei.

Aloni a videóban hevesen kritizálta Netanjahu kormányát. Azt mondja a miniszterelnökről, hogy: „Megígérted, hogy kiszabadítasz minket. Ehelyett a politikai és katonai kudarcod következményeit viseljük.” Szerinte az izraeli vezetők hibájának eredménye, hogy október 7-én a Hamász fegyveresei be tudtak törni az országba, le tudtak gyilkolni több mint ezer embert, és több mint 200 túszt tudtak ejteni. Aloni szerint akkor „Senki nem jött értünk. Senki nem vigyázott ránk”.

A videó nyilvánosságra hozása után Natanjahu hivatala kiadott egy közleményt, amelyben kegyetlen pszichológiai propagandának minósítette azt. Azt ígérték: mindent meg fognak tenni, hogy hazavigyék az elrabolt izraelieket.

(CBS News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!