Az ENSZ szerint a legnagyobb humanitárius segélykonvoj érkezett Gázába a szállítások engedélyezése óta

2023. október 30. – 09:24

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 33 segélyszállító teherautó érkezett vasárnap Gázába, ez a legnagyobb humanitárius segélykonvoj azóta, hogy több mint egy hete megnyitották a rafahi határátkelőt, és engedélyezték a szállításokat az övezetbe – közölte az ENSZ hétfőn.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) közölte, hogy 33, vizet, élelmiszert és orvosi ellátmányt szállító teherautó haladt át az Egyiptommal közös rafahi átkelőn vasárnap. Üzemanyagot továbbra sem enged be a területre Izrael.

A segélyek október 21-i újraindítása óta összesen 117 teherautó érkezett a Gázai övezetbe Rafahon keresztül. Az OCHA azonban arra figyelmeztetett, hogy a humanitárius helyzet további romlásának megelőzése érdekében rendszeresen sokkal nagyobb mennyiségű segélyre van szükség. Hozzátették: „sürgősen szükség lenne üzemanyagra” az orvosi berendezések, valamint a víz- és csatornázási létesítmények működtetéséhez.

Az október 7-én új szintre lépő konfliktus előtt naponta mintegy 500 segélyt és egyéb árut szállító teherautó érkezett a Gázai övezetbe.

Az AFP hírügynökség egy meg nem nevezett amerikai kormánytisztviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy Izrael elkötelezte magát amellett, hogy naponta 100 segélyszállító teherautót enged be Gázába, ami az ENSZ szerint a legalapvetőbb szükségletek kielégítéséhez szükséges minimum.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!